13406072-7020469-image-a-3_1557676735520.jpg

Ozbrojenci zabili šiestich veriacich pri druhom útoku na Katolícku cirkev v Burkina Faso

309
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Ozbrojenci zabili šesť ľudí vrátane kňaza v blízkosti katolíckeho kostola v Burkina Faso, uviedol miestny predstaviteľ. Za obdobie posledných dvoch týždňov išlo o druhý útok na kresťanov v krajine čoraz viac zaplavovanej džihádistami. 

Členovia kongregácie odchádzali z kostola okolo deviatej ráno, keď ich obkolesilo okolo dvadsať mužov, ktorí zastrelili šiestich ľudí O útokoch informoval agentúru Reuters starosta severného mesta Dablo, Boucary Zongo, kde k útoku došlo. Zongo bol zároveň svedkom tohto masakru. 

Útočníci následne vypálili kostol, vyplienili lekáreň a niektoré ďalšie obchody a odišli na svojich vozidlách. 

Burkina Faso, ktorá bola historicky známa svojou náboženskou toleranciou, bola v roku 2018 vystavená nárastu útokov, keďže sa džihádisti snažia o destabilizáciu Burkiny a širšieho regiónu Sahel.

Skupiny s väzbou na ISIS a al-Káidu, so sídlom v susednom Mali, sa snažia násilne rozšíriť svoj vplyv nad priepustnými hranicami Sahelu, vyprahnutej zemi južne od Sahary. 

Vláda v decembri vyhlásila výnimočný stav v niekoľkých severných provinciách hraničiacich s Mali kvôli smrteľným islamistickým útokom.

Ale násilie sa od tej doby len zhoršilo. Dvaja francúzski vojaci boli zabití pri operácii na záchranu štyroch ľudí, ktorí boli zajatí v Burkine minulý týždeň.

Približne 55% až 60% populácie Burkiny Faso tvoria moslimovia, pričom kresťania sa podieľajú takmer na štvrtine. Obe skupiny vo všeobecnosti žijú v mieri a často sa medzi sebou sobášia. 

Koncom apríla ale neidentifikovaní ozbrojenci zabili pastora a päť členov kongregácie v protestantskom kostole, taktiež na severe, čo svedčí o tom, že násilie malo náboženský motív. 

Ozbrojenci na motorkách vstúpili do kostola v meste Silgadji neďaleko Djibo, hlavného mesta provincie Soum, a spustili paľbu pred koncom nedeľnej bohoslužby. 

Po prvom útoku v regióne sa bezpečnostný zdroj pre agentúru AFP vyjadril: "Neidentifikovaní ozbrojení jednotlivci zaútočili na protestantský kostol v Silgadji, pričom zabili štyroch členov kongregácie a pastora. Nezvestní sú minimálne dvaja ďalší ľudia." 

Burkina Faso zaznamenala prudký nárast vrážd, z ktorých sú obviňovaní džihádisti. 

Útoky začali na severe krajiny predtým, než sa zamerali na hlavné mesto Ouagadougou a ďalšie regióny, najmä na východe krajiny.

Bývalý koloniálny vládca Francúzsko nasadilo asi 4 500 vojakov v Mali, Burkine Faso, Nigeri a Čade v misii s kódovým označením Barkhane, aby pomohlo miestnym silám pokúsiť sa zbaviť džihádistických skupín. 

Vo februári bol zavraždený španielsky kňaz o. Cesar Fernandez pri útoku pripisovanom džihádistom v meste Nohao, v centrálnej časti krajiny. 

Medzi násilné organizácie patrí skupina Ansarul Islam, Skupina na podporu islamu a moslimov (GSIM) a Islamský štát vo veľkej Sahare. 

Burkina Faso je súčasťou rozsiahleho regiónu Sahel, ktorý sa zmenil na ohnisko násilného extrémizmu a bezprávia od roku 2011, kedy chaos zachvátil Líbyu. 

Napriek medzinárodnému úsiliu o vytvorenie nadnárodnej protidžihádistickej vojenskej operácie "G5 Sahel force" sa situácia iba zhoršuje. 

Správa predložená Bezpečnostnej rade OSN minulý rok varovala, že bezpečnosť "sa rapídne zhoršila za obdobie posledných šiestich v mesiacoch" v oblasti medzi Burkinou Faso, Mali a Nigerom, pričom útoky sa rozšírili do východnej časti Burkiny Faso. 

Podľa septembrovej oficiálnej správy bolo pri islamistických útokoch v Burkine Faso od roku 2015 zabitých 229 ľudí a číslo sa od tej doby iba zvyšuje. 

Rastúca smelosť džihádistických bojovníkov v bývalej francúzskej kolónii odráža zjavnú neschopnosť vlády chrániť svojich občanov.