AP_19112414033792.jpg

Obama, Clintonová a ďalší demokrati odsudzujú útoky na "uctievačov Veľkej noci"

170
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Bývalý prezident Barack Obama, neúspešná demokratická kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová a niekoľko ďalších demokratických lídrov odsúdilo teroristické útoky na tzv. "uctievačov Veľkej noci" - nie kresťanov - v nedeľu na Srí Lanke. 

Samovražední atentátnici zabili takmer 300 ľudí a ďalších 500 zranili pri útokoch na tri kostoly, tri hotely a apartmánový komplex. Mnohí boli zavraždení pri účasti na Veľkonočnej omši. Vláda Srí Lanky má údajne podozrenie, že útočníci, všetci zo Srí Lanky, boli členmi "domácej islamistickej teroristickej skupiny s názvom National Thowfeek Jamaath."

Napriek tomu Obama, Clintonová a ostatní demokrati - vrátane kandidáta na prezidentský úrad v roku 2020, Juliána Castra - nedokázali identifikovať obete útokov ako "kresťanov", pričom ich nazvali "uctievačmi Veľkej noci" (Easter worshippers v pôvodnom znení, pozn. prekladateľa) v podobných reakciách:

 

Obama

 

Castro

Počas osemročnej vlády Obamu ako prezidenta si Obama - a Clintonová, ktorá pôsobila ako jeho prvá ministerka zahraničných vecí - vyslúžili kritiku za svoju neochotu označiť radikálny islam za zdroj mnohých teroristických útokov.

Vo svojom prejave počas podujatia National Prayer Breakfast v roku 2015 sa Obama pokúsil morálne prirovnať teror a mučenie používané tzv. Islamským štátom (alebo ISIS) k stredovekému kresťanstvu. Napomenul Američanov, aby sa nesprávali nadradene v súvislosti s radikálnym islamom, keďže pred niekoľkými storočiami "ľudia páchali strašné skutky v mene Krista".

Demokrati tiež kritizovali prezidenta Donalda Trumpa a jeho administratívu za to, že odmietli použiť slovo "moslimovia" na opis obetí teroristického útoku v Christchurch na Novom Zélande, hoci Trump identifikoval ciele ako "mešity". Podobne identifikoval aj ciele na Srí Lanke ako "kostoly a hotely".