50307.jpg

Čaputová reaguje na výzvu arcibiskupa “nevoliť ultraliberálku”: “Rozdeľujete ľudí!”

29
Neutral

Kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová chce byť za každú cenu za slušnú a spájať, aj tie nespojiteľné veci – katolíckych veriach a jej ultraliberálne predstavy. Preto na kritiku arcibiskupa zareagovala navonok vlažne, no pritom opovážlivo.

Trnavský arcibiskup vo včerajšej homílii narovinu uviedol, že je ťažkým hriechom hlasovať za ultraliberálneho kandidáta (do ktorého si možno v súčasnosti dosadiť Zuzanu Čaputovú) a zároveň skritizoval aj kňazov, ktorí sa pridávajú na stranu kaviarne a k “ultraliberálnym názorom”. Reagoval tým pravdepodobne na otvorenú podporu Čaputovej zo strany emeritného arcibiskupa Bezáka.

“Žiaľ, musím povedať, že aj kňazi sa niekedy pridávajú k týmto ultraliberálnym názorom. Postaviť sa v televízii a propagovať kandidátku, za takto ultraliberálnu stranu za prezidentku, je ťažkým hriechom,” zdôraznil následne arcibiskup.

Na tieto jeho slová zareagovala Zuzana Čaputová, ktorá tvrdí, že jej reakcia je rovnaká ako na iné vyjadrenia politikov a zdôraznila, že vyjadrenie arcibiskupa “vníma ako posolstvo, ktoré nespája ale rozdeľuje” a ignorujúc jeho výzvu k veriacim opätovne vyzvala, aby sa ľudia nenechali odradiť:

“Nechcem k tomu prispievať, a preto chcem skôr prehovoriť k ľuďom, aby sa nenechali rozdeľovať. Arogancii moci sa doposiaľ darilo len preto, že slušní ľudia boli rozdrobení,” hovorí Čaputová.

“Stojíme pred výzvou nespravodlivosti a na to je potrebný spoločenský konsenzus presahujúci názorové rozdiely. Chcem osloviť všetkých – Slovákov, Maďarov, Rusínov, Rómov, liberálov, konzervatívcov, veriacich aj neveriacich,” dodala.

Orosch kritizuje aj kandidáta kresťanskej kaviarne 

Prielom v homílii arcibiskupa však predstavuje jeho kritika aj voči politickým predstaviteľom, ktorí sa hlásia ku katolicizmu no vo svojich vyjadreniach a politických aktivitách sa pridávajú skôr na stranu liberálnej kaviarne.

“Na stranu ultraliberálnych názorov sa postavili aj cirkevní hodnostári či katolícki politici,” hovorí arcibiskup a pokračuje:

“Teraz som sledoval diskusiu, čo môžem povedať ako príklad, kresťana katolíka, ktorého už poznám 45 rokov. A on povie, že keď cítia vzťah lásky dvaja muži jeden k druhému, majú sa radi a spolu založia nejaké spoločenstvo, že to nie je hriech. Ako to môže povedať kresťanský katolícky politik, ktorý prešiel disentom a všetkým možným, a zrazu toto vysloví,” vyhlásil Orosch, čím podľa všetkých indícií mal na mysli kandidáta na prezidenta Františka Mikloška.