Sekretár KBS ocenil postoj Fica, Danka a Kotlebu k návrhu o potratoch

318
Kultúra života

Status bol mojím osobným vyjadrením, nie oficiálnym postojom KBS, tvrdí Ziolkovský.

Sekretár Konferencie biskupov Slovenska Anton Ziolkovský reaguje na kritiku, ktorá sa spustila po jeho piatkovom statuse na facebooku, v ktorom poďakoval poslancom, ktorí hlasovali za návrh Richarda Vašečku na obmedzenie potratov.

Osobitne sa v ňom poďakoval predkladateľovi návrhu Richardovi Vašečkovi, ale aj predsedom strán Robertovi Ficovi (Smer), Andrejovi Dankovi (SNS) a Marianovi Kotlebovi (ĽSNS).

„Treba sa poďakovať R. Ficovi a A. Dankovi za ich veľkodušnosť a dôveru dať poslancom svojich strán pri hlasovaní voľnú ruku. V tomto rozhádanom parlamente, kde koalícia a opozícia idú zvyčajne po sebe veľmi tvrdo, to nie je bežné,“ napísal v komentári na sociálnej sieti Ziolkovský v piatok. 

„A treba vysloviť vďaku aj M. Kotlebovi a jeho strane za to, že pred časom v parlamente túto tému nanovo otvoril a dnes neočakávane stiahol svoj návrh, aby čím viacerým umožnil hlasovať za ten Vašečkov. Takto vlastne ukázal, že mu ide o vec a nielen o politický kapitál,“ dodal.

V sobotu ráno svoj status z facebooku zmazal.

"Status som stiahol z dôvodu naozaj veľkého množstva nenávistných reakcií a invektív. Nielen voči mne, ale hádali sa aj ľudia navzájom. Nechcel som, aby vzájomné útoky pokračovali," píše teraz na svoju obhajobu Ziolkovský, s tým, že mu mnohí písali so smútkom, že Vašečkov návrh neprešiel.

"Preto som sa snažil obrátiť negatívnu emóciu na pozitívnu: nekritizovať tých, kvôli ktorým to nevyšlo, ale poďakovať sa tým, ktorí boli za a vyjadriť nádej do budúcnosti. To je všetko," tvrdí."Môj status je mojim osobným vyjadrením, nie oficiálnym postojom KBS."

Vo svojom dnešnom statuse ďalej vyhlasuje, že odmieta rasizmus a antisemitizmus a zopakuje to vždy, keď to bude potrebné.

Poďakovať sa za to, že niekto podporil dobrú vec neznamená podľa Ziolkovského vyjadriť neobmedzenú súhlas s postojmi daných poslancov v iných oblastiach. "Keď prišli kotlebovci pred polrokom s podobným návrhom, nevyzývali sme na jeho podporu, hoci téma ochrany života je nám veľmi vzácna: boli sme zdržanliví práve kvôli ich postojom k iným oblastiam – čo sa týka migrantov, Rómov alebo židov. Dali sme jasne najavo, že je vždy lepšie, ak prolife agendu vedú ľudia s konzistentnými postojmi."

Ziolkovský pripomína, že v piatok svoj návrh na obmedzenie potratov Kotleba stiahol a podporil ten Vašečkov. "Poďakovanie za hlasovanie komukoľvek neznamená žiadnu politickú podporu ani odporúčanie pre veriacich. Ak by človek, s ktorým radikálne v niektorým veciach nesúhlasím, zachránil môjho súrodenca, určite mu poviem „ďakujem“. To vôbec neznamená, že ho idem podporovať," dodáva.

Parlament v piatok neprijal návrh zákona Richarda Vašečku na obmedzenie potratov. Hoci išlo o opozičný návrh, novela získala podporu viacerých poslancov vládnej koalície, čo potvrdzuje, že poslanci dostali voľnú ruku pri hlasovaní. Návrh zákona neprešiel, získal podporu 46 poslancov zo 122 prítomných, proti hlasovalo 31 poslancov, zdržalo sa 40.