Prečo nosí pápeź červené topánky

4,116
Milko Kostovič
AltKAT

Veľa ľudí si pravdepodobne spomína na pápeža Jána Pavla II. a jeho červené topánky alebo sa čudujú, prečo ich nenosí pápež František. No vedeli ste, že tieto topánky sú rovnako staré ako samotná Cirkev? Alebo že majú veľmi dôležitý význam?

Predtým než začneme s históriou musíme vysvetliť, že väčšina pápežov mala tri druhy topánok: červené hodvábne topánky, ktoré nosili v rámci Vatikánu, biskupské sandále na celebrovanie omše (až do roku 1969) podľa liturgických farieb a červené kožené topánky, keď šli von. Dnes budeme hovoriť práve o tých posledných.

Červené topánky sú spojené s mocou a to nielen v rámci Cirkvi. Etruskí králi z pred rímskeho obdobia ich nosili ako symbol postavenia, pretože červená (ktorú nazývali "kráľovská purpurová") bola drahým farbivom získavaným zo vzácnych morských slimákov.  Rímski cisári pokračovali v tradícii červených topánok, ktoré znázorňovali vysoké postavenie. Tiež ich nosili významní aristokrati.

SAINT GIMIGNANO

Nosili ich taktiež cirkevní predstavitelia. Červená bola používaná nielen v prípade pápežovej obuvi, ale aj pre jeho celé rúcho, hoci sa to zmenilo na bielu s pápežom Piom V. v polovici 16. storočia, keďže bol Dominikán. Červená symbolizovala svetovú autoritu pápeža a Kristovo utrpenie. Taktiež symbolizovala pápežovu podriadenosť Kristovi, Božiu lásku k ľudstvu a spomienku na všetkých mučeníkov, ktorí položili svoje životy pre Krista. 

Pozrime sa teraz bližšie na vychádzkovú obuv. Tieto topánky sú vyrobené z červenej kože (väčšina pochádza z Maroka a zvykol na nich byť zlatom vyšívaný kríž). Po roku 1958 pápež Ján XXIII. pridal zlaté podkovy, vďaka ktorým pripomínajú viac topánky, ktoré biskupi nosili mimo Rím.

RED SHOES

Dieter Philippi-(CC BY-SA 3.0)

Pápež Pavol VI. požiadal o odstránenie komplikovaného kríža a odmietol zvyk bozkávať nohy pápeža. Taktiež odstránil spony zo všetkých cirkevných obuvi a rozhodol sa nepoužívať hodvábne papuče vo Vatikáne. 

Nasledujúci pápeži sa však vrátili k červeným topánkam a niektorí boli s nimi dokonca pochovaní: napríklad Pavol VI., Ján Pavol I. a Ján Pavol II. Po dlhší čas uprednostňoval Ján Pavol II. viac vínovejší odtieň (burgundský) s jednoduchším vzhľadom na úkor jasnej červenej farby; avšak pápež Benedikt XVI. sa vrátil k topánkam svetle červenej farby, ktoré mu vyrábal jeho vlastný obuvník Adriano Stefanelli.

BENEDICT XVI

Shutterstock-Eugenio Marongiu

Pápež František sa rozhodol nosiť červené topánky len vo vnútri a vybral si čierne vychádzkové topánky, ktoré vždy nosil - a s ktorými prišiel do Vatikánu - ako znak pokory a prostoty. Vyrába ich obuvník Carlos Samaria, ktorého topánky nosí František viac než 40 rokov.

Pápežská mozzetta a plášť dnes zostávajú poslednými kúskami pápežského rúcha, ktoré sú stále červené, teda symbolom blížiacej sa oslavy Turíc.