original.jpg

Autor knihy "Pápež diktátor" dočasne vylúčený z rádu Maltézskych rytierov

998
Milko Kostovič
Neutral

Autorovi veľmi kritickej knihy o pápežovi Františkovi s názvom "Pápež diktátor" bolo pozastavené členstvo v laickom rehoľnom ráde Maltézski rytieri. 

V štvrtkovom vyhlásení rád uviedol, že sa dištancuje od knihy a odsudzuje "hanebný útok voči pápežovi". V stanovisku sa tiež píše, že autorovi knihy Henrymu Sireovi bolo do konca vyšetrovania pozastavené členstvo v ráde. 

O pozastavení informoval ako prvý britský The Tablet. 

Sire žil vo veľkom rytierskom paláci v Ríme v rokoch 2013 až 2017 kde skúmal oficiálnu históriu rádu. Z tohto výskumu vzišla kniha s názvom "Maltézski rytieri: Moderné vzkriesenie", ktorá bola publikovaná v roku 2016. "Pápež diktátor" bola publikovaná elektronicky v novembri pod literárnym pseudonymom Marcantonio Colonna. Nedávno bola zverejnená skutočná identita Sira v konzervatívnych katolíckych médiách.

V maily pre agentúru The Associated Press sa Sire vyjadril, že vždy zamýšľal odhaliť svoju skutočnú identitu po tlačovom vydaní knihy. Spochybnil tiež popis rádu, že by kniha "Pápež diktátor" bola útokom na Františka.

"Nemusím poukazovať na to, že mojou úlohou v knihe bolo brániť skutočnú posvätnosť pápežského úradu proti držiteľovi moci, ktorý, ako mnohí Katolíci vnímajú, má nedostatočnú povesť, ktorá sa od pápeža po stáročia očakáva," uviedol. 

Kniha "Pápež diktátor", ktorá vyšla elektronicky najprv v taliančine a potom v angličtine, je jednou z najdiskutovanejších kníh o tichých rebéliách počas Františkovho pápežstva. Kniha vyjadruje znepokojenie veľkej časti konzervatívneho a tradicionalistického spektra nad populistickým pápežom. 

"Pápež diktátor" vykresľuje niekedy brutálny portrét pápeža, pričom aj niektorí jeho priaznivci hovoria, že v sebe skrýva určitú pravdu. 

"Keď sa vypnú televízne kamery, pápež František sa mení na inú osobu: arogantnú, povýšeneckú k ľuďom, vulgárnu vo svojom jazyku a známu svojimi násilnými výbuchmi hnevu, ktoré sú známe všetkým, od kardinálov až po vodičov automobilov," píše Sire. 

Kniha sleduje kľúčové momenty cirkevnej kariéry Františka, od jeho problémového pôsobenia v Argentíne až po jeho zvolenie za pápeža vďaka "San Gallo Mafii" - skupine progresívnych kardinálov, ktorí podporili jeho zvolenie. 

Sire predstavuje pochybné výsledky piatich rokov "reformy" vo vatikánskej byrokracii, kritizuje Františkove otvorenie sa rozvedeným a civilne znovuženatým Katolíkom a sleduje mučivú krízu riadenia Maltézskych rytierov z rokov 2016-2017, ktorú osobne zažil počas pobytu v paláci. 

Kríza, vyvolaná škandálom pri distribúcii kondómov skončila, keď František zasiahol a zosadil predstaveného rytierov. Pápežská intervencia bola pozoruhodná vzhľadom na to, že rytieri sú suverénny rád s mnohými znakmi suverénneho štátu.

Vo svojom stanovisku rád vyhlásil, že Sireova rekonštrukcia krízy bola založená na "zaujatej a jednostranne rekonštrukcii udalostí". 

Rád tiež uvádza, že kniha ako celok "v žiadnom prípade nereflektuje pozície a presvedčenia Maltézského rádu a autor nehovorí v mene rádu."

V maily Sire píše, že neočakáva, že by všetci Katolíci zdieľali jeho názor, o to menej rád, "ktorý bol od pápežskej intervencie v januári 2017 pod prísnou kontrolou Vatikánu."

Sire dodáva, že knihu "Pápež diktátor" napísal po tom, čo bola "ukončená" jeho práca historika v roku 2017 vďaka Františkovmu zosadeniu veľmajstra Maltézskych rytierov, otca Matthewa Festinga.