3D_printed_ultrasound.jpg

Ruská spoločnosť využíva 3D tlačiareň na výrobu detailných modelov ešte nenarodených detí

556
Lucia Salomonová
Kultúra života

Ultrazvuková technológia pokročila až do bodu, kedy je možné vytvárať neuveriteľne detailný 3D „vytlačiteľný“ obraz, aby mohli rodičia vidieť a držať svoje ešte nenarodené deti. Lekári ich takisto môžu použiť na kontrolu normálneho rastu dieťaťa.

Ruská spoločnosť Embryo 3D je len jednou z niekoľkých firiem, ktoré ponúkajú 3D snímateľné ultrazvuky v životnej veľkosti. Špecializujú sa na zložité črty, ako sú tvár, ruky, nohy a pupočná šnúra dieťaťa v maternici.

Kamarátka „sa obávala o zdravie svojho dieťaťa a chcela ho vidieť,“ povedal šéf Embryo 3D Ivan Gridin pre Russia Today. „Bola niekoľkokrát na ultrazvuku, ale nestačilo to. V tom čase sa mi páčili nové technológie a 3D tlač. Tak som jej povedal: „Poďme to vytlačiť.“

Lekári používajú 3D „výtlačky“, aby lepšie preverili zdravie a vývoj dieťaťa. Tvrdia, že modely pomáhajú pozorovať abnormality a diagnostikovať zdravotné problémy, ktoré môže dieťa mať.  

Minulý týždeň v meste Ufa dostala Yuliana Recun 3D model svojho ešte nenarodeného dieťaťa.  

Objednali sme si 3D model nášho dieťaťa, ktoré mam ešte v brušku,“ povedala pre International Business Times. Je to zvláštny pocit, že dieťa sa ešte nenarodilo, a aj tak sa ho môžete dotknúť a cítiť ho také aké je

3D „výtlačky“ sú posledným krokom v oblasti technológie, ktorá nadväzuje na 3D a 4D ultrazvuk.

Matky, ktoré sa tešia, že uvidia a podržia svoje dieťa, túto myšlienku zbožňujú.  

Povedali, že je skvelé vidieť, ako ich dieťa vyzerá ešte pred narodením, a že sa vlastne môžu dotknúť vnútra svojho vlastného tela,“ spomína zástupca spoločnosti Fasotec. „Rovnako sa tešili z pohľadu na model aj po pôrode, keď si pomysleli: ´Takto moje dieťa vyzeralo, keď som ho nosila.´  Spomenuli si, ako sa cítili, keď boli tehotné.

V roku 2014, kórejská spoločnosť 3D Story Corporation vyrobila z ultrazvukov modely „Stretni svoje dieťa“ a vylepšila detaily. V roku 2016 In Utero 3D pokračovala v populárnom technologickom trende.

Aplikácie virtuálnej reality taktiež pomáhajú lekárom pri vyšetreniach ešte nenarodených detí. Určitý softvérový produkt umožňuje lekárovi “priblížiť” ho, aby skontroloval rastúce dieťa.

Živé embryo 3D „výtlačku“ pozostáva z rôznych vrstiev.  

Predtým sme tlačili len z plastu,“ vysvetlil, Gridin, „ale teraz sme schopní vyrábať sadrové modely a pokryť ich drahými kovmi.