office.jpg

Ženy majú kvôli feministickej kampani #MeToo nečakaný problém...

928
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Muži sú vystrašení a feministky majú radosť. Ale potreba riešiť a trestať mužské sexuálne priestupky nutne narazí na nevyhnutnú pravdu: Všetci sme v tom spoločne, muži i ženy.

Uvážte, čo sa deje v hlavnom meste Floridy. Ženské pracovníčky a lobistky zistili, že "mnoho mužských zákonodarcov sa s nimi už osobne nestretne," píše sa v Miami Herald. "Jeden senátor mi povedal: žiadam tu mať svojho poradcu, pretože potrebujem niekoho, kto ma ustráži," povedala profesionálna lobistka Jennifer Green pre periodikum. "Povedala som: senátor, prečo ho potrebujete? ... Cítite sa nepríjemne v mojej spoločnosti? "Nuž", povedal, "za zatvorenými dverami môže povedať hocikto čokoľvek."

"Začínam mať pocit, že ako ženské profesionálky sa vraciame do doby 20 rokov nazad," povedala Green, ktorá vlastní svoju vlastnú firmu. "Naplno očakávam, že budem súťažiť s inou firmou, ktorú momentálne vlastní nejaký muž a rozhodujúcim faktorom bude: "V tomto prostredí si nebude chcieť najať ženskú lobingovú spoločnosť."

Tento spôsob myslenia sa ujíma v prostredí agresívne "politicky korektného" Silicon Valley, kde muži chodia na diskusné fóra, ako je napr. Reddit, kde vyjadrujú záujem o sexuálnu segregáciu - niekedy označenú ako "Men Going Their Own Way" (MGTOW - Muži idú svojou vlastnou cestou) alebo "Man-o-Sphere" (mužská sféra). Čo to bude znamenať pre ženy v technologickom priemysle, kde už dnes čelia závažným výzvam?

[O bezprecedentnom západnom fenoméne MGTOW, kde muží nechcú mať so ženami nič spoločné, sme vás informovali TU a TU - editor]

V mnohých priemyselných odvetviach "nám niekoľko veľkých spoločností povedalo, že v súčasnosti obmedzujú pracovné cesty s osobami rozdielneho pohlavia" pre Chicago Tribune informoval Johnny Taylor, predseda Spoločnosti pre manažment ľudských zdrojov. Taylor citoval výkonných manažérov, ktorí odkazujú mužom, aby necestovali na služobné cesty alebo nezdieľali prenajaté autá so svojimi kolegyňami. Psychologička z UCLA, Kim Elsesser, autorka "Sex and the Office" (Sex a kancelária), vidí rodiace sa "oddelenie pohlaví". Ak sa muži začínajú odvracať od žien, minimálne v profesionálnom prostredí, tak je problematické vidieť, ako to môže pomocť feministickej veci.

Ako je vo všeobecnosti charakteristické pre ľavicové hnutia, #MeToo čelí perspektíve vnímania, že zachádza priďaleko a prirýchlo. Nie tak dávno britský magazín The Spectator opisoval túto záležitosť ako feministickú reformáciu, kde moderná žena pripevňuje svoje požiadavky na dvere kostola ako Martin Luther. V dnešných dňoch preniká úplne oprávnený hnev a výzvy na zmenu do ikonoklasmu: Poďme prevrátiť niekoľko nevinných sôch a rozbiť všetky tie vitráže!

image

Rozhorčené feministky naštartované rozhorčením nad obrazom "Thérèse sníva", sugestívnou maľbou odetej pubertálnej dievčiny poľsko-francúzskym umelcom Balthusom z roku 1938, žiadali Metropolitné múzeum umenia, aby ju odstránil. (Vďaka múzeu, že tak neurobilo). Maminky obliekajú svojich synov v ponižujúcich  "The Future Is Female" (Budúcnosť patrí ženám) tričkách. Ženská webstránka Bustle zakázala slovo "flattering" (lichotiť), pretože naznačuje, že existuje ideálny tvar pre ženu a my všetci vieme, že ženy sa nezaujímajú o vzhľad.

Firmy prepúšťajú úchylov a sexuálnych útočníkov, čo je super, ale tie firmy, ktoré nemôžu nájsť žiadne zlé správanie, ktoré by mohli potrestať, nahnevane snoria naokolo a hľadajú čokoľvek, čo by mohli napadnúť. Jordan Peterson, profesor univerzity v Toronte a autor bestselleru "12 pravidiel pre život: Protijed chaosu," ktorý sa stal senzáciou na Youtube, kde vyvrátil tvrdenia bláznivých ľavicových študentov, bol na sociálnych sieťach kritizovaný za citovanie sociologických štúdií, podľa ktorých sú ženy na pracovisku viac zhovievavé, čo ma na ich mzdu určité dopady.  Hoci to je v podstate pripomenutie myslenia, ktoré stojí za prístupom "opri sa do toho" (resp. "usiluj sa o to"), Peterson bol podrobený absurdne nepriateľskému rozhovoru britskou hlásateľkou Cathy Newman. Táto konfrontácia sa virálne šírila internetom a na Petersona sa zniesla ďalšia vlna kritiky.

Claire Berlinski v The American Interest nazvala hnutie #MeToo "šialeným mimosúdnym čarodejníckym honom, ktorý sa nepozastavuje, aby sa oddelilo znásilnenie od hlúpostí" a "klasickou morálnou panikou, ktorá je pre ženy rovnako nebezpečná ako pre mužov". Berlinski rozpráva príbeh o tom, ako práve objavila, že má novú schopnosť: schopnosť zničiť kariéru profesora, ktorého poznala na Oxforde a ktorý ju pred 20 rokmi na párty chytil opitý za zadok. "Pobavilo ma to a potešilo," píše a hovorí: "Dobre som vedela, že po tom túži. Naše konzultácie - ktoré sa diali medzi štyrmi očami bez doprovodu - boli intelektuálne živé pre ten vznešený podtón. On bol don z Oxfordu a tak mal nado mnou moc ... Ale aj ja som mala moc nad ním - dostatočnú silu, aby som zo ctihodného dona spravila dokonalého blázna na vianočnej párty. Nie je prekvapením, že som milovala túto moc."

Reformátori by nemali zabúdať na jeden podstatný bod: Zmena môže byť dobrá, ale dávajte si pozor na nezamýšľané následky. Znepriatelenie mužov a žien na dva nevraživé tábory pre obe pohlavia nič dobré neprinesie.