Mateusz-Morawiecki.jpg

Toto meno spôsobí v Bruseli paniku. Nový poľský premiér chce opätovne pokresťančiť Európu

2,571
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Mateuzs Morawiecki, nový poľský premiér, hovoril počas svojho prvého interview po nominácii do funkcie, o „opätovnom pokresťančení Európy“. Jeho Strana práva a spravodlivosti je pod stálym tlakom  politických elít EÚ.

49-ročného Morawieckeho vymenoval za premiéra prezident Andrzej Duda minulý piatok. Vymenil tak vo funkcii Beatu Szydłovú, ktorá v nej pôsobila iba polovicu svojho funkčného obdobia. Morawiecki bol ministrom rozvoja, ministrom financií a námestníkom premiérky v Szydlovej vláde. Do svojho úradu bol oficiálne uvedený a skladal prísahu minulý pondelok, a ako sme už spomínali, svoje prvé interview po menovaní, poskytol ešte predtým v piatok.

Téma konverzácie s katolíckou televíziou, Telewizja Trwam, bola širokospektrálna – od ekonomického a sociálneho rozvoja Poľska, cez medzinárodné vzťahy, až po EÚ. V priebehu interview sa Morawiecki niekoľkokrát zmienil aj o náboženstve.

Medzi rečou o poľskom baníctve a o problematickej politike EÚ v súvislosti s klimatickými zmenami, povedal „chceme transformovať Európu“. Priznal, že jeho snom je „opätovné pokresťančenie Európy“ a upresnil, že „na mnohých miestach sa nielenže nespievajú Vianočné koledy, ale kostoly zívajú prázdnotou, ba dokonca sa menia na múzeá.“
Morawiecki privítal moderátora, redemptoristu brata Piotra Detlaffa, pozdravom „Szcześć Boze“, u nás niečo ako „Pozdrav Pán Boh“ alebo „Pán Boh pomáhaj“. Pôvodne sa tak zdravili roľníci a podstatou pozdravu je prosba k Bohu, nech požehná prácu človeka. Aj dnes sa zvykne používať, keď zdravíme kňazov a rehoľníkov.

O tomto jedinečnom poľskom pozdrave sa zmienil aj pápež Ján Pavol II v roku 1997 počas svojej návštevy malého poľského mesta Krosno: 

„Kiežby tieto nádherné pozdravy ´Pozdrav Pán Boh´ ´Pochválený buď Ježiš Kristus´ nikdy nevymizli z jazyka poľských roľníkov“, zdôrazňoval pápež, „pozdravujte sa navzájom týmito slovami, ktorými vlastne zvolávate požehnanie na svojich bratov a sestry. Tieto slová totiž vyjadrujú dôstojnosť kresťana. Nedajte si ich nikým vziať!“

V priebehu interview porovnával Morawiecki poľskú kultúru a tradičné hodnoty s hodnotami Európskej únie, ktorá vyžaduje „serióznu prácu“. Nazval Poľsko „veľmi hrdým, významným a veľkým národom, ktorý bude ešte väčší vďaka pro-family a pro-demografickým programom, ktoré zavádza vládnuca Strana práva a spravodlivosti.
V súvislosti s hrozbou EÚ o neposkytnutí fondov Poľsku, pretože sa odmietlo podvoliť imigračným kvótam, Morawiecki prehlásil, že krajina „nepodľahne takémuto druhu vydierania“ a dodal „Nech mi Boh daruje dostatok sily, aby som Poľsku dobre slúžil.“ Na záver povedal, že sa bude modliť a pracovať pre všetkých Poliakov, nielen pre tých, čo volili jeho stranu.

Morawiecki je bývalým bankárom, manažérom a právnikom, hovorí plynule anglicky, nemecky, a rozumie rusky. Má štyri deti. K Strane práva a spravodlivosti sa pridal v roku 2016.

 

Publicista odhaľuje o svojom priateľovi Morawieckom ešte viac

Publicista a novinár Romuald Lazarowicz, ktorý pozná Morawieckeho už od detstva, a ktorý s ním aj teraz hovorí „prakticky každý deň“, poskytol pre LifeSiteNews rozhovor o premiérovi.

Lazarowicz uviedol, že Morawieckeho prijali do protikomunistickej opozičnej skupiny, ktorú viedol jeho otec, Kornel Morawiecki. Všetci traja boli členmi podzemnej organizácie Bojovná solidarita (Solidarność Walczaca) vo Wroclawi. 
„Atmosféra doma, v rodine, formovala jeho postoje, názory a morálku“, povedal Lazarowicz. Jeho mama Jadwiga bola veľmi zbožná, srdečná a inteligentná žena; potencionálne mŕtvy politický aktivizmus jeho otca mu však „narovnal a zocelil chrbtovú kosť“.
Lazarowicz prezradil, že Mateusz Morawiecki vstúpil do Bojovnej solidarity ako tínedžer a bol pod „veľmi prísnym dohľadom“. „Komunistická polícia ho opakovane bila a brutálne vypočúvala. Raz ho dokonca uniesli a donútili vykopať si svoj vlastný hrob. Našťastie ho iba zastrašovali.“

V poslednom ročníku na strednej škole mu neustále hrozilo zatknutie, chceli mu totiž zabrániť zložiť maturitnú skúšku. Priatelia z Bojovnej solidarity, ktorí boli doktormi, ho ukryli na pár dní v nemocnici, a potom ho urgentnou sanitkou previezli do školy, kde mohol zmaturovať a prihlásiť sa na univerzitu.

Lazarowicz ďalej spomínal, ako sa potom, čo v roku 1989 získalo Poľsko nezávislosť, Morawiecki rozhodol získať čo najvšestrannejšie vzdelanie. Študoval v Poľsku, Švajčiarsku, Nemecku a v USA na Central Connecticut State University a na známej Kellogg School of Management na Northwestern University. 

Ako výkonný riaditeľ tretej najväčšej poľskej banky podporoval Morawiecki vlastenecké projekty, ako sú filmy a výstavy, pripomínajúce dejiny Poľska. Finančne pomáhal aj svojim bývalým priateľom z protikomunistickej skupiny, keď sa ocitli v núdzi.

„Je nezvyčajným politikom, pretože sa riadi morálnym kompasom a je pravdovravný. Jeho cieľom je ´pozdvihnúť Poľsko z jeho komunistickej minulosti, urobiť z neho prosperujúcejšiu a významnejšiu krajinu.“

Morawiecki patrí k

„vzácnej novej generácii poľských politikov, ktorí dokážu spojiť úctu k minulosti s triezvym ocenením nových nástrojov a technológií." O dôležitosti rodiny a náboženstva nielen rozpráva, ale ju aj prežíva vo svojom osobnom živote.
Nehanbí sa za minulosť poľských kresťanov, naopak, je na ňu hrdý. Uvedomuje si, že jediný spôsob ako zastaviť úpadok Európy, je vrátiť sa k jej kresťanským koreňom.

Na otázku o náboženskom živote Morawieckého Lazarowicz odpovedal, že premiér je praktizujúcim katolíkom, ktorý pristupuje k svätému prijímaniu. Novinár Igor Janke, ktorý písal knihu o Bojovnej solidarite prezradil, že Morawiecki nejedáva v piatok mäso, čo je zvyk, ktorý dodržiava mnoho Poliakov, avšak veľmi málo kresťanov v iných krajinách.

 

Morawiecki o potratovom zákone

Lazarowicz uviedol, že Morawiecki

„pokladá potrat za veľmi negatívnu vec, rovnako ako ja, no možno sa k tejto veci stavia ešte radikálnejšie. Politika je umením, správne sa pohybovať medzi tým, na čo máme právo a tým, čo je možné a nevyhnutné. Vždy sa totiž nedá preniesť osobné morálne normy do politickej praxe.“

Mariusz Dzierźawski z nadácie Právo na život, ktorá sa opakovane usilovala zakázať potraty v Poľsku, naposledy v roku 2016, povedal pre LifeSite, že „doposiaľ Morawiecki podporoval zabíjanie postihnutých a chorých nenarodených detí. Dúfame, že sa to zmení.“ 

Poľská tlačová agentúra (PAP) uviedla, že v roku 2016 Morawiecki podporoval existujúci potratový zákon, ktorý povoľoval eugenický potrat až do 6. mesiaca tehotenstva. Predpokladá sa, že Poľský parlament bude o zákaze eugenických potratov hlasovať začiatkom roku 2018.

LifeSite požiadali premiéra o upresnenie jeho sna o opätovnom pokresťančení Európy, avšak do uzávierky nedostali žiadnu odpoveď.