eugenio-scalfari-678x381.jpg

Rozhovor so Scalfarim: Pápež František je skutočne revolucionár

563
Milko Kostovič
Neutral

Je pápež František marxista? Alebo komunista? Kto vie, no určite je "revolucionár", ako to nedávno vysvetlil jeho priateľ a otvorený ateista Eugenio Scalfari vo svojom editoriáli denníka La Repubblica, o ktorom sa hovorí, že je jediný, ktorý pravidelne číta František. 
 
Otázky týkajúce sa politického presvedčenia pápeža sa objavovali už od začiatku pontifikátu. Za začiatok sa dá považovať jeseň 2013 a publikáciu Evangelii gaudium. V tom čase kritici zo Spojených štátov nazývali Františka marxistom.
 

Je pápež Marxistom? Komunistom?

 

Z ľavej strany sa to prvýkrát veľmi jasne spomínalo v súvislosti s návštevou gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa. 
 
Tsipras, predstaviteľ radikálnej ľavice, ktorá vzišla z bývalej Komunistickej strany Grécka, bol prijatý pápežom Františkom v Santa Marte v septembri 2014. Stretnutie sa uskutočnilo vďaka sprostredkovateľovi Walterovi Baierovi, bývalému predsedovi Komunistickej strany Rakúska (KPÖ). Po stretnutí Tsipras povedal:
 
"Pápež nie je ľavičiar, no rozpráva ako ľavičiar". 
 

Zároveň zdôrazňoval potrebu dialógu s hlavou Cirkvi, ktorý by mal pokračovať.

13. marca 2015 marxistický filozof Gianni Vattimo vyzval ľavicovú verejnosť v Buenos Aires, aby stála za pápežom Františkom pri vytvorení novej komunistickej internacionály, ktorú nazval Pápežskou internacionálou. Okrem Vattima sedel na pódiu aj biskup Marcelo Sanchez Sorondo, politický poradca pápeža Františka. 

 

 

Po volebnej porážke americkej ľavice v prezidentských voľbách v roku 2016, The Wall Street Journal napísal: 
 
"Pápež František je lídrom svetovej ľavice". 
 
Keď sa ho na to opýtali novinári, František odpovedal nepriamo. 
 
Keď sa ho v decembri 2013 spýtal domáci Vatikanista Andrea Tornielli, ako sa cítil, keď ho označili za marxistu, František odpovedal, že ho to "neurazilo". 
 
Keď sa ho v júni 2014 novinár z časopisu Messaggero opýtal, či sa cítil ako komunista - magazín The Economist v tom čase napísal, že pápež bol komunista a rozprával ako Lenin - František povedal:
 
"Všetko, čo hovorím, je, že komunisti ukradli vlajku. Vlajka chudobných je kresťanská. Chudoba je v srdci evanjelia. [...] Komunisti hovoria, že všetko je komunistické. Áno, o 20 storočí neskôr. Ak tak hovoria, môžete im povedať: "Ste kresťania." 
 
 
 

Je pápež revolucionár? "Áno, on ním skutočne je." 

 

Mnohí "Bergogliáni" v minulosti nazývali pápeža "revolučným". Tento pojem sa zdanlivo využíval častejšie a nezáväznejšie, no keď sa použil konkrétne, ako napr. pápežská revolúcia, tak bol odmietaný tými istými predstaviteľmi. 
No dnes sa pápež sám označuje za revolučného. 
 
Zvestovateľom týchto novín je jeho priateľ Eugenio Scalfari, ktorý rád vkladá slová do úst pápeža Františka. Špecifickú metódu Scalfariho pápežských rozhovorov ohlásil samotný Scalfari v novembri 2013. Vzhľadom na to, že otvorený ateista odvtedy nebol Vatikánom odmietnutý, naopak, dostáva priestor na nové rozhovory s pápežom a prezentovanie týchto rozhovorov Vatikánu v knižnej forme, reprodukcie pápežských vyhlásení prominentným ľavicovým novinárom musia byť brané vážne. 
 
26 novembra vydal Scalfari nový editoriál, v ktorom informoval o telefonickom rozhovore s pápežom Františkom. Z kontextu možno vnímať, že František bol ten, kto volal Scalfarimu.
 
"Keď som hovoril s pápežom Františkom, tak som ho často nazýval revolucionárom a jedného dňa, v jednom z našich telefonických rozhovorom, odpovedal na moje "ahoj": "Tu je revolucionár"."
 
"Hovoril to zo žartu, no je to on a to, čo povedal pri tejto nedávnej príležitosti, to potvrdzuje."
 

Budúcnosť: Imigrácia a EÚ

 

Obsah editoriálu v hrubých rysoch:
Scalfari potvrdzuje, že pápež je "jediným hlasom", ktorý "opisuje situáciu celého sveta" a ukazuje spôsob, ako "prekonať sebectvo a ľahostajnosť". O čom hovorí? Má na mysli imigráciu a EÚ, ktorú Scalfari spája s Európou, ako je bežné medzi jeho rovesníkmi. Smiešne, vzhľadom na to, že EÚ existuje iba od roku 2009. 
 
Scalfari zdôrazňuje, že pápež František na krátku chvíľu zaváhal kvôli hroziacim žiadostiam z Afriky, ale teraz znovu prosí o neobmedzenú migráciu, pretože "kto prichádza z pekla, nemôže byť vystavený ďalšiemu peklu."
 
Keďže imigrácia z Afriky postihuje najmä krajiny pri Stredozemnom mori a znamená "nemalú ekonomickú záťaž", tak "by všetky štáty Európy" a Severná Amerika mali znášať "ekonomickú záťaž, ktorú spôsobuje imigrácia". 
 
"V krátkosti: sociálna revolúcia sveta bohatých smerom k svetu chudobných."
 
Scalfari, ktorý sa hrdo odvoláva na obrazy svojho starého otca a otca vo svojom dome, ktorí boli Slobodomurári, dodáva, že v roku 2017 oslavujú 300 rokov od založenia Slobodomurárstva.
 
Pre Scalfariho ("ako neveriacemu je to dovolené") je jasné, že pápež František je revolucionár. A je šťastný. Pre "budúcnosť ďalšieho sveta", ktorý Scalfari vidí v kontexte neobmedzeného prisťahovalectva do EÚ, bude EÚ založená na "fundamentálnych hodnotách slobody, sociálnej spravodlivosti a bratstva". 
 
"Preto aj Cirkev bude modernizovaná, a to najlepšie zo sekularizmu, vytvoreného pred tromi storočiami, ktorý podporuje tie isté hodnoty, ktoré si pripomína a podporuje František."