Padre_Pio_CNA_World_Catholic_News_CNA_1_5_16.jpg

Sv. páter Pio o potrate

4,061
Milko Kostovič
Kultúra života

Rozhodnutie nechať rozprávať známu potratárku Emmu Bonino na tému imigrácie minulý týždeň v talianskom kostole vzbudilo široké odsúdenie. 

Niektorých to ale viedlo k tvrdeniu, vrátane miestneho zástupcu charity, ktorý prebral nad jej prejavom záštitu, že jej otrasná bilancia potratov, ktoré nikdy neoľutovala, by mohla ísť bokom, aby sme sa tak mohli sústrediť na iný aspekt katolíckeho sociálneho učenia. 

Avšak účinné odsúvanie závažnosti potratov v prospech prinášania radikálneho sekularizmu k vytvoreniu spoločného hnutia k téme imigrácie pravdepodobne ukazuje, ako veľmi Západ a niektorí jednotlivci v Cirkvi znecitliveli voči potratom a závažnosti hriechu. 

Napríklad sv. páter Pio veril, že potrat nie je iba vraždou nevinného človeka, ale aj naozajstnou samovraždou. 

V dnes už slávnom príbehu otec Pellegrino Funicelli, ktorý dlhé roky asistoval pátrovi Piovi, konfrontoval svätého ohľadne hriechu a spýtal sa ho: 

"Dnes ste odmietli rozhrešenie žene, pretože dobrovoľne podstúpila potrat. Prečo ste boli taký krutý voči tejto úbohej žene?" (Otec Pio niekedy odmietol poskytnúť rozhrešenie kajúcnikovi, ak nepreukázal dostatočnú ľútosť; často sa vrátili a on im udelil rozhrešenie, ak boli úprimní). 

Páter Pio odpovedal: "Deň, keď ľudia stratia zdesenie z potratu, bude tým najhorším dňom pre ľudstvo. Potrat nie je iba vraždou, ale je to aj samovražda. Nemali by sme mať odvahu prejavovať našu vieru pred tými, ktorý spáchali dva zločiny v rámci jedného skutku? 

"Samovražda?," spýtal sa otec Pellegrino. 

"Samovraždu ľudského pokolenia pochopia tí, ktorí uvidia zem obývanú starcami a bez detí: spálenú ako púšť," odpovedal otec Pio. 

Emma Bonino, ktorá sa môže pochváliť viac než 10000 potratmi od roku 1975, pri ktorých vysáva nenarodené dieťa z maternice pomocou bicyklovej pumpy a ukladá rozdrvené zvyšky do sklenej nádoby, ironicky poznamenala, že počet obyvateľstva v Taliansku klesá. 

Pre ňu sú migranti odpoveďou na vyplnenie tejto medzery, hoci, ako jeden poslucháč protestoval (a bol za to vyhodený), sama je minimálne čiastočne zodpovedná za túto medzeru prostredníctvom svojich zločinov.

Varovanie pátra Pia, ktorého naďalej v Taliansku milujú, bolo preto prorocké. A vyzerá to tak, akoby nadšenie Emmy Bonino vítať imigrantov bolo zamerané na zakrytie masovej samovraždy obyvateľstva, ktorá bola urýchlená legalizáciou potratov v Taliansku, za ktorú tak tvrdo bojovala. 

Od legalizácie potratov v roku 1978 zomrelo v Taliansku viac než 6 miliónov ľudí a rovnako ako mnohé západné krajiny, Taliansko je kritizované pro-life hnutím a katolíkmi za svoj antikoncepčný postoj, ktorým sa samé zničí.