Eutanázia v Holandsku sa vymkla spod kontroly. Lekári verejne vyzývajú na zváženie situácie.

1,082
Lucia Salomonová
Kultúra života

Reklama, ktorá vyšla v hlavných holandských novinách podpísaná viac ako 200 holandskými lekármi začína: „(Asistovaná samovražda) pre niekoho, kto nemôže potvrdiť, že chce zomrieť? Nie, nebudeme to robiť. Naša morálna neochota ukončiť život bezbranného človeka je príliš veľká.“

Lekári, z ktorých mnohí v súčasnosti slúžia ako poskytovatelia asistenčných samovrážd, namietajú proti nekontrolovanému nárastu eutanázie vo svojej krajine, kde ľudia, ktorí majú zníženú duševnú kapacitu v dôsledku demencie, idú do eutanázie.

Súčasný zákon umožňuje lekárom urobiť eutanáziu bez slovného súhlasu, ak bolo vopred poskytnuté písomné vyhlásenie o poslednej vôli. Okrem toho musí lekár najprv určiť, že pacient prechádza neznesiteľným utrpením. Avšak pacienti s obmedzenou duševnou kapacitou často nie sú schopní potvrdiť, že ich bývalá žiadosť o eutanáziu - vytvorená už roky predtým - je stále platná.

Prelomový bod

Pred niekoľkými rokmi zazneli varovné signály pre týchto lekárov, keď bola staršia žena usmrtená eutanáziou proti svojej vôli.

80-ročná žena trpela na demenciu. Predtým údajne požiadala o eutanáziu, keď „príde jej čas“, ale vo svojich posledných dňoch vyjadrila túžbu ďalej žiť.

Napriek tomu, že zmenila svoj názor o ukončení svojho života, lekár jej dal sedatíva do kávy. Keď to nestačilo, doktor požiadal o pomoc členov rodiny, aby držali bojujúceho, protestujúceho pacienta, aby mohol podať smrteľnú injekciu.

Nemá nikto právo zmeniť svoj názor?“ opýtal sa Alex Schadenberg, výkonný riaditeľ Koalície na prevenciu eutanázie. Začiatkom tohto roka pre LifeSiteNews povedal: „Predajú to ako voľbu a samostatnosť, ale tu je žena, ktorá hovorí: 'Nie, nechcem to,' a oni jej to šupnú do kávy, držia ju a dávajú jej smrteľnú injekciu.

Je to falošný súcit,“ pokračuje Schandenberg. „V podstate zabíja ľudí z falošnej ideológie“, ktorá považuje eutanáziu za dobrú, keď „je to presný opak toho, čo v skutočnosti je.“

V roku 2016 bol holandský lekár zbavený pochybenia od komisie pre dohľad nad eutanáziou. Predseda tejto poroty vyjadril nádej, že sa prípad posunie na súd - nie preto, aby bol lekár stíhaný, ale aby súd stanovil precedens o tom, ako ďaleko lekári v takýchto prípadoch môžu zájsť.

Znepokojujúce nové právne predpisy

Tento prípad zostáva čerstvý v mysliach Holanďanov a je považovaný za prelomový, pretože ovplyvňuje novú legislatívu zákonodarcov.

Zákonodarcovia v Holandsku teraz predniesli návrh zákona "Dokončený život", ktorý by umožnil ľuďom vo veku 75 rokov a starším, aby podstúpili eutanáziu, aj keď sú zdraví. Ak by legislatíva prešla, bol by to veľký krok smerom ku konečnému cieľu, aby eutanázia bola k dostupná všetkým dospelým, ktorí ju chcú.

Alexander Pechtold, vodca holandskej politickej strany D66, povedal: „Je to môj osobný názor, že v našej civilizácii je umieranie na individuálnom zvážení. Nepýtali ste sa (sem) na tento svet.“ Ďalej vysvetlil, že táto nová legislatíva by bola ďalším krokom smerom k všeobecnej dostupnosti eutanázie, ktorá v priebehu posledných desaťročí naberá stále na vážnosti.

Belgická kultúra smrti prenikajúca do Holandska

Ako Schadenberg uvádza, pred niekoľkými rokmi, podľa dostupných údajov, sa v roku 2013 viac ako 1000 belgických úmrtí urýchlilo bez vyslovenej žiadosti.

Schadenberg citoval belgického odborníka na etiku Freddyho Mortiera z článku Associated Press:

Mortier však nebol šťastný, keď urýchlenie smrti bez vyslovenej žiadosti pacientov, ku ktorému môže dôjsť, keď pacient upadol do bezvedomia alebo stratil schopnosť racionálneho úsudku, sa v roku 2013 prisudzovalo 1,7 % prípadov. V Holandsku bolo toto číslo 0,2%.“

Zdá sa, že Holandsko je na rovnakej ceste ako blízke Belgicko. V roku 2009 podstúpilo eutanáziu 12 pacientov s demenciou. V roku 2016 bolo zaznamenaných 141 prípadov. Pre tých, ktorí majú psychickú chorobu, tak v roku 2009 nedošlo k žiadnym prípadom, ale v roku 2016 už k 60tim.

Boudewijn Chabot, psychogeriatrik a prominentný podporovateľ eutanázie v júni povedal, že tieto záležitosti „sa vymkli spod kontroly.“ Pokračoval: „Pozrite sa na rýchle zvýšenie... Finančné ničenie odvetvia zdravotníctva obzvlášť poškodilo kvalitu života týchto typov pacientov. Je logické preto dospieť k záveru, že eutanázia raketovo porastie.

V Severnej Amerike Alex Schadenberg varuje: „Ľudia potrebujú uznať, že eutanázia alebo asistované samovražedné zákony budú zneužité. Bude asistovaná smrť tvojou voľbou alebo ti ju vnútia?“