Južná Afrika: Od dvanástich povinná antikoncepcia

3,520
Kultúra smrti

JOHANNESBURG, Južná Afrika, 10. máj 2011 (LifeSiteNews.com) – Mládežnícke krídlo juhoafrickej vládnucej politickej strany predložilo požiadavku, aby krajina iniciovala návrh zavedenia povinnej antikoncepcie pre dievčatá staršie ako 12 rokov. City Press informovala, že tento krok má údajne slúžiť ako prevencia pred neželaným tehotenstvom mladistvých.

Na základe „neutíchajúceho spoločenského problému“, akým je neželané tehotenstvo tínedžeriek, sa africká vláda rozhodla predstaviť program, ktorý skombinuje sexuálnu abstinenciu s povinným užívaním antikoncepcie pre všetky dievčatá od 12 rokov. 

Pri zvažovaní samotnej formy sa v návrhu objavila hormonálna antikoncepcia v podobe tabletiek. Napriek varovaniam WHO, ktorí tabletky označili za karcinogény, táto forma ostáva aj naďalej veľmi populárna. Pri užívaní antikoncepcie v skorom veku pritom hrozí  neplodnosť, krvné zrazeniny, infarkt alebo mŕtvica. 

Podľa City Press vedecká pracovníčka Detského ústavu pri Univerzite v Kapskom meste, Katharine Hallová, poznamenala, že návrh by mohol byť v rozpore so zákonom o detských právach. Poznamenala, že 12-ročné dievčatá už prístup ku antikoncepcii majú. 

„Celá záležitosť zaváňa autoritatívnym prístupom, ktorý je v rozpore s podporovaním bezpečného sexu. Bezpečný sex nezabráni iba neželanému tehotenstvu mladistvých, ale zároveň ochráni aj pred infekciami vírusu HIV.“

Liga mládeže vyzýva k tomu, aby sa mladým zjednodušil prístup v prípade voľby potratu. Žiadajú tiež rokovanie o legalizácii prostitúcie.

Africký národný kongres vládne v Afrike od roku 1994, kedy prvýkrát získal moc pod vedením bývalého prezidenta Nelsona Mandelu. V roku 1996 strana presadila štátom financovaný „potrat na požiadanie“.