Kresťanský elektrikár čelí obvineniu pre svoju vieru

3,342
Kultúra smrti

WAKEFIELD, VB, 20. apríl 2011 (LifeSiteNews.com) - 64 ročný Colin Atkinson z West Yorkshire je silným kresťanom. Pracuje ako elektrikár pre neziskovú skupinu Wakefield District housing (WDH). Po pätnástich rokoch v zamestnaní sa mu určite ani nesnívalo, že zažije podobnú situáciu, aká sa mu prihodila. Čelí výpovedi za priestupok - ponechanie palmového listu v tvare kríža na spätnom zrkadle auta spoločnosti, na ktorom už dlhé roky jazdí.

Palmový kríž, tradičná pamiatka z Kvetnej nedele, ktorú sme nedávno slávili, bola v Atkinsonovej dodávke celých 15 rokov.

Po jedinej anonymnej sťažnosti z minulého roku od istého nájomníka čelí Atkinson disciplinárnemu konaniu, pretože odmietol kríž odstrániť. Vyšetruje sa prípadné podozrenie, že sa dal na pochybnú vieru napriek tomu, že stúpenci iných náboženstiev pracujúci pre WDH majú povolené nosiť čelenky, fúzy a turbany. Okrem toho časopis Daily Mail informoval, že v kancelárii Atkinsonovho šéfa, Denisa Doodyho, visí  plagát kubánskeho komunistického teroristu a revolucionára Che Guevaru.

Pravidlá spoločnosti dovoľujú zamestnancom nosiť pri práci náboženské symboly. Po sťažnosti a Atkinsonovom odmietnutí odstrániť kríž spoločnosť zakázala akékoľvek osobné veci v služobných dodávkach. 

Paul Diamond, obhajca ľudských práv a poradca pre kresťanské právne strediská, ktorý Atkinsona zastupuje, sa vyjadril, že jeho klient je pod obrovským tlakom spoločnosti, ktorému musí vyhovieť.

Atkinson povedal, že sám je veľmi šokovaný a prekvapený z krokov podniknutých proti nemu. „Vždy som mal tento kríž v dodávke. Je symbolom mojej osobnej viery. Nie je to žiaden útok. Je na diskrétnom mieste a nerobil som nič nelegálne,“ povedal.

Andrea Minichiello Williamsová z kresťanského právneho strediska vyhlásila, že celý prípad „zaváňa čímsi hlboko obmedzeným a nápadne netolerantným“.

„Sloboda prejavu sa v súčasnosti musí krvopotne brániť. Keď si človek v krajine s hlbokými koreňmi kresťanskej viery nemôže v dodávke ponechať palmový kríž, stojí to za hlboké zamyslenie. Je toto spoločnosť, v ktorej chce britská verejnosť skutočne žiť?“ skonštatovala.

Atkinsona podporuje aj bývalý arcibiskup z Canterbury, Lord Carey, ktorý nazval počínanie WDH „odporným“. „Vzdávam poctu pánu Atkinsonovi za jeho odvahu a taktiež všetkým kresťanom, ktorí v tichosti stoja za svojou vierou,“ povedal Lord Carey.

Atkinson má podporu taktiež od hinduistov, moslimov a sikhov, na čele s Niranjanom Vakhairom, prezidentom hinduistickej charitatívnej spoločnosti. „Každý ma právo vyznávať svoje vlastné náboženstvo.“

Vakhaira pre Daily Mail skonštatoval: „Nechápem, ako niekomu môže vadiť malý kríž v aute. Zamestnanci sú určite ukrivdení. Každý človek má právo nasledovať svoju vieru, ak tým nikomu neubližuje. Ak skutočne ten kríž nikomu neubližuje, nevidím žiadnu logiku v jeho odstránení.“

Hovorca sikhskej vzdelávacej rady celú situáciu zhodnotil slovami: „Len ťažko chápeme, prečo by zamestnávateľ ukončil s niekým pracovný pomer len preto, že nosí v aute kríž. Odporúčame zamestnávateľovi prehodnotiť všetky aspekty svojho rozhodnutia.“