Pápežov odkaz charitatívnym organizáciám

1,673
Kultúra života

RÍM, 22. január 2013, (LifeSiteNews.com) – Pápež Benedikt XVI. uviedol, že katolícke organizácie musia z času na čas odmietnuť spoluprácu s takými organizáciami, ktorých činnosť, hoci aj z malej časti, by bola v rozpore s kresťanským pohľadom na človeka.

„Musíme byť obozretní a odmietať takú finančnú pomoc a spoluprácu, ktorá by priamo či nepriamo podporovala projekty či činnosť, ktoré sú v rozpore s kresťanskou antropológiu,“ zdôraznil pápež 19. januára v príhovore pre Pápežskú radu Cor Unum.

Táto výzva prichádza len pár týždňov po pápežovom prekvapujúcom vydaní legislatívneho dokumentu, v ktorom sa katolíckym dobročinným organizáciám ukladá povinnosť konať v súlade s katolíckym učením.

Pápežov príhovor obsahoval viacero bodov z dokumentu, ktorý bol zverejnený na pozadí vzrastajúceho znepokojenia zo strany Vatikánu nad škandálmi v medzinárodných charitatívnych organizáciách po tom, čo sa odhalilo, že niektoré z nich poskytovali finančnú podporu partnerským organizáciám, ktoré podporujú legálne potraty, antikoncepciu či snahu propagovať aktivity homosexuálov.

V príhovore pre Pápežskú radu pápež uviedol, že katolícke charitatívne organizácie sa musia na svoju činnosť pozerať vždy „Božím pohľadom“, aj keď „dnešná doba Boží plán zahmlieva“.

„Na mysli mám predovšetkým smutné antropologické umenšovanie, ktoré znovu predostiera starobylý hedonistický materializmus, ku ktorému sa pripája technologický prísľub,“ uviedol pápež a dodáva, „zo spojenia materialistického pohľadu na človeka a veľkého technického pokroku vzniká antropológia, ktorá je vo svojej podstate ateistická.“

„Práve pohľad na človeka zbaveného duše, a teda aj jeho osobného vzťahu so Stvoriteľom, umožňuje, aby všetko to, čo je technicky uskutočniteľné, bolo aj morálne dovolené. Teda každý experiment je prijateľný, realizovateľná každá demografická politika a zákonná každá manipulácia,“ uviedol a dodáva, že najhroznejšou zákernosťou tohto prúdu je skutočnosť absolutizácie človeka. „Človek sa chce stať ab-solutus, teda zbaviť sa každého záväzku a každého prirodzeného poriadku.

Kresťania, ktorí pracujú pre charitatívne organizácie by mali „nasledovať princípy viery,“ povedal pápež. „Tento nový pohľad na svet a človeka, ktorý ponúka viera, vytvára správne kritérium na zhodnotenie prejavov milosrdnej lásky v súčasnom svete.“

„Cirkev mala odjakživa za úlohu podporovať človeka v súlade s Božím plánom a jeho dôstojnosť vnímať vo všetkých jeho rozmeroch. O toto sa taktiež majú usilovať aj cirkevné organizácie.“

Pápež sa taktiež venoval problému spolupráci katolíckych organizácii s medzinárodnými hnutiami, ktoré odporujú kresťanskému pohľadu na človeka, keď uviedol, že „cirkev v spolupráci s medzinárodnými organizáciami  nesmie zatvárať oči pred týmito nebezpečnými ideológiami a musí maťneustále na zreteli ľudskú dôstojnosť.“

„Kňazi sú povinní pred týmito tendenciami veriacich varovať, ako aj každého človeka dobrej vôle a správneho zmýšľania,“ dodal Benedikt XVI.