OSN plánuje univerzálnu dostupnosť potratov

1,364
Kultúra smrti

New York, 24. január 2013 (C-FAM) - S blížiacim sa rokom 2015 a vypršaním termínu na splnenie Rozvojových cieľov tisícročia znepokojenie zástancov potratov a niektorých ďalších narastá. Stretli sa, aby začali pracovať na príprave manifestu týkajúceho sa rozvojovej agendy po roku 2015, ktorého súčasťou má byť, okrem iného, univerzálna dostupnosť potratov.

Richard Horton, šéfredaktor zdravotníckeho časopisu The Lancet, zverejnil ku koncu konferencie na Twitteri desaťbodový rámec dokumentu. Začal s odvolaním sa na „nový a náročný cieľ týkajúci sa materskej úmrtnosti pre obdobie po roku 2015 vedený a formulovaný krajinami, nie sponzormi“ a ktorý „závisí od univerzálnej zdravotníckej dostupnosti, t.j. silného zdravotníckeho systému, ktorý ponúka aj plánovanie rodičovstva, pohotovostnú pôrodnícku starostlivosť a bezpečné potraty“.

Horton bol jedným z plenárnych rečníkov na trojdňovej konferencii o globálnom zdraví matiek. Konala sa v odľahlom meste Arusha v Tanzánii a financovali ju nadácie Gates a MacArthur a organizácie UNICEF a UNFPA. Takéto zhromaždenia organizátori zámerne lokalizujú do vzdialených miest, aby minimalizovali účasť odporcov.

„Toto stretnutie sa uskutočnilo v kritickom čase,“ napísala na blog Kate Mitchellová z pracovnej skupiny pre zdravie matiek. „Globálne zdravotnícke spoločenstvo stojí pred veľkými otázkami typu, aký druh rozvojových cieľov a v akom rámci bude nasledovať po Rozvojových cieľoch tisícročia a či prostriedky budú smerovať na projekty týkajúce sa zdravia matiek alebo či sa od tejto problematiky odklonia.“

Požiadavka globálnej dostupnosti potratov by bola v rozpore s výslednými dokumentmi konferencií v Káhire a Pekingu a tiež s voľbou členských štátov. Tie odmietli akúkoľvek zmienku o „reprodukčnom zdraví“ v dokumente o Rozvojových cieľoch tisícročia 2000 – 2005 práve kvôli strachu zo zneužitia termínu tak, že by zahŕňal aj možnosť potratu. To sa týkalo aj dokumentu Rozvojové ciele tisícročia 5 ohľadom zníženia materskej úmrtnosti.

Horton trvá na „rozšírení cieľa týkajúceho sa úmrtnosti matiek tak, aby zahŕňal aj naplnenie politických, hospodárskych a sociálnych práv žien“. Tento dôraz na práva potvrdila aj profesorka na Harvarde Alicia Yaminová, ktorá obhajuje skôr prístup založený na ľudských právach „identifikujúci držiteľov práv, ich nároky, zodpovedajúce povinnosti a záväzky“, než prístup týkajúci sa verejného zdravia, ktorý sa zameriava na identifikáciu zdravotných problémov ako materská úmrtnosť a „navrhuje riešiť tento problém v rámci spoločenského rámca“.

Zatiaľ čo materská úmrtnosť naďalej klesá – aktuálna štúdia Global Burden of Disease Study uvádza 47,2 %-né zníženie globálnej materskej úmrtnosti od roku 1990 – nie je podložené dostatočným výskumom, že by tento trend súvisel s liberalizáciou potratových zákonov. Dôraz na pristupovanie k potratu skôr ako k ľudskému právu než ako k lekárskej nutnosti obchádza tento problém.

Názvy príspevkov na konferencii sa často odvolávali na „vznikajúci dopyt“, „rastúci dopyt“ alebo „oprávnenie žien žiadať“ lepšie produkty a služby materskej zdravotníckej starostlivosti. Sú to slovné zvraty, ktoré naznačujú, že program riadený účastníkmi zhromaždenia nie je v súlade s tým, čo cieľová skupina žien v skutočnosti chce. Jedna z prezentácií predstavená zástupcom organizácie Population Services International bola nazvaná „Obchod s misoprostolom sa rozbieha“ a týkala sa použitia lieku tak na účely popôrodného krvácania ako aj na vyvolávanie lekárskych potratov.

Hortonov manifest vyzýva na prijatie nových opatrení a zodpovednosť ohľadom dôsledkov týkajúcich sa materstva. Zahrnutie potratov do základnej časti agendy na obdobie po roku 2015 nesmie byť podporené existujúcimi opatreniami a dramatické zlepšenie v zdraví matiek už bolo dosiahnuté aj bez toho. Zástancovia potratov si nárokujú ako právo to, čo nie je možné podložiť údajmi v nádeji, že získajú inštitucionálne krytie a bezpečné financovanie v rámci nového globálneho rozvojového programu, ktorý tentokrát nebude časovo ohraničený.

Autor: Rebecca Oas, PH.D.