Pápež hovorí o Kristovom pôvode

1,640
Kultúra života

VATIKÁN, 3. január 2013 (Zenit.org). Viac než 7000 pútnikov navštívilo prvú generálnu audienciu na Nový rok.

Pápež Benedikt XVI. počas nej oslovil vyše 7000 pútnikov prítomných v Aule Pavla VI. vo Vatikáne. V príhovore na tému narodenia Krista opísal Svätý otec túto udalosť ako „niečo natoľko radikálne nové, že to bolo schopné zmeniť beh dejín“.

Pánovo narodenie, vyjadril sa pápež, „opäť svojím svetlom osvecuje tmu, ktorá často obklopuje náš svet a naše srdcia, a prináša nádej a radosť. Odkiaľ pochádza toto svetlo? Z jaskyne v Betleheme, kde pastieri našli „Máriu a Jozefa a dieťa ležiace v jasliach.“ Pred touto Svätou rodinou vyvstáva ďalšia, hlbšia otázka: Ako môže toto malé a slabé dieťa priniesť na svet niečo také radikálne nové, že je to schopné zmeniť beh dejín? Nie je na jeho pôvode niečo tajomné, čo presahuje túto jaskyňu?“

Svätý otec pokračoval v príhovore o božskom pôvode Krista podľa evanjelií. Povedal, že Ježišovým pravým pôvodom „je Otec, Boh“. A to je aspekt, ktorým sa veľmi líši od ostatných ohlasovateľov či prorokov, ktorí Ježišovi predchádzali.

„Tento pôvod tajomstva Boha, „ktorého nikto nepozná“, je už obsiahnutý v príbehoch z jeho detstva v evanjeliách podľa Matúša a Lukáša, ktoré čítame počas Vianoc. Anjel Gabriel oznamuje: „Duch Svätý zostúpi na teba a moc Najvyššieho ťa zatieni. A preto aj dieťa bude sa volať svätým, bude to Boží Syn,“ vysvetlil Svätý otec.

Pripomínajúc slová vyznania viery, ako aj skladby duchovnej hudby od veľkých majstrov ako Mozart, povedal pápež Benedikt, že nám je pripomínaná božská prirodzenosť Krista, ktorý sa skrze Ducha Svätého narodil z Panny Márie.

„Pri tejto vete si kľakáme, pretože závoj, ktorý ukrýva Boha je tak povediac odkrytý a Jeho nesmierne a neprístupné tajomstvo sa nás dotýka. Boh sa stáva Emmanuelom, „Bohom s nami“‘, povedal pápež.

„Toto potvrdenie vyznania viery sa netýka Božieho večného bytia, ale skôr nám hovorí o tej udalosti, ktorej sa tri božské osoby zúčastňujú a ktorá sa deje „ex Maria Virgine“. Bez nej by Boh nebol vstúpil do ľudských dejín a neuskutočnilo by sa to, čo je stredobodom nášho vyznania: že Boh je Bohom s nami. Mária teda nesporne patrí k našej viere v Boha, ktorý koná, ktorý vstupuje do dejín. Ona Mu dáva k dispozícii celé svoje bytie, „prijíma“ to, že sa stane miestom prebývanie Boha.“

85-ročný pápež sa tiež vyjadril k slovám anjela Gabriela k Márii počas Zvestovania: „moc Najvyššieho ťa zatieni“. Vysvetlil, že tieto slová pripomínajú posvätný oblak, ktorý zahalil stánok stretnutia nad Archou zmluvy na znak Božej prítomnosti. „Skrze jej „áno“ v odpovedi na slová archanjela prijíma Boh príbytok na tomto svete. To, čo vesmír nemôže obsiahnuť, prebýva v lone Panny,“ povedal pápež Benedikt.

Svätý otec zakončil príhovor tým, že táto zvesť „stále nanovo zaznieva a prináša so sebou nádej a radosť do našich sŕdc. Zakaždým nám totiž dáva istotu, že aj keď sa často cítime slabí, úbohí, neschopní čeliť ťažkostiam a zlu sveta, Božia moc vždy koná a robí zázraky práve v našej slabosti. Jeho milosť je našou silou.“