Írsko: „Pán premiér, podporte práva nenarodených!“

1,403
Kultúra života

CASTLEBAR, Írsko, 5. november 2012 (LifeSiteNews.com) – Viac než 3000 ľudí sa zúčastnilo pochodu v dištrikte Mayo pred sídlom premiéra Enda Kennyho. Požadovali, aby koaličná vláda zamietla zrušenie írskej ústavnej ochrany nenarodených. Pochody boli reakciou na rastúce znepokojenie v celej krajine, kde sa schyľuje k zmene zákona zo strany vlády. Na tú vyvinuli obrovský zahraničných tlak medzinárodní lobbisti za potraty, Európska únia a Rada Európy.

„Fine Gael voličom na začiatku roka 2011 deklarovala, že je pro-life stranou, ktorá potraty nezlegalizuje,“ povedala Claire Philbinová, jedna z poriadateľov pochodu z organizácie Mayo Life Network.

„Tento sľub zaiste prispel k ich úspechu vo voľbách. Napríklad len v dištrikte Mayo dostali štyri kreslá. Tisíce ľudí, ktorí prišli do Castlebaru, teraz žiadajú, aby Enda Kenny dodržal tento pro-life záväzok. Aby odmietol vonkajšie tlaky na Írsko, aby legalizovalo potraty.“

Hovorcovia z Mayo Youth Defence sa vyjadrili, že obrovská účasť je pre Kennyho silným odkazom. Musí vraj „počúvať pro-life väčšinu a odmietnuť pokusy vnútiť Írsku potraty.“

Doteraz strana Fine Gael tvrdí, že je stále odhodlaná rozhodne zákon nemeniť. V posledných voľbách sa však strane nepodarilo získať väčšinu a uzavrela koaličné partnerstvo s Labouristickou stranou. Jej politický program, ako jedinej medzi írskymi politickými skupinami, podporuje celkovú legalizáciu potratov na požiadanie.

V príhovore k účastníkom pochodu povedala Niamh Uí Bhriainová z Life Institute, že Írsko je „hrdé, že pro-life národom. Hrdé, že je národom, ktorý sa stavia za život.“

„A ak si Fine Gael myslí, že sú teraz zavalení pro-life telefonátmi, ubezpečme ich, že sme ešte len začali,“ dodala.

„Pretože stojí za to, aby sme bojovali za životy našich detí. Stojí za to bojovať o ich matky, hnané k potratu v strachu a panike. A stojí za to bojovať o mravné zásady tejto krajiny, ktorá podporuje život.“

„Takže dnes tu stojíme spolu, ako budeme stáť znova a znova a v čoraz väčšom počte, kým naša vláda neuzná, že my, národ, nechceme potraty. Nie teraz, nie potom, nie v našej krajine a nie v našom mene,“ dodala.

Po nariadení z Európskeho súdu pre ľudské práva v prípade ABC začali politici, ktorí zastávajú potraty, využívať toto nariadenie ako páku. Pomocou nej chcú prinútiť vládu, aby terajší zákon zrušila. Líder Labouristickej strany Eamon Gilmore sa pre médiá vyjadril, že toto nariadenie znamená, že vláda je povinná legalizovať potraty. A to napriek tomu, že to samotný súd poprel. Vo svojom rozhodnutí súd prišiel k záveru, že neexistuje „žiadne ľudské právo na potrat“ vyplývajúce z Európskeho dohovoru o ľudských právach. Tvrdí pritom, že írska ústava už umožňuje potraty v určitých obmedzených prípadoch. Súd požadoval, aby Írsko „objasnilo“, za akých okolností je potrat prípustný.

Patrick Buckley, referent pre európske záležitosti Spoločnosti pre ochranu nenarodených detí (SPUC), povedal LifeSiteNews.com, že celú záležitosť vytvárajú lobistické skupiny za potrat, aby si v Írsku vynútili legálne potraty. Prípad ABC bol projektom, ktorý bol podľa Buckleyho slov koncipovaný Írskou asociáciou plánovaného rodičovstva. Tá je pobočkou Medzinárodnej federácie plánovaného rodičovstva a Centra pre reprodukčné práva, medzinárodnej právnej firmy situovanej v New Yorku.

„Tento prípad bol a je súčasťou zarytého úsilia majetných medzinárodných organizácií bojujúcich za potrat, aby právo na potrat bolo vyhlásené ako medzinárodné ľudské právo,“ povedal.

„Netreba ani dodať, že liberálne írske médiá nepoložili zásadnú otázku: Ako sa spoja tri ženy, ktoré sa navzájom nepoznajú, aby predložili prípad Európskemu súdu pre ľudské práva proti írskej vláde? A ako to mohli financovať?“

Pod tlakom oboch strán sporu reagovala vláda menovaním „skupina odborníkov“, ktorých doporučenia boli údajne známe hneď po niekoľkých mesiacov. Medzitým, rádoví poslanci dolnej snemovne pripúšťajú stav takmer otvorenej vzbury v rámci vlády. Mnohí poslanci odmietajú podporovať možnosť legálnych potratov na írskej pôde.

Niektorí kritici na Facebooku sa posmievali počtu ľudí v Castlebare hovoriac, že podobné manifestácie na kontinente mávajú desiatky tisícov účastníkov. Ui Bhriainová, riaditeľka írskej organizácie Life Institute, na to však zareagovala na LifeSitenews.com. Porovnávanie dištriktu Mayo k Parížu je podľa nej takmer nereálne vzhľadom na rozdielnosť veľkosti populácie. Pochod bol skutočne veľmi rozsiahly, keďže Castlebar je mesto s len o čosi viac než 10 000 obyvateľmi.

„Mesto Castlebar sa vďaka pochodu zastavilo,“ povedala. „Veľkosť davu bola nevídaná, čo sa týka pochodov s akýmkoľvek motívom v mestách západného Írska.“

Podľa sčítania obyvateľstva v roku 2011 má dištrikt Mayo celkový počet obyvateľov 130 638 a sídlo správy Castlebar 10 826.

Podľa jej slov hlavnou myšlienkou bolo upozorniť Kennyho pred jeho sídlom na to, že jeho vlastní voliči sú zaryto proti akýmkoľvek pokusom o liberalizáciu potratového zákona. Okrem toho sú i pripravení v prieskumoch verejnej mienky potrestať akýkoľvek pokus o takúto zmenu.