Uruguaj: Referendum o schválenom potratovom zákone

1,120
Kultúra života

 

2. november 2012 (LifeSiteNews.com) - Uruguajský socialistický prezident Jose Mujica prekvapil svoju vlastnú stranu podporou referenda o zákone, ktorý nedávno podpísal. Ten zrušil trest za vykonávanie potratov v prípadoch znásilnenia.

„Je to otázka, ktorú by malo vyriešiť hlasovanie ľudí. Je to otázka svedomia, niečo, čo každý musí vyriešiť v hĺbke svojho srdca,“ povedal Mujica uruguajskej tlači.

Spomínaný zákon prešiel uruguajskou Snemovňou reprezentantov koncom septembra o jeden hlas. Následne prešiel senátom, ktorý je kontrolovaný Mujicovou stranou Frente Amplio. Mujica ho podpísal 23. októbra.

Referendum nemusí pre zástancov potratov v Uruguaji dopadnúť dobre. Niektoré prieskumy verejnej mienky naznačili, že Uruguajčania sú v prospech zrušenia trestu za zabíjanie nenarodených. Avšak nedávny prieskum združenia National Association of Life and Family (ANFAVI) a Asociácie pre vzdelávanie v Uruguaji (AEDU) prišiel s výsledkom, že 56,1% opýtaných je za právo na život od počatia. Informovala o tom agentúra ACI Prensa.

Pro-life skupiny sa pôvodne pokúšali presvedčiť Mujicu, aby zákon vetoval. Spravili tak v otvorenom liste, ktorý odoslalo združenie týchto skupín. Pro-life organizácie oznámili, že zamýšľajú podať sťažnosť Organizácii amerických štátov a opozičná Národná strana začala zbierať podpisy na uskutočnenie referenda.

Hoci mal návrh zákona pôvodne legalizovať potraty na požiadanie, narazil na odpor Snemovne rezprezentantov a prešiel o jeden hlas. Stalo sa tak až potom, ako bol zákon upravený spôsobom, aby boli beztrestné potraty ťažšie dosiahnuteľné.

V zmysle nového zákona budú musieť žiadatelia o beztrestný potrat získať súhlas od znaleckej komisie a počkať päť dní, kým bude tento smrtiaci zákrok vykonaný. Podľa pro-life kritikov nebudú musieť neplnoleté dievčatá mať povolenie rodičov.