Nebezpečný antikoncepčný implantát pre chudobné ženy

2,866
Kultúra smrti

 

WASHINGTON, 12. október 2012 (C-FAM) -  Americká agentúra pre medzinárodný rozvoj (USAID) počas svetového dňa antikoncepcie ohlásila spoluprácu s ďalšími medzinárodnými sponzormi pri šírení antikoncepcie. Spoločným cieľom je distribuovať antikoncepčný implantát Jadelle pre chudobné ženy v rozvojových krajinách. Tento druh antikoncepcie sa  do vyspelejších krajín nedistribuuje.

Antikoncepčný implantát Jadelle, ktorého výrobný názov je Norplant II, zabraňuje nežiaducim tehotenstvám tým, že pomocou dvoch rúrkovitých tyčiniek, ktoré sa aplikujú pod kožu na ramene, sa postupne uvoľňuje syntetický progesterón levonorgestrel. Ten brzdí ovuláciu, zahusťuje hlien z krčku maternice a modifikuje výstelku maternice.

Implantát bol schválený Svetovou zdravotníckou organizáciou, mal by vydržať 5 rokov a je odstrániteľný. Podporovatelia Jadelle tvrdia, že jej účinnosť je porovnateľná so sterilizáciou.

Štúdie odhalili, že 19 žien zo 100 prestali používať Jadelle kvôli problémom s krvácaním. Približne 65% užívateliek sa sťažovalo na nepravidelnosť krvácania a 6,2% uviedlo pretrvávajúce problémy aj po vybratí implantátu.  

Distribúcia dlhodobých antikoncepčných prostriedkov pre chudobné ženy v rozvojových krajinách bol jedným z cieľov nedávneho summitu Asociácie pre plánovanie rodiny v Londýne, ktorý sponzorovala nadácia manželov Gatesovcov. Na summite USAID obnovila svoje aktivity v oblasti plánovaného rodičovstva a to hlavne v rámci dlhotrvajúcej antikoncepcie. Do tejto iniciatívy sa zapojili aj ďalšie nadácie a organizácie.

Nemecká farmaceutická spoločnosť Bayer súhlasila, že zníži cenu Jadelle o 50%, čiže na 18 dolárov. Spoločnosť za to bude mať garantovanú zmluvu na 6 rokov, ktorá zahŕňa „odber najmenej 27 miliónov antikoncepčných výrobkov“.  

Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schválil používanie antikoncepcie Norplant I pre americký trh v roku 1990, avšak distribúcia bola ukončená v roku 2002 kvôli sťažnostiam na vedľajšie účinky ako aj žalobám, ktoré podalo vyše 50 000 žien. Zmluva USAIDu s výrobcom Norplantu pokračovala ešte do roku 2006.

Podrobnejšie preskúmanie stránky Rady pre populáciu odhaľuje potenciálne riziká používania Jadelle ako aj nedostatok významnejších štúdií. Medzi známe vedľajšie účinky patria napríklad krvné zrazeniny, nepravidelné krvácanie, zvýšené riziko žlčníkových ochorení či rakoviny.

Počas Obamovej vlády sa finančné prostriedky pre medzinárodné reprodukčné zdravie a plánovanie rodiny zvýšili o 40%. Rozpočet USAIDu pre rok 2012, ktorý predstavuje 524 miliónov dolárov, presahuje rozpočty pre liečbu ochorení ako tuberkulóza a chrípka či rozpočet pre zdravie detí.