Turecko kontroluje internet

1,554
Kultúra smrti

28. septembra zverejnilo EDRi z Asociácie alternatívnej informatiky Tureckú internetovú správu 2012. Správa poukazuje na znepokojujúcu tendenciu internetovej cenzúry a kontrolu zo strany tureckých orgánov.

Podľa správy je zaznamenaných stále viac a viac prípadov zdieľania „nelegálneho obsahu“ na sociálnych sieťach. Pomaly ale isto sú takéto správy považované za dôkaz pre obvinenie z trestného činu obdobného členstvu v teroristickej organizácii a napadnutiu „hodnôt a presvedčenia“. Od mladých zadržaných osôb sú požadované astronomické pokuty. Na sociálnych sieťach totiž údajne vykonávali propagandu.

Zatiaľ čo niektoré štáty označujú „hackerské skupiny aktivistov“ ako Anonymous či LilzSec ako „kyberhrozbu“ len opatrne, skupina Red Hack s podobným zameraním je považovaná za teroristickú organizáciu. Ba čo viac, podľa niektorých správ je pravdepodobné stíhanie niekoľkých fanúšikov Red Hack na Twitteri za to, že „sympatizujú s teroristickou organizáciou“. Zdieľanie na sociálnych sieťach sa podľa nových univerzitných predpisov zmenilo na trestný čin. Ľudí zatýkajú za odkazy, ktoré zverejnia alebo zdieľajú na sociálnych sieťach.

8. septembra 2012 turk.internet.com vyhlásili, že Ministerstvo zdravotníctva uviedlo na čiernu listinu okolo 200 webových stránok z dôvodu šírenia nesprávnych informácií. Jednalo sa o niektoré zdravotné problémy, ako napríklad chudnutie, srdcové choroby či diabetes. Ministerstvo zdravotníctva nadviazalo spoluprácu s Vysokou radou pre telekomunikácie (TIB) a výsledkom by malo byť filtrovanie v rámci tohto procesu. Na základe toho bolo 14. septembra 2012 zverejnené, ktoré webové stránky boli filtrované, pretože ich obsah sa hodnotil ako nebezpečný. Šlo najmä o niektoré spravodajské portály, oznámenia, propagačné kampane a rozličné digitálne zariadenia. Avšak tento proces, ktorý znamená hrozbu pre prúdenie informácií a slobodu prejavu tiež dokazuje, že verejnosť si neuvedomuje technický rozdiel medzi blokovaním a filtrovaním webovej stránky.

Spoločnosť TTNET, ktorá vlastní hlavný internetový reťazec v Turecku a je zároveň naväčším poskytovateľom internetových služieb, podpísala v roku 2012 obchodnú zmluvu so spoločnosťou PHORM. Po skúsenosti britského trhu vybudovala Phorm rozhranie, v ktorom sa od používateľa vyžaduje povolenie. Systém a rozhranie sú však záludné. Problémy nastanú, keď je prehliadač zatvorený bez odhlásenia. Hneď po začiatku online kampane na stránke http://www.enphormasyon.org začali pracovníci Phorm-u v Turecku PR aktivity. Na druhej strane však TTNET, ktorá zodpovedá svojim predplatiteľom za poskytovanie nepretržitého internetového pripojenia, presmerovala používateľov na stránku Phorm a od 18. septembra 2012 mlčí. Asociácia alternatívnej informatiky požiadala Orgán informačných a komunikačných technológií (ICTA) o prešetrenie systému Phorm a 17. októbra podala oficiálnu sťažnosť na prokuratúru.

Niektoré súčasné prípady v Turecku tiež dokazujú, že tieto udalosti urýchlili obeh urážok na internete. Kontrola sociálnych sietí pomocou okamžitého odmietnutia prístupu je odôvodnená zdieľaním prostredníctvom sociálnych sietí. Urážlivé reči v rôznych oblastiach (politika, ženy, cudzinci, imigranti, sexuálna identita, veriaci a sekty) ignoruje najmä vyhlásenie premiéra, že „v moslimských krajinách musia byť zabezpečené predpisy proti islamofóbii“. Vzhľadom k tomu, že aj existujúce zákony nie sú úplne a riadne používané, je veľmi ťažké, ak nie nemožné, zabrániť urážlivým rečiam prostredníctvom zákonov. Z tejto perspektívy musia byť používatelia internetu dobre informovaní o prejavoch nenávisti, ako aj o medziach demokracie a slobody prejavu. V tejto oblasti sú tiež potrebné vzdelávacie aktivity.

„Bezpečný internet“ spojazdnil 22. novembra 2011 ako filtrujúcu aplikáciu ICTA. Filtrovanie pozostáva z rodinného,detského filtra a možností bežného používateľa. Filtrované slová, ktoré určí ICTA, sú posielané všetkým používateľom internetu. Preto slová a webstránky, ku ktorým je zakázaný alebo odmietnutý prístup, určuje samotný štát. Okrem toho aplikácia nie je vôbec transparentná. Zužuje slobodu prejavu a ukladá na občanov iba jednu rodinnú/detskú projekciu. Ochrana rodiny a detí nemôže byť dôvodom na štátnu cenzúru. Filtre neponúkajú bezpečnostné riešenie. Používanie bezpečného internetu nie je možné zaručiť filtrami, ale prostredníctvom digitálnej gramotnosti. Medzi krajinami OSCE (Organizácie pre ochranu a spoluprácu v Európe) je , bohužiaľ, jedinou krajinou povoľujúcou centrálne filtrovanie Turecko. 

Podľa informácií z Engelliweb.com je v Turecku v súčasnosti blokovaný prístup k 20 792 webstránkam.

Čo sa stalo na internete v Turecku v roku 2012? “Progress Report"(28.09.2012)
https://yenimedya.wordpress.com/2012/10/05/what-has-happened-on-the-in...

Ministerstvo zdravotníctva zablokovalo 200 webových stránok (iba v turečtine, 21.09.2012)
http://www.turk.internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=38850,

Do pozornosti všetkých občanov a užívateľov internetu!...(na PHORM v turečtine)
http://www.enphormasyon.org/english.html

Sťažnosť proti Phorm (iba v turečtine)
http://www.alternatifbilisim.org/wiki/Phorm_su%C3%A7_duyurusu

Používanie sociálnych médií na tvorbu urážlivých rečí nie je sloboda prejavu! (31.01.2012)
https://yenimedya.wordpress.com/2012/01/31/using-social-media-for-hate...

Nefunkčný web: Niekoľko blokovaných tureckých webstránok podľa kategórií (iba v turečtine)
http://engelliweb.com/kategoriler

EDRi-gram: Turecké plány pre používanie ID na prístup na internet (10.10.2012)
http://edri.org/edrigram/number10.19/turkey-ids-internet-usage

(Zostavil Tuğrul Çomu - EDRi z Asociácie alternatívnej informatiky, Turecko)