Marocké vojenské lode zablokovali prístup interrupčnej lodi do prístavu

1,415
Kultúra života

 

SMIR, MAROKO, 3. október  2012 (LifeSiteNews.com) – Marocké úrady zakročili proti holandskej interrupčnej lodi organizácie Ženy na vlnách (Women on Waves), ktorá by umožnila ženám legálne podstúpiť potrat. V oficiálnej správe sa píše, že loď nemohla vplávať v ohlásenom čase do prístavu, pretože ju nepustili vojnové lode.

V správe sa uvádza: „Prístav Smir je úplne uzavretý. Vojenské lode blokujú prístup do prístavu kvôli lodi organizácie Ženy na vlnách.“

Podľa správ zakladateľku organizácie Rebeccu Gompertsovú pre jej vlastnú bezpečnosť odviedla polícia po tom, čo protestujúci, držiac v rukách fotografie potratov, na ňu kričali „teroristka“ a „vrahyňa“.

Interrupčná loď mala ponúkať abortivum RU-486, čo je kombinácia mifepristonu a misoprostolu, pre ženy v skorom štádiu tehotenstva. Organizácia Ženy na vlnách tvrdí, že pokiaľ je loď od pobrežia vzdialená viac než 12 míľ, podlieha podľa medzinárodného práva holandským zákonom, a tie potraty na palube povoľujú.

Podľa správ sa však na palube vykonáva len málo potratov a loď je tak len súčasťou stratégie, ako upútať pozornosť miestnych aktivistov. Organizácia tvrdí, že „vzbudili obrovský záujem u verejnosti a majú za sebou úspešné kampane v Írsku (2001), Poľsku (2003), Portugalsku (2004) a Španielsku (2008)“.

Ako sa uvádza v predchádzajúcej správe na stránke LifeSiteNews, interrupčná loď organizácie Ženy na vlnách sa nestretla s vrúcnym prijatím vo všetkých krajinách, ktoré navštívila. Keď v roku 2003 priplávala k poľskému pobrežiu, prehľadávali ju colníci, ktorí na palube hľadali nepovolené abortíva. Davy študentov do nej hádzali vajcia, aby tak vyjadrili nesúhlas s jej prítomnosťou v Gdansku. Gdanský arcibiskup Tadeusz Goclowski vtedy uviedol: „Nesmieme dovoliť, aby na naše teritórium prišli kriminálnici a páchali zločiny na našich deťoch.“

V roku 2004 portugalská vláda nepovolila interrupčnej lodi vstup do teritoriálnych vôd. Toto rozhodnutie neskôr potvrdili aj súdy. Štátny sekretár Nuno Fernandes Thomaz vtedy pre denník Diraio de Noticias povedal: „Ak sa tá loď rozhodne zákaz porušiť, bude sa musieť konfrontovať s vojenskými loďami.“

Keď v roku 2007 Rebecca Gompertsová prišla na Maltu prednášať o legálnych potratoch, taktiež nenašla veľkú podporu. Protestujúci pred miestom konania prednášky držali zapálené sviečky. Z tohto dôvodu museli tlačovú konferenciu pre verejnosť uzavrieť.