Františkánska univerzita čelí útokom homoaktivistov za katolícku vyuku.

1,418
Kultúra smrti

Steubenville, OH, 11. september 2012 (LifeSiteNews.com) - Národná agentúra udeľujúca akreditáciu na štúdium sociálnej práce vyšetruje Františkánsku univerzitu v Steubenville (ďalej aj ako univerzita) kvôli učebnému predmetu, ktorý označuje homosexualitu ako deviantné správanie. Na predmet upozornila skupina absolventov Františkánskej univerzity, ktorá sa označuje ako „Františkánski gay absolventi a spojenci“. Títo verejne žiadajú, aby univerzita „prepracovala popis učebného predmetu a prestala prinášať do obsahu kultúry nenávisť a nevedomosť“.

Názov predmetu je „Deviantné správanie“, kde sa spomína: „Medzi správanie, ktoré je primárne skúmané, patrí vražda, znásilnenie, lúpež, prostitúcia, homosexualita, psychické choroby a užívanie drog“. 

V tlačovej správe vydanej „Františkánskymi gay absolventmi a spojencami“ (ďalej aj ako skupina), ktorá bola zverejnená v novinách The Daily Kos, sú obvinenia a požiadavky založené výhradne na popise predmetu „Deviantné správanie“. Sú medzi nimi aj obvinenia zo strany skupiny, že študenti „sa v triede učia ideologické klamstvá“ a že klasifikácia homosexuality ako deviácie „podporuje kultúrne predsudky a napomáha rozširovaniu nenávisti voči lesbičkám a gayom“.

Skupina ďalej žiada, aby univerzita „prepracovala popis svojho predmetu“, „prestala prinášať do obsahu kultúry nenávisť a nevedomosť“, „vykonala audit všetkých svojich učebných osnov a odstránila všetky informácie, ktoré učí o tejto otázke a ktoré sú zastarané a nie sú podložené vedeckými faktami“.

Bez ohľadu na poslednú požiadavku skupina vyhlásila: „Je načase, aby sa univerzita vyrovnala s pravdou v tejto otázke.“

Predstavitelia univerzity pre LifeSiteNews uviedli, že ohľadom tejto veci Františkánsku univerzitu absolventi nikdy vopred nekontaktovali.

V písomnom vyhlásení pre LifeSiteNews univerzita vysvetľuje, že predmet používa pojem „deviantný“ tak, ako sa používa v sociologickom význame, teda „odlišný od normy“. Univerzita ďalej vyhlásila: „Františkánska univerzita sa riadi učením katolíckej cirkvi, pokiaľ ide o homosexualitu, a ku homosexuálom sa správa s úctou, súcitom a jemnocitom (Katechizmus katolíckej cirkvi, č. 2358), pričom homosexuálne úkony chápe ako skutočne nezriadené.“

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že popis predmetu je robený podľa skratiek nadpisov kapitol učebnice daného predmetu, ktorú používa mnoho ďalších univerzít, ako aj svetské a náboženské inštitúcie.

Stephen Holloway, riaditeľ školskej akreditačnej agentúry Rady pre vzdelávanie v oblasti sociálnej práce v rozhovore v Národnom verejnom rádiu uviedol, že začlenenie homosexuality medzi deviantné druhy správania v popise predmetu „vztyčuje červenú vlajku“.

Na otázku LifeSiteNews prečo je tomu tak, Holloway zobral svoje vyjadrenie späť s tým, že „červená vlajka“ nebol najlepší spôsob vyjadrenia podstaty obáv zo strany agentúry. Na objasnenie uviedol, že ich zainteresovanie vo veci je len z dôvodu sťažností podaných absolventmi. Akreditačná agentúra, bez ohľadu na obsah sťažností, berie každé obvinenie absolventov vážne a toto je len jeden z mnohých prípadov, ktoré musia prešetriť.

Podľa slov Hollowaya popis predmetu, na ktorom bola založená tlačová správa a sťažnosť „Františkánskych gay absolventov a spojencov“ by nemusela ohroziť akreditáciu univerzity. Ide o to, či je obsah predmetu v súlade so štandardmi rôznorodosti stanovenými v akreditačných pravidlách. To je predmetom posúdenia pri akreditačnom procese. Univerzita, uviedol Holloway, dodržiava pravidlá, pokiaľ „učí o úcte k homosexuálom, vrátane zaradenia obsahu o ,homosexuálnomʻ životnom štýle“. 

Holloway už kontaktoval vedenie Františkánskej univerzity so žiadosťou o „informácie o obsahu konkrétneho predmetu a o tom, ako je v programe všeobecne riešená rozmanitosť“. Hneď po sprístupnení informácií ich postúpi akreditačnému výboru. Holloway potvrdil, že „akreditácia nie je ohrozená“. Vyhlásil: „Ak dostaneme veľa upozornení, že niečo v programe nemusí byť v poriadku, preskúmame to. Akreditačná komisia zváži problém a jeho podstatu a rozhodne, či bude pokračovať v konaní.“ V súčasnosti Holloway zhromažďuje informácie, ktoré predloží komisii, aby mohla urobiť toto rozhodnutie.

Škola, aby pripomenula svoje práva na náboženskú slobodu, vyhlásila: „Chápeme, že tých, ktorí nerozumejú pojmu (deviantný) alebo jeho kontextu, sa môže popis predmetu dotknúť. V súčasnosti je to predmetom skúmania. Avšak zmena štandardných sociologických definícií prekračuje rámec našej práce. Rovnako to platí aj pre zmenu učenia katolíckej cirkvi.“

V rozhovore pre LifeSiteNews Dr. Michael Brown, hostiteľ celonárodne vysielaného rozhlasového programu „The Line of Fire“, nazval tento krok „ďalším útokom na slobodu náboženstva a slobodu prejavu“. „To naznačuje, že problém nie je v tolerancii“, povedal, „ale je skôr jedinou možnosťou schváliť a oslavovať homosexualitu. Je absolútne netolerantné, ak to zachádza až k nesúhlasu s náboženským a morálnym presvedčením.“

Na otázku o podstate zvýšených hrozieb pre slobodu náboženstva amerických inštitúcií uviedol: „Môže prísť deň, keď náboženské inštitúcie budú musieť hľadať svoje vlastné akreditačné združenia kvôli pokračujúcim neoprávneným zásahom zo strany politickej správnosti.“

Útoky na náboženskú slobodu sú v posledných rokoch v USA stále častejšie a závažnejšie. Najmarkantnejšie porušenie náboženskej slobody, ktoré je ostro kritizované náboženskými predstaviteľmi a organizáciami, je súčasná tzv. politika HHS, podľa ktorej by antikoncepcia, sterilizácie a podobne mali byť poskytované a platené zdravotníckymi zariadeniami bez ohľadu na prípadné porušenie otázky svedomia náboženských inštitúcií.

Kým akreditačná agentúra vyšetruje Františkánsku univerzitu na žiadosť skupiny, ktorú mnohí považujú za militantnú a anti-katolícku, existujú rastúce obavy o budúcu schopnosť katolíckych univerzít žiť v súlade so svojím poslaním a učiť podľa katolíckej sociálnej doktríny za podmienok úplnej náboženskej slobody.

Univerzita uviedla pre LifeSiteNews v písomnom stanovisku: „Ako katolícka univerzita učíme všetky pravdy zjavenia nájdené v Písme alebo v tradícii, ako je to učené katolíckou cirkvouʻ (stanovisko k poslaniu, s. 6). V opačnom prípade by išlo o porušenie nášho základného poslania ako katolíckej univerzity s františkánskou tradíciou.“