Riceová odmietnutá kvôli pro-choice postojom

1,435
Kultúra života

TAMPA, 31. august 2012, (LifeSiteNews.com) – Mitt Romney preveril vhodnosť bývalej tajomníčky Spojených štátov Condoleezy Riceovej do funkcie viceprezidentky. Neuspela, pretože jej pro-choice a pro-homosexuálne názory predstavujú riziko nezhôd a rozporov v strane.

„Condi na tento post dôkladne preverili,“ prezradil nemenovaný zdroj. Romney sa domnieval, že by zahraničnej politike dodala na odbornosti a pomohla by so všetkými dôležitými záležitosťami. Riceová by tiež získala sympatie žien a afro-amerických voličov.

Čo je teda problémom? Riceová označuje samu seba za „mierne pro-choice“, nadržiava určitému druhu legalizácie homosexuálnych zväzkov, v nepopulárnej administratíve G.W. Busha zastávala popredné miesto, podporuje zvýhodňovanie menšín a v roku 2008 s veľkou pravdepodobnosťou volila Obamu.

„Poradcovia od tejto myšlienky Mitta odhovorili. Condi je pro-choice a nechystá sa v tejto kontroverznej otázke zmeniť stanovisko,“ prezradil zdroj.

Tí istí poradcovia údajne povedali bývalému guvernérovi Massachusetts, že s rozhodnutím vybrať si Riceovú sa okamžite stratí podpora radikálnych konzervatívcov.

Táto rada sa ukázala ako veľmi účinná. Po tom, čo vyšlo najavo, že Riceová bola pre funkciu viceprezidentky preskúmaná, voliči hodnôt sa vzbúrili.

Marjorie Dannenfelserová, prezidentka Susan B. Anthony List, označila Riceovú za „nekvalifikovanú kandidátku“ a Tony Perkins z Family Research Council označil jej kandidatúru ako „bez nádeje na úspech“. Konzervatívny aktivista Richard Viguerie povzbudil svojich čitateľov, aby žiadali členov Romneyho kampane o prediskutovanie celej záležitosti.

Miesto Condi si Romney vybral člena kongresu vo Wisconsine, Paula Ryana, čím nadchol množstvo pro-life vodcov.

Riceová zdobila tribúnu republikánskeho národného zhromaždenia v rovnakú noc ako John McCain, kandidát z roku 2008, ktorý sa pred štyrmi rokmi pokúsil oslabiť pro-life články Republikánskej strany.  

Bývalá Bushova poradkyňa môže v sebe ešte stále ukrývať politické ambície. Podľa slov zdroja vážne uvažuje o kandidatúre na guvernérku Kalifornie, kde majú republikáni často pro-potratové a pro-homosexuálne postoje.