Francúzsky učiteľ čítal žiakom úryvok o divokom znásilnení

1,595
Kultúra smrti

21. marec 2012 (LifeSiteNews.com) – Učiteľ na francúzskej základnej škole dostal pokarhanie za to, že prečítal úryvok o divokom znásilnení štvrtákom a piatakom (9 a 11-ročným) na štátnej základnej škole v  Morsang-sur-Orge, v malom mestečku s 20 000 obyvateľmi 12 míľ južne od Paríža. Pokarhanie sa bude objavovať v učiteľovom výkaze dva roky. 54-ročný Pascal Noury bude ďalej učiť na „école Cachin”, neboli proti nemu podniknuté žiadne sankcie.

Keď sa príbeh po februárových prázdninách dostal na verejnosť, francúzske médiá zoširoka hovorili o škandále. Nicolas Sarkozy, ktorý sa chystá na druhé prezidentské obdobie v nadchádzajúcich voľbách, schválil kampaň rodičov proti učiteľovi. „Ak je toto pravda, rodičia sú v práve,” povedal v celoštátnom televíznom programe.

V rovnakom čase francúzsky minister školstva Luc Chatel publikoval oficiálne komuniké a požiadal Akademickú inšpekciu, administratívnu inštitúciu, ktorá kontroluje štátom financovaných učiteľov, aby podnikla „všetky nevyhnutné disciplinárne opatrenia”. „Som rovnako šokovaný a rozhorčenie rodín chápem,” dodal.

Žiadne z hlavných médií, okrem francúzskych novín Le Parisien, ktoré sa zameriavajú na novinky z Paríža a jeho regiónu, nezdôraznilo fakt, že dotyčný učiteľ je starostom Morang, iba niekoľko míľ od Morsang. Pascal Noury bol donedávna členom silnej francúzskej socialistickej strany, z ktorej bol minulý rok vylúčený kvôli nesúhlasu s výberom miestneho socialistického kandidáta pre voľby do francúzskeho senátu.

Pascal Noury po 25 rokov učil v štátnych školách a riadil niekoľko z nich predtým, ako začal pracovať v niekoľkých ministerských kabinetoch. Po krátkom čase prijal v súkromnom sektore miesto technického poradcu pre urbanizáciu a životné prostredie v roku 2006 v regionálnej rade v Essonne. Nedávno sa opäť vrátil k učeniu ako k vedľajšej pracovnej činnosti na niekoľko hodín do týždňa, očividne aby si zachoval svoj dôchodok a iné práva ako štátny úradník vo verejnom vzdelávaní.

V telefóne riaditeľ kabinetu Pascala Nouryho odmietol komentovať aféru, ale na naliehavé dopytovanie nepoprel, že dotyčný učiteľ je starosta Morangisu.

Na konci januára mnohí rodičia na Cachinovej škole v Morsang zostali  v šoku, keď zistili, že ich deti boli traumatizované príbehom, ktorý im prečítal Pascal Noury. Niektoré sa odmietli vrátiť do školy, iné mali nočné mory alebo sa začali v noci pocikávať. Keď rodičia prečítali knihu vybranú Pascalom Nourym, zhrozili sa. Po niekoľkých stretnutiach so školskými orgánmi dali začiatkom marca záležitosť do tlače. Vydané „pokarhanie” škandál ukončilo.

Kniha Betty Coton, ktorú napísala Corinne Albautová, bola publikovaná v roku 2005 (mala niekoľko ďalších scenzúrovaných vydaní). Rozpráva príbeh afrického černošského dievčaťa, ktorú brat predal do otroctva. Do Ameriky sa dostala v trýznivých a neľudských podmienkach. Na bavlníkovej plantáži si ju všimne mladý zvrátený majiteľ, ktorý ju prinúti k sexuálnemu styku, znásilní ju a zmrzačí nožom na listy. Neskôr sa stane jeho sexuálnou otrokyňou.

Scéna, ktorú čítal Pascal Noury, je tak extrémne obrazná a sexuálne explicitná, že ju LifeSiteNews považuje za príliš explicitnú, aby bola uvedená.

Svoj výber Pascal Noury ospravedlnil ako snahu, aby si deti uvedomili hrôzy otroctva a vykorisťovania černochov. Noury sa neskôr ospravedlnil.

Podľa názoru autorky kniha nie je vhodná pre deti do veku 13 až 14 rokov, hoci obal knihy odporúča príbeh čitateľom nad 12 rokov.