Zambia zakázala klinikám Marie Stopesovej vykonávať potraty

1,174
Kultúra života

LUSAKA, Zambia, 27. júl 2012, (LifeSiteNews.com) – Zambia zakázala klinikám Marie Stopesovej vykonávať potratovú činnosť. Za 5 mesiacov sa totiž v tejto mimovládnej organizácii vykonalo až 490 nelegálnych potratov.

Zákon o potratoch z roku 1972 potrat povoľuje iba v prípade, ak ide o záchranu života matky, čo musia potvrdiť až traja lekári.

Podľa denníka Times sa na klinikách Marie Stopesovej vykonalo od januára do mája až 490 potratov so súhlasom toho istého lekára.

Tajomník severnej provincie Emmanuel Mwamba odhalil, že kliniky vykonávali potraty v záujme pohodlia, neželaného tehotenstva alebo zlej ekonomickej situácie.

„Vedenie nariadilo okamžité zastavenie vykonávania služieb," vyhlásil minister zdravotníctva Joseph Kasonde počas tlačovej konferencie v Lusake, „ostatné služby však budú pravdepodobne pokračovať a organizácia bude v krajine aj naďalej fungovať."

Výkonný riaditeľ Evanjelikálneho združenia v Zambii, Pukuta Mwanza, vyhlásil, že Zambia by mala dodržiavať učenie Biblie a neporušiteľnosť života. Potrat ubližuje matke aj dieťaťu.

Poznamenal, že nelegálne potraty, ktorých vykonávanie vláda odhalila aj vo vzdialených oblastiach, sa však vo väčšej miere dejú v mestách.

Rádio Netherlands Worldwide už v tomto roku prinieslo správu, že napriek ochrannému zákonu sú nelegálne potraty ľahko dostupné iba za 25 USD. Často ich údajne vykonávajú čínski lekári, ktorí sú v krajine pod menším dozorom.

Za posledné roky počet potratov v Zambii vzrástol, zanechajúc za sebou pocity viny a traumu.

27-ročná žena po potrate v rozhovore pre rádio priznala: „Niekedy sa cítim za svoje rozhodnutie vinná, nemohla som sa však rozhodnúť inak."

Ďalšia, 23-ročná Juliete Katebeová, hovorí: „Veľmi to bolelo a takmer som zomrela. Ľutujem to, pretože teraz údajne nemôžem mať deti. Za všetko môžu moji rodičia."

Mwamba písomne nalieha, aby provinčná komisárka Mary Chikwandová začala trestné stíhanie všetkých zúčastnených strán.

Zambijský zákon považuje potrat za vraždu a vyžaduje si doživotie alebo trest smrti.

Spoločnosť Marie Stopesovej International prevádzkuje viac ako 600 kliník v 42 krajinách po celom svete. Tieto "tímy dobrovoľníkov" dokopy ovládajú až 12,000 vzdialených vidieckych miest a mestských slumov.