Britský podpredseda vlády núti cirkvi k sobášom gayov

1,739
Kultúra smrti

Londýn 6. júl 2012 (LifeSiteNews.com) – Podľa názoru niektorých britských duchovných budú cirkvi donútené k  spolupráci, ak vláda zlegalizuje „manželstvo gayov“. Nick Clegg, podpredseda vlády a líder Liberálno-demokratickej strany dnes akoby potvrdil tieto predpovede. Vyhlásil, že „v tomto momente“ by, podľa jeho názoru, malo byť homosexuálnym partnerom umožnené mať svadobný obrad v kostole.

 

Clegg pre noviny the London Evening Standard počas udalostí svetových Gay Pride uviedol: „Je to môj osobný pohľad na vec, ale myslím si, že rovnako, ako by sme žiadnu cirkev nemali nútiť, aby sobášila gayov, nemali by sme ani nikomu zakazovať, ak o to má záujem, aby vykonával tento typ manželských obradov.“

„Nevidím dôvod, prečo by dve osoby, ktoré sa majú radi a chcú si navzájom preukázať oddanosť, to nemohli uskutočniť spôsobom, ktorý je spoločensky považovaný za uzavretie manželstva,“ vyhlásil.

Editor pre náboženské záležitosti novín the Daily Telegraph, John Bingham, povedal, že Cleggove vyhlásenie je len posledným z radu poznámok vysoko postavených členov koaličnej vlády. Naznačujú, že prísľub premiéra Davida Camerona o vyňatí cirkví z účasti je „len dočasný“.

Hovorca ministerstva vnútra poprel, že náboženské skupiny budú prinútené participovať. Podľa neho by sa vláda nikdy nepokúsila nútiť ich konať proti svedomiu.

„Manželstvo je jednou z najdôležitejších inštitúcií, ktoré máme. Viaže nás jeden k druhému, prináša stabilitu a posilňuje krajinu. Preto chceme zrušiť zákaz civilných sobášov pre páry rovnakého pohlavia“, vyhlásil hovorca.

„Dôvodom porady o zrovnoprávnení civilných sobášov je umožniť nám vypočuť si všetky názory. A budeme počúvať pozorne, než naše návrhy posunieme ďalej.“

V prvý deň konania Gay Pride vztýčil Clegg dúhovú vlajku na Úrade vlády.

Povedal: „Všetko musí byť raz po prvýkrát. Viatie tejto ikonickej vlajky v srdci britskej vlády je malým, ale dôležitým znakom, že vláda a táto krajina si ctí rovnaké práva.“

„Veľmi ma teší, že s trochou prehovárania a odhodlania sme počas týchto víkendových slávností mohli vyvesiť dúhovú vlajku,“ dodal Clegg. „Verím, že je to začiatok novej éry dúhového pochodu na historickej Whitehall ulici.

Aj keď v žiadnom zo straníckych vyhlásení o tom nebolo ani zmienky a rovnako to nebolo ani témou kampane, David Cameron v marci oznámil, že vláda zavedie manželstvo“ pre ľudí rovnakého pohlavia. Zároveň dodal, že verejné diskusie k tejto otázke nebudú o tom, či vôbec, ale len ako by to malo byť legálne upravené. Bez ohľadu na skepticizmus prelátov, Cameron trval na tom, že cirkvi nebudú nútené participovať na týchto snahách.


Táto téma bola liberálnym demokratom vždy blízka a Clegg nikdy neskrýval svoje nadšenie ohľadom náboženskej spoluúčasti.

Prieskumy ukazujú, že Cameron touto iniciatívou nahneval svoju politickú základňu. Idea má širokú podporu najmä u mladých Britov. Proti sú však starší ľudia, ktorí reprezentujú väčšinu jeho volebného obvodu. Májový prieskum ComRes tiež ukázal, že aj väčšina poslancov je proti týmto plánom. Len 1 z 25 uviedol, že pre voličov je to prioritná téma.

Colin Hart, riaditeľ kampane Koalícia pre manželstvo, povedal: „Je to len ďalší prejav. Ak vôbec bol potrebný, pokiaľ ide o otázku, prečo by sa mali prekopávať návrhy na prepísanie definície manželstva.“

„Pán Clegg presúva žŕdky bránky v úplne transparentnej snahe získať podporu pre svoju stranu pred svetovým Pride festivalom v Londýne.“

„S témou manželstva hrá politickú hru.“