Rakúsky kňaz rezignoval z funkcie potom ako kardinál zamietol jeho rozhodnutie o homosexuálovi vo farskej rade

2,710
Kultúra smrti

                                     

Viedeň, 11. apríl 2012 (LifeSiteNews.com) – Len pár dní po Veľkej noci uvítali homosexuálni aktivisti ako víťazstvo rezignáciu otca Gerharda Swierzeka, kňaza farnosti vo viedenskej arcidiecéze katolíckej cirkvi. Otec Swierzek odmietol dovoliť aktívnemu homosexuálovi Florianovi Stanglovi, ktorý žije v registrovanom partnerstve s iným mužom, aby zasadol do farskej rady mesta Stützenhofen.

Austrian Independent oznámili, že otec Swierzek požiadal svojich predstavených o inú funkciu. Vyjadril sa, že ho zarmútilo rozhodnutie kardinála a viedenského arcibiskupa stretnúť sa ohľadom situácie so Stanglom a s jeho partnerom, ale odmietol stretnutie s ním.

Katolícka spravodajská služba Kreuz.net citovala otca Swierzeka, ktorý vyhlásil: „Mám kňazské svedomie a rešpektujem božské a cirkevné zákony.” Vysvetlil, že nemohol ostať pôsobiť vo farnosti, ktorej členovia chceli svoje práva za každú cenu.

Citoval učenie cirkvi podľa pápeža Jána Pavla II. a katechizmu katolíckej cirkvi o homosexuálnom správaní: „Život v hriechu nie je považovaný v katolíckej cirkevnej komunite za normálny,” povedal. „O to väčšia je úloha kňaza priniesť hriešnika k pokániu.”

Minulý týždeň kardinál a viedenský arcibiskup Christoph Schönborn odmietol rozhodnutie svojho kňaza a svoj predošlý postoj. Oznámil, že Stanglovu voľbu do farskej rady schvaľuje.


Najprv sa zdalo, že kardinál svojho kňaza podporuje. O pár dní neskôr však oznámil, že sa pri obede stretol so Stanglom a jeho partnerom a zmenil názor. 26-ročný sociálny pracovník Stangl získal 96 zo 142 hlasov v nedávnych voľbách do farskej rady. „Tento muž je človek na správnom mieste,” povedal kardinál.

Neskôr bolo na kardinálovom blogu umiestnené jeho vyjadrenie: „Existuje veľa členov farských rád, ktorých životný štýl nevyhovuje ideálom cirkvi. S ohľadom na životné svedectvo, ktoré každý z nich poskytuje ako celok a ich odhodlanie pokúsiť sa žiť život viery, sa cirkev raduje z ich úsilia. Preto nepochybujeme o platnosti ich ideálov.”

Po obede so Stanglom Schönborn povedal, že bol hlboký dojatý jeho vernou povahou, pokorou a spôsobom, akým žije svoj záväzok k službe.

„Preto rozumiem, prečo ho obyvatelia Stützenhofenu tak rozhodne zvolili do farskej rady.”

Podľa Independent návštevník  jednej z veľkonočných omší v malom mestečku Stützenhofen pre rádio Ö1 povedal, že kardinálove rozhodnutie bolo dôkazom ochoty rakúskej cirkvi stať sa modernejšou a otvorenejšou.

Zdá sa, že aj hlava nelegálnej skupiny New Ways Ministry (Služba novým spôsobom) s týmto rozhodnutím súhlasí. Kňaz odpadlík Francis DeBernardo, ktorý túto organizáciu riadi, povedal, že kardinálov postoj podporuje ich vlastný názor: „Nikto v cirkvi nenasleduje všetky cirkevné zákony. Má to byť ich celoživotný záväzok, nie dodržiavanie nejakých pravidiel, ktoré ich kvalifikujú do cirkevného vedenia.”

New Ways Ministry povzbudzuje homosexuálnych katolíkov, aby pokračovali vo svojom životnom štýle a pokusoch presvedčiť cirkevnú hierarchiu, aby ho prijala.

„Hovorí, že sa nebude správať k LGBT ľuďom inak ako k hocikomu inému,” pokračoval DeBernardo. Sám sa opisuje ako homosexuálne pozitívny služobník advokácie a spravodlivosti pre homosexuálnych, bisexuálnych a transsexuálnych katolíkov. Jeho službu v roku 1999 zakázal vtedajší kardinál Joseph Ratzinger a Kongregácia pre náuku viery.

Dvom riaditeľom organizácie, otcovi DeBernardovi a sestre Jeannine Gramick, bolo zakázané angažovať sa v akejkoľvek službe homosexuálom. Ich podpora pre homosexuálne hnutie vnútri cirkvi viedla k tomu, že boli vyhlásení za „nevoliteľných, na neurčené obdobie, pre akýkoľvek úrad v ich jednotlivých náboženských inštitúciách”.

„Tým, že si kardinál urobil čas na stretnutie a počúvanie skúsenosti homosexuála, stal sa ideálom pre všetkých cirkevných vodcov. Osobné stretnutie bol Ježišov prístup a mal by byť prístupom aj katolíckych vodcov. Je to najlepší spôsob ako zničiť stereotypy a predsudky, ktoré môžu existovať v mysli človeka,” dodal DeBernardo.