Vo Veľkej Británii podstúpili niektoré tínedžerky až sedem potratov

1,600
Kultúra smrti

 

 

LONDÝN, UK, 28. Máj 2012 (LifeSiteNews.com) – Podľa údajov Národnej zdravotníckej služby (National Health Service – NHS) z roku 2010, najaktuálnejších momentálne dostupných údajov, z počtu 38 269 tínedžeriek, ktoré potratili svoje dieťa, tri podstúpili predtým potrat už sedemkrát a dve šesťkrát.
 
Podľa štatistík iné štrnásťročné dievčatá podstúpili už piaty potrat, 57 tínedžeriek bolo na potrate po štvrtýkrát, 485 po tretíkrát a viac ako 5 300 potratov podstúpili dievčatá, ktoré predtým už raz na potrate boli.
 
Keď to zhrnieme, opakovaný potrat predstavoval asi tretinu z 189 576 potratov celkovo vykonaných v roku 2010 ženám všetkých vekových kategórií.
 
„Niečo vážne nie je v poriadku s krajinou, v ktorej tínedžerky podstúpia či už len jeden potrat, nie to ešte kde sa podstúpia potrat opakovane až do takejto miery,“ povedala pre The Telegraph Rebecca Mallinson z britskej Pro Life Aliancie.
 
„V prípade týchto mladých ľudí sme sklamali do neba volajúcim spôsobom,  do budúcnosti im spôsobujeme závažné problémy so sexuálnym zdravím, či už priame prípady sexuálne prenosných chorôb, ale aj efekt, ktorý opakovaný potrat môže mať na budúcu plodnosť.“
 
„Potrat je závažný zákrok. Obe strany diskusie o potratoch sa zhodnú, že by nemal byť podstupovaný ľahkovážne. Potom tu máme mladé ženy, stále ešte nie fyziologicky ani emocionálne plne vyvinuté, ktoré podstupujú potrat niekoľkokrát,“ povedala pre The Telegraph hovorkyňa britskej „LIFE charity“, pro-life organizácie, ktorá poskytuje podporu matkám, deťom a mladým rodinám.
 
LIFE varuje, že vysoký počet opakovaných potratov symbolizuje oveľa širší problém – a to, že potrat sa využíva ako verejne podporovaná forma kontroly pôrodnosti v spoločnosti, ktorá už viac nechápe zabíjanie nenarodených „ako posledné možné východisko vo výnimočne zložitých situáciách.“
 
Josephine Quintavalle, zakladateľ verejnej záujmovej skupiny zameranej na etické otázky týkajúce sa ľudskej reprodukcie „Comment on Reproductive Ethics (CORE), povedal, že množstvo opakovaných potratov „je jednoducho zarážajúce“.
 
„Potrat je pre ženu nepríjemná a trýznivá skúsenosť a pri zistení, že sa to deje opakovane, vstávajú vlasy dupkom.“
 
The Daily Mail písal o tom, že Národná zdravotnícka služba utratí 1 milión libier týždenne na opakované potraty, pričom u niektorých žien počet potratov počas ich života dosahuje až deväť.
 
„Tieto čísla rozprúdia debatu o tom, či potrat, ktorý stojí Národnú zdravotnícku službu až £1000, sa dá zdôvodniť aj naďalej výberom životného štýlu skôr ako zdravotnými dôvodmi,“ predpokladá the Mail.