Krátke správy zo sveta

913
Kultúra života

Rusko zakazuje Jehovových svedkov

Moskva, 21.4.2017 (kath.net) – Najvyšší súd Ruska označil Jehovových svedkov ako extrémistickú organizáciu a zakázal ich. Napísal to magazín „Focus“, ktorý uviedol: „Jehovovi svedkovia tak stoja na jednej úrovni s teroristami IS.“ Najmä časopis „Strážna veža“ bol označený ako extrémistický a ako porušenie ľudských práv sa hodnotilo aj to, že Jehovovi svedkovia zakazujú transfúziu krvi. Všetky majetky organizácie zhabali, ich hlavné sídlo, ako aj 395 ruských pobočiek, zatvorili. Rozhodnutie súdu vzišlo zo žiadosti ruského ministerstva spravodlivosti. Spoločenstvo má v Rusku asi 175 000 členov.

Jehovovi svedkovia sa odštiepili od kresťanstva koncom 19. storočia. Odmietajú kresťanskú predstavu trojjediného Boha. Ježiš Kristus je pre nich iba Bohom stvorený človek, ktorý po smrti na stĺpe (nie na kríži!) nevstal telesne, ale iba s nemateriálnym duchovným telom. Úplne odmietajú aj spoluprácu s ekumenickými organizáciami.


Mufti: „Poprava Asie Bibi by situáciu upokojila“!

Rím-Islamabad, 21.4.2017 (kath.net/KAP) 020 481 – Pakistanskí imamovia žiadajú podľa správy rímskej misijnej služby „AsiaNews“ z 18. apríla okamžitú „exemplárnu“ popravu sedem rokov v cele smrti väznenej kresťanky Asie Bibi za údajné „rúhanie“. To by vraj hlasy v krajine kritizujúce justíciu „upokojilo“ – ako znie argument! Podľa názoru známych islamských kazateľov bol 23-ročný študent Mashal Khan zlynčovaný na univerzite za „rúhanie“ usmrtený kvôli dlho sa kopiacemu „hnevu ľudu“. Ľudia sú rozhnevaní, lebo sa nekonajú popravy v zmysle zákona o rúhaní z r. 1986, ako vyhlásili imamovia.

Asia Bibi je najznámejšou kresťanskou obeťou zlovestného zákona o rúhaní. Vo väzení je od r. 2009. O jej prepustenie sa zasadzovali aj  pápeži Benedikt XVI. a František.

Mufti Muhamad Haneef Qureshi pred kamerami minulý týždeň obhajoval vraždu lynčovaním na univerzite slovami:

„Keby hriešnici, ktorí boli súdmi odsúdení ako bohorúhači, nedostávali odsun trestu, študenti by už tak nekonali. Pre nedbanlivosť inštitúcií ľudia stratili dôveru v štát. Prípady ako na Univerzite Waliho Khana sa budú opakovať, dokiaľ sa ľudia budú cítiť urazení v náboženskom cítení.“

Pre „AsiaNews“ o. Emanuel Yousaf Mani, riaditeľ Národnej komisie pre spravodlivosť a pokoj pri Biskupskej konferencii Pakistanu, kritizoval „zvrátené argumenty“ muftiho a imamov: „Majú sa na túto realitu dobre pozrieť a ľudí zdržiavať od toho, aby brali zákon do vlastných rúk. Mešity by radšej mali prestať s provokačnými vyhláseniami.“

Tak ako mufti aj iní imamovia žiadali, aby sa rozsudok na Asii Bibi vykonal. Podľa imamov by boli štátne popravy vraj najlepšou formou odstrašenia pred výbuchmi masového násilia.

Tak obhajujú islamskí vodcovia strašnú udalosť minulého týždňa na univerzitnej pôde v Mardane, kde bol 23-ročný Mashal Khan davom odsúdený na smrť, lebo uverejnil komentáre v prospech moslimskej viery ahmadi na Facebooku. Príslušníci tejto viery veria v Mirzu Ghulamu Ahmadu ako sľúbeného mesiáša a mahdiho, ako prorokoval islamský prorok Muhamad.

Pervez Khattak, premiér provincie Khyber Pakhtunkhwa, povedal, že niet dôkazov o Khanovej vine. Polícia zatkla 22 osôb podozrivých z lynčovania študenta. Justícia obžalovala dvoch imamov zo Swabi, rodiska Mashala Khana. Pokúšali sa zabrániť jeho slávnostnému pohrebu.

O. Mani ocenil postoj moslimského vodcu Shaikha Saleha Bin Muhamada Ibrahima, imama Veľkej mešity v Mekke. Ten kritizoval falošné obvinenia z rúhania: „Islam je náboženstvo pokoja, odpustenia, tolerancie. Veriaci sa musia viesť a poučovať najlepším a najsvedomitejším spôsobom.“

Biskupská komisia pre spravodlivosť vydala manifest, v ktorom nalieha na vládu, aby postavila zodpovedných za túto nenávisť a extrémne násilie pred súd. Signatári – o. Mani a biskup zo Faisalabadu, Joseph Arshad uviedli: „Také násilie a barbarské správanie je neprijateľné. Nikto nie je oprávnený brať zákon do vlastných rúk. Treba odstrániť aj nenávistné a diskriminujúce materiály z učebníc, ak chceme vytvoriť pokojnú a tolerantnú spoločnosť. Univerzita musí napomáhať kritické myslenie a akceptovať názory iných nezávisle od náboženstva. Musíme našich študentov učiť cnostiam tolerancie a koexistencie,“ uvádza sa v manifeste.


54 násilníckych islamistických organizácií

Pre rakúsky „Kathpress“ pakistanská aktivistka za ľudské práva a právnička Dr. Aneeqa M. Anthony v stredu upozornila na zostrovanie klímy v jej vlasti stále viac poznačenej islamizmom a nenávisťou k menšinám. V Pakistane je už 54 islamistických organizácií ochotných k násiliu s napojením na Taliban, či IS a tie rozprestierajú svoje chápadlá hlboko do miestnych mešít.  

Strach najvyšších sudcov pred revíziou prípadu Asie Bibi – ktorá sa už viackrát odsunula – je znamením pokračujúcej radikalizácie, ako hovorí Dr. Anthony. V tejto situácii musíme byť už vďační, ak sa prípad Asie Bibi skončí rozsudkom na doživotie. To by znamenalo de facto 14 rokov.  

Katolíčka Aneeqa Mária Anthony, zastupuje pred súdom záujmy detí obetí lynčovania. Vraždy lynčovaním pre podozrenie z rúhania sa už stali viackrát od zavedenia zákona o rúhaní za prezidenta Ziu ul-Haqa v r. 1986. Na jeho základe sa extrémne prenasledujú náboženské menšiny.

Anthony hovorila minulý rok na audiencii aj s pápežom Františkom o prípade vraždy lynčovaním. Dala mu pomaľovanú keramickú tehlu ako symbol utláčania mnohých kresťanov v jej vlasti, ktorí v tehelniach lopotia ako otroci. Už ako študentka založila organizáciu pre právnu a humanitárnu pomoc „The Voice Society“, v Lahore v Punjabe.


Pápež bude 13. mája svätorečiť vizionárov vo Fatime

Vatikán, 20.4.2017 (kath.net/KAP) – Pápež František bude 13. mája svätorečiť dve fatimské deti – Františka a Hyacintu Martových. Pápež to oznámil vo štvrtok v latinskom vyhlásení na konzistóriu kardinálov vo Vatikáne. Svätorečenie sa má konať na začiatku svätej omše 13. mája v mariánskej svätyni vo Fatime. František navštívi portugalské pútnické miesto 12./13. mája pri príležitosti 100. výročia zjavení Panny Márie, ktorá sa tam zjavovala do 13. októbra 1917.

Obom súrodencom a ich sesternici Lucii dos Santos sa Božia Matka zjavila 13. mája 1917 v jaskyni Cova da Iria pri dedine Fatima. Františka Marta (1908-1919) a Hyacintu Martovú (1910-1920) blahorečil pápež Ján Pavol II. v r. 2000. Po prvý raz v dejinách Cirkvi boli blahorečené deti, ktoré neboli mučeníkmi.

Zázrak potrebný na svätorečenie sa týkal 6-ročného dieťaťa z Brazílie, ktoré v r. 2013 spadlo z tretieho poschodia na chodník a zranilo si lebku a mozog. Dieťa sa úplne uzdravilo.

Tretia pastierka – vizionárka - Lucia dos Santos, sa ako jediná dožila dospelosti. Ako rehoľníčka zomrela v r. 2005 vo veku 98 rokov. Zanechala záznamy – známe tri fatimské tajomstvá – a už sa blíži jej blahorečenie.

František bude 4. pápež, ktorý navštívi Fatimu - po Pavlovi VI. (1967), sv. Jánovi Pavlovi II. (1982, 1991 a 2000) a Benediktovi XVI. (2010). Sv. Ján Pavol II. pripisoval svoje prežitie atentátu 13. mája 1981 na Námestí sv. Petra ochrane Fatimskej Panny Márie.

František Marto sa narodil 11. júna 1908 v Aljustreli a zomrel ako 10-ročný 4. apríla 1919 vo Fatime na španielsku chrípku. Hyacinta Martová sa narodila 11. marca 1910 v Aljustreli a zomrela tiež vo veku 10 rokov 20. februára 1920 v Lisabone na infekčný zápal pohrudnice. ...

Pri procese svätorečenia nezohrávali zjavenia Panny Márie samotné nijakú dôležitú úlohu. Cirkev oveľa viac posudzovala ich príkladné správanie. Deväťročný František sa napríklad napriek hrozbám smrti pevne držal mlčania o obsahu posolstiev, čo mu prikázala Božia Matku.


Prvé stretnutie Trumpa a pápeža sa očividne blíži

Od Franklina D. Roosevelta (1933-1945) prišli zatiaľ do Vatikánu všetci prezidenti USA

Vatikán-Washington, 20.4.2017 (kath.net/KAP) – Prvé stretnutie prezidenta Donalda Trumpa a pápeža Františka sa očividne blíži. „Chceme nadviazať kontakt s Vatikánom, aby sme zistili, či je audiencia možná,“ povedal Trumpov hovorca Sean Spicer v stredu vo Washingtone. Vatikánsky hovorca Greg Burke k tomu v ten istý deň oznámil, že pápež je vždy ochotný prijímať hlavy štátov, ktoré si to želajú. Už celé týždne sa špekuluje, či Trump pri príležitosti cesty na summit G7 v sicílskej Taormine koncom mája navštívi aj pápeža v Ríme. Po zvolení Trumpa František radil k uvážlivosti. Nikto „sa nemá strachovať, či tešiť z toho, čo by sa mohlo stať,“ povedal v interview. Uvidíme „čo urobí, potom si vytvorím názor,“ ako povedal pápež.

Doteraz spoznalo pápežov vo Vatikáne a v USA 12 amerických prezidentov a do Vatikánu prišli všetci americkí prezidenti od Franklina D. Roosevelta (1933-1945). No už predtým pred 98 rokmi došlo k prvému stretnutiu pápeža s americkým prezidentom - 4. januára 1919 prišiel  Woodrow Wilson k Benediktovi XV. do apoštolského paláca.

Summit G7 na Sicílii sa koná 26./27. mája. Na druhý deň summitu, 27. mája, absolvuje pápež pastoračnú návštevu v Janove. Z blízkeho Cabella Ligure pochádza stará matka argentínskeho pápeža z matkinej  strany. Tá bola mladému Jorge Bergogliovi vždy dôležitou poradkyňou a príkladom viery. Či sa pápež zastaví aj v Cabelle sa ešte neurčilo.


Egypt: Útok na Kláštor sv. Kataríny

Káhira, 20.4.2017 (kath.net/CNA) 020 478 – Ďalší pokus o útok IS na kresťanov v Egypte. Pri prestrelke pred Kláštorom sv. Kataríny  prišiel o život policajt. Ako oznámilo egyptské ministerstvo vnútra, skupina ozbrojených bojovníkov spustila streľbu na kontrolné posty pred kláštorom. Jeden policajt bol zastrelený a asi štyria zranení. Bezpečnostné zložky však útok odrazili. Egyptské orgány teraz pátrajú po ušlých islamistoch.

Spravodajská agentúra IS, „Amaq“, oznámila, že útok podnikli „bojovníci IS“. Len na Kvetnú nedeľu zabili náložou 45 kresťanov v dvoch kostoloch. IS je aktívny na Sinajskom polostrove už roky. Pritom o desať dní cestuje pápež František do Egypta.

Kláštor je svetoznámym pútnickým miestom na úpätí Sinaja – na mieste, kde Sväté písmo hovorí o Mojžišovi a horiacom kríku. Kláštor založili v r. 548 až 565 a je najstarší ešte stále obývaným kláštorom kresťanstva a svetovým kultúrnym dedičstvom UNESCO.


Pápež má pristáť v Egypte 28. apríla

Napriek eskalujúcemu teroru proti kresťanom v Egypte pápež 10. apríla potvrdil, že do krajiny pocestuje a prehovorí na konferencii o pokoji a bude viesť rozhovory s hlavou koptských kresťanov, Tavadrosom II. a veľkým imamom Univerzity Azhar.

Cesta pápeža sa považuje za pokus znovu vstúpiť do dialógu s umierneným sunitským islamom. Veľký imam prerušil všetky rozhovory po tom, čo pápež Benedikt XVI. kritizoval útok na koptský kostol a žiadal lepšiu ochranu koptskej menšiny. To imam označil ako „miešanie sa do vnútorných záležitostí“. Odvtedy útlak kresťanskej menšiny v Egypte eskaluje rovnako, ako teror radikálnych moslimov.


Prekazený islamistický útok aj vo Francúzsku

Vo francúzskom Marseille polícia takisto zabránila útoku IS.

Polícia zatkla niekoľko dní pred parížskymi voľbami dvoch mužov, ktorí plánovali útok strelnými zbraňami a trhavinou. Polícia zhabala o. i. vlajky IS a radikálnu islamskú propagandu, ako povedal anti-teroristický štátny prokurátor v Paríži Francois Molins.

Od počiatku roka zabránili už francúzske orgány siedmym útokom. Od počiatku roka 2015 však zabili vo Francúzsku už viac ako 230 ľudí. Krajina má naďalej oficiálne výnimočný stav.


Ekumenický preklad Biblie nevyhnutne potrebný“

Salzburg, 19.04.2017 (KAP) – Hoci jednotný preklad Biblie bol v Nemecku vydaný takmer súčasne s novou Lutherovou Bibliou, bola by ekumenická Biblia „nevyhnutne potrebná“. Vyhlásil to znalec Nového zákona z nemeckého Bochumi, Thomas Söding, pre redakciu rakúskych katolíckych novín. Povedal, že nemčina je jediným veľkým jazykom, v ktorom niet všeobecnej ekumenickej Biblie. Ale „pomaly sa dostávame z nešťastného obdobia ekumenického profilovania“, ako povedal Söding. Poukázal na to, že na ekumenických bohoslužbách sa už môže čítať jednotný preklad Biblie, ako aj Lutherova Biblia. „No musí nasledovať aj tá ekumenická.“

Podľa Södinga by mal existovať spoločný projekt prekladu Biblie pre pastoračné účely. „Každý preklad je interpretáciou. Biblické diela by poskytli materiál na porovnanie. To pomôže chápať, ako dochádza k diferenciám a že ide o spôsoby pohľadu a nie o to, čo je správne a čo nesprávne,“ povedal biblista. ...

„Biblia bola napísaná hebrejsky aj grécky v jednoduchom jazyku, ale primitívny ten text nie je,“ povedal Söding. Hovoril o „veľmi výstižnom jazyku“ v Biblii, „ktorý dokážu všetci pochopiť“.  Tak musí pôsobiť aj nemecký preklad. „Zvuk biblického jazyka musí byť rozoznateľný. Biblia je dôležitou knihou práve pre dnešok. Je to Sväté písmo.“

„Apoštol Pavol by bol iste použil internet, na šírenie svojej teológie.  Práve pre mladých sú digitálne médiá dnes dôležitým zdrojom informácií. Prečo by si nemohli napr. na Vianoce zdarma stiahnuť Bibliu? To zvyšuje radosť zo sviatkov a napomáha čítanie Biblie,“ povedal biblista. –zg-


Biskup: Štát musí požadovať európsky islam

„inak sa európska kresťanská kultúra stane menšinou.“

Viedeň, 19.4.2017 (kath.net/KAP) – Náboženstvá musia mať v sekulárnom štáte zabezpečené miesto vo verejných zariadeniach, no na to je potrebný aj európsky islam, ako zdôraznil rakúsky korutánsky biskup Alois Schwarz v interview vo veľkonočnom „Kurieri“. „Otázka, čo znamená náboženstvo, bude otázkou budúcnosti. Ja som napríklad veľmi rád z veľkej účasti na výuke náboženstva v Rakúsku. Ale aj dospelí majú povinnosť vzdelávať sa vo viere,“ povedal biskup Schwarz.

Kresťanstvo má tú výhodu, že skrze osvietenstvo a humanizmus bolo nanovo sformované a tým sa stalo schopné byť štátu spoľahlivým partnerom. „Iné náboženstvá musia touto cestou ešte len prejsť,“ povedal biskup. No pripustil, že osvietenstvo „bolo kresťanstvu zvonka nanútené“.

Vo vnútri islamu musia nastať podľa biskupa reformy. „Tu u nás potrebujeme európsky formovaný islam, inak to bude ťažké. Je úlohou štátu toto požadovať, inak sa naša európska kresťanská kultúra stane menšinou.“

„Stále znova počúvam, že Katolícka cirkev má pozdvihnúť svoj hlas proti tendenciám radikálnych moslimov,“ povedal Schwarz. „K tomu treba povedať, že tu nie je dôležitá hlasitosť, ale dôležité je posolstvo.“

Diferencovane vidí diecézny biskup Gurku-Klagenfurtu diskusiu o šatke: „Miešať sa do toho máme iba vzhľadom na zahalenie celého tela, lebo sme kultúrou otvorenej tváre. Náš Boh nám ukázal svoju tvár a stal sa človekom,“ dôvodil biskup.

Vyslovil sa aj k hospodárskych a etickým otázkam životného prostredia a zastával sa „eko-sociálneho trhového hospodárstva“ na základe „sociálnej výkonnostnej spoločnosti“. Vyjadril sa aj k predsudku, že pápež František pestuje názor nepriateľský voči podnikaniu. „Pápež hovorí aj o činnosti podnikateľov ako 'šľachetnom povolaní zameranom na dosiahnutie blahobytu a na zlepšenie sveta pre všetkých'“, objasnil rakúsky biskup, predseda Komisie pre hospodárstvo a životné prostredie pri KBR a zdôraznil:

„Na to, aby sa odstránilo vykorisťovanie Zeme a umožnil blahobyt ľudí na juhu, musia sa bohaté krajiny cvičiť v zriekaní sa blahobytu. S našou spotrebou energií a našou mobilitou žijeme na úkor chudobných krajín. Možno musíme rásť vo všetkých oblastiach – napríklad v alternatívnej energii, kde je Rakúsko príkladné. Treba aj menšie zdaňovanie trvalo udržateľnej energie. Ide tu o poznanie, že svet nie je sklad materiálu, ale dar Boha, ktorý necháva denne vychádzať Slnko a darúva nám svet, v ktorom je mnohorakosť druhov a možností rozvoja človeka.

Preklad: Zuzana Gabriela