LGBT víťazstvo v USA. Federálny súd: práva homosexuálov sú občianske práva, diskriminácia je nezákonná

930
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Federálny odvolací súd v utorok rozhodol, že Hlava VII zákona o občianskych právach z roku 1964, ktorá zakazuje diskrimináciu na základe rasy, farby pleti, náboženstva, pohlavia a národnosti sa týka aj homosexuality. 

Americký odvolací súd pre 7. obvod, ktorý sa zaoberá prípadmi v Indiane, Illinois a Wisconsine, rozhodol v pomere 8 ku 3, že diskriminácia na základe "pohlavia" znamená tiež diskrimináciu na základe "sexuálnej orientácie". 

Toto je významné rozhodnutie, pretože priznáva osobitnú ochranu pre postavenie LGBTQ v existujúcich právnych predpisoch. Pokusy gay aktivistov vytvoriť LGBTQ antidiskriminačné zákony už nie sú ďalej potrebné. 

Aktivisti (progresívni) toto rozhodnutie uvítali. Redakcia Vox to nazvala "najväčšie právne rozhodnutie v prospech gayov od čias rozhodnutia Najvyššieho súdu v prospech rovnoprávnosti manželstiev." Greg Nevins, ktorý mal na starosti prípad, povedal: "Toto rozhodnutie je prelomové." 

"Ide o prvé rozhodnutie federálneho odvolacieho súdu, podľa ktorého je diskriminácia gayov zakázaná v zmysle platného federálneho zákona," hlási reportér Vox David Mcnew. "Čo aktivisti chcú urobiť, je rozšíriť existujúcu ochranu občianskych práv tiež na LGBTQ ľudí." 

Scott Shackford z Reason.com povedal: "Zrazu, bez prijatia akýchkoľvek nových zákonov, máme novú skupinu chránenú federálnym zákonom." 

V skutočnosti, ak rozhodnutie ostane platné, tak v zásade sa pridá ochrana LGBTQ k existujúcim zákonom. Diskriminácia na základe "sexuálnej orientácie" - nedefinovaná fráza, ktorá by mohla byť rozšírená vo význame o ľubovoľný počet sexuálnych preferencií - sa počíta ako diskriminácia na základe toho, či ste muž alebo žena. 

"Myslíme si, že je to niečo, čo sa bude valiť von od pobrežia k pobrežiu," predpovedá právnik Greg Nevins z Lambda Legal, najväčšej národnej právnej organizácie na podporu gayov. 

Vo svojom rozhodnutí odvolací súd vysvetľoval: "Vyžadovalo by si to značnú kalesteniku (cvičenie obratnosti) odstrániť "sex" (pohlavie) zo "sexuálnej orientácie". Toto úsilie by viedlo k mätúcím a protichodným výsledkom."  

Oponenti tvrdia, že zákon o občianskych právach z roku 1964 rozumel "pohlavie" ako to, že sa jedná o mužov a ženy, keď zakázal diskrimináciu na základe "pohlavia". Nehovoril o žiadnej inej sexuálnej praxi. Oponenti tvrdia, že súdom spomínané "mätúce a protichodné výsledky" prišli s novšími súdnymi rozhodnutiami, ktoré priniesli rodové (rozumej GENDER) témy do zákona. 

V americkom práve sú skutočne ďalekosiahle pre takýto výklad slova "pohlavie".

Skutočnosť, že historicky bolo slovo používané zákonodarcami a právne chápané sudcami na označenie muža a ženy nie je spochybňovaná. Ale s viac než 50 samostatnými rodovými identitami, ktoré sú momentálne začleňované do amerického obchodu a vzdelávania, gay aktivisti hovoria, že to, "čo autori pôvodných zákonov mysleli alebo zamýšľali, je nepodstatné."

Súd pripustil, že jeho rozhodnutie nebolo založené na zámere zákona o občianskych právach z roku 1964, ale na nedávnych rozhodnutiach amerického Najvyššieho súdu. 

"V tomto prípade sme boli požiadaní prijať nový pohľad na našu pozíciu vo svetle vývoja na Najvyššom súde za ostatné dve desaťročia," vysvetľovala autorka rozhodnutia sudkyňa Diane Wood. "Urobili sme tak, a dnes sme dospeli k záveru, že diskriminácia na základe sexuálnej orientácie je formou sexuálnej diskriminácie." 

Prípad sa zameral na Hlavu VII zákona o občianskych právach, ktorá sa zaoberá diskrimináciou na pracovisku. Mnohé súdy ale rozhodli, že Hlava IX, ktorá sa zaoberá školami, by sa mala tiež interpretovať rovnakým spôsobom. 

Inými slovami, ak to potvrdí Najvyšší súd, rozhodnutie vytvorí explicitnú ochranu pre homosexuálov v oblastiach zamestnania, bývania a vzdelávania, bez ohľadu na úprimné názory majiteľov, podnikateľov, nájomcov či škôl. 

Špecifický prípad zahŕňa žalobu lesbičky proti Ivy Tech komunitnej škole v Indiane, ktorú podala, pretože nebola prijatá na školu. Žalobkyňa Kimberly Hively argumentovala v jej prospech na základe úseku z Hlavy VII zákona o občianskych právach z roku 1964. "Sexuálna orientácia" ale nie je v Hlave VII, a tak nižšie súdy rozhodli proti nej. Teraz 7. obvod Odvolacieho súdu, v plnom zasadnutí, rozhodli v jej prospech, čo posúva jej prípad dopredu. 

V zdôvodnení rozhodnutia, sudkyňa Wood priznáva: "Mnohé roky, odvolacie súdy tejto krajiny chápali zákaz sexuálnej diskriminácie bez diskriminácie na základe sexuálnej orientácie človeka." Tým sa v zásade pripúšťa, že Hlava VII v skutočnosti neobsahuje to, čo dnes nazývame "sexuálna orientácia". 

Ale Wood potom hovorí, že problém je nevyriešený kvôli "absencii" rozhodnutia Najvyššieho súdu v tejto záležitosti. "Avšak Najvyšší súd sa k tejto otázke nikdy nevyjadril," uviedla Wood. 

Traja sudcovia boli proti, vrátane sudkyne Diane Sykes, ktorá vysvetľovala, že rozhodnutie nielenže nemá základ v zákone o občianskych právach z roku 1964, ale je v rozpore s právnym precedensom, ako bol tento zákon vždy interpretovaný.

"Aké zdôvodnenie sa ponúka pre túto radikálnu zmenu v dobre zavedenej, jednotnej interpretácii dôležitého - dokonca transformačného - ustanovenia?" pýta sa sudkyňa Sykes. "Moji kolegovia berú na vedomie absenciu Najvyššieho súdu v tejto diskusii." 

"Aká debata? Neexistuje žiadna debata," upozorňuje sudkyňa Sykes. "Naša dlhodobá interpretácia Hlavy VII sa neodchyľuje. Od ustanovenia právneho predpisu až do dneška, odvolacie súdy zhodne a opakovane čítajú ustanovenie rovnakým spôsobom, čo musia moji kolegovia uznať." 

CNN informovalo, že tento prípad sa zrejme určite dostane pred Najvyšší súd. 

"Federálne antidiskriminačné zákony budú vždy ďalším bojiskom po rozhodnutí Najvyššieho súdu o manželstvách gayov," povedal právny analytik CNN Steve Vladeck. "Tieto zákony sú dokonca ešte dôležitejšie, pretože sa vzťahujú na súkromné strany - ako sú napr. zamestnanci."