Španielsky biskup vyhráva súdny spor po tom čo bol trestne stíhaný za porovnávanie potratu s holokaustom

1,789
Matej Trančo
Kultúra života

Španielsky súd odmietol trestné konanie proti biskupovi mesta Alcalá de Henares, Juanovi Antoniovi Reig pla, ktorý bol obvinený propotratovými feministkami z podnecovania "nenávisti" proti nim a to porovnávaním ich aktivizmu s nacistickým holokaustom.

Sudkyňa druhého súdu v madridskom okrese Olga Iglesias rozhodla, že vyjadrenia Reig Pla-u spadajú pod jeho ústavné právo na slobodný výkon náboženstva.

"Je zrejmé, že biskup, ktorý je predmetom sťažnosti, v súlade so zásadami sociálnej náuky Katolíckej cirkvi a vo výkone slobody slova a vierovyznania chápe a zároveň uvádza, že právo požadované niektorými ženami je ekvivalentné k priamemu a úmyselnému zabíjaniu nenarodených detí," napísala Iglesias vo svojom rozhodnutí v polovici januára.

Reig Pla vyvolal pobúrenie medzi feministkami, ktoré v roku 2014 viedli protest "Vlak slobody" v prospech práva zabíjať nenarodené deti keď napísal otvorený list porovnávajúci ich "vlak" s vlakmi, ktoré viezli židov a iných k svojej smrti v koncentračnom tábore Osvienčim v nacistickom Nemecku. Otvorený list má názov "Nazývanie vecí ich názvami: pravá výzva pre katolíkov."

Biskup nazval "Vlak slobody" "vlakom smrti neslávneho holokaustu: priame a úmyselné zabíjanie nevinných nenarodených detí" a porovnal ho s "vlakmi Osvienčimu, ktoré viedli do tábora smrti."

"Vlak slobody" bol organizovaný feministickou skupinou "Les Comrades" v roku 2014 na protest proti navrhnutému zákonu zo strany Konzervatívnej ľudovej strany (KLS), ktorý by vrátil späť potratový režim na požiadanie vytvorený Socialistickou robotníckou stranou v predchádzajúcej administratíve. Organizátori podali trestné oznámenie z toho dôvodu, že slová Reig Pla-u predstavovali "vážnu urážku a verejné poníženie za účelom zdiskreditovania mužov a žien, ktorí ako hovorí OSN, obraňujú sexuálne a reprodukčné práva ako ľudské práva." 

Sudkyňa Iglesias nesúhlasila: "Podľa jeho názoru, chápania, presvedčenia či osobného presvedčenia je Vlak slobody podobný vlakom Osvienčimu no takýto predpoklad či osobný názor nech je akokoľvek nepríjemný alebo znepokojujúci, je chránený slobodou prejavu," napísala.

Les Comrades sa odvolávajú voči rozhodnutiu súdu s tvrdením, že "nevynakladá dosť snahy pochopiť zmysel textu z dielne biskupa z mesta Alcalá."

Neúspešné stíhanie Reig Pla-u nie je prvým pokusom systému trestného súdnictva zaútočiť na tohto divokého biskupa.

V roku 2012 bol Reig Pla predmetom trestného oznámenia zo strany Španielskej konfederácie asociácií lesbičiek, gayov, bisexuálov a transexuálov (COLEGAS) za tvrdenia počas kázne v diecéznej katedrále, že homosexuáli "nachádzajú peklo" v nočných kluboch navrhnutých na uľahčenie interakcie rovnakých pohlaví. Biskup neustúpil a reagoval na tento zmätok publikovaním svedectiev bývalých gayov na svojej diecéznej webstránke. Sťažnosť COLEGASu bola sudcom zamietnutá v roku 2014 na základe toho, že boli biskupove slová chránené slobodou prejavu.

Odvtedy COLEGAS obvinil Reig Pla-u z "homofóbie" kvôli jeho opakovaniu zákazu z dielne Katolíckej cirkvi ohľadom povolenia homosexuálom stať sa kňazmi a požiadal pápeža Františka aby ho "poslal do dôchodku" čo ostalo taktiež bez povšimnutia.