Nová vatikánska príručka upozorňuje, že sex nemá byť len o rozkoši

1,156
Kultúra života

Sex by sa mal podľa Vatikánu upriamovať na lásku, nie samoľúbosť či pôžitok.

Pápežská rada pre rodinu vo Vatikáne sa delí o svoje najnovšie nazeranie na sexualitu v príručke s názvom „Miesto stretnutia (The Meeting Place)“, ktorá je určená mladým ľuďom. Predstavili ju v júli v Krakove na Svetových dňoch mládeže.

Taliansky denník La Repubblica uviedol, že príručka zdôrazňuje, že sexualita by „mala mať svoj poriadok“ a sexuálne vzťahy by nemali byť o individualizme, hedonizme či materializme.

„Autoerotizmus alebo masturbácia nepomáhajú ľuďom, aby sa odpútali od svojho ja a priľnuli k druhému človeku,“ La Repubblica uviedol úryvok z dokumentu. „Sexualita nemá byť len o rozkoši.“

Noviny poukázali na to, že predmanželský sex a príležitostný sex sú vo vatikánskej vzdelávacej príručke o sexe považované za neprístojné. Ide o druhý dokument Vatikánu pre mládež, ktorý vychádza po aprílovom publikovaní exhortácie pápeža Františka, Amoris Laetitia (Radosť z lásky: o láske v rodine).

Príručka „nadväzuje na výrok pápeža Františka, podľa ktorého sexuálna výchova tvorí časť komplexnejšieho obrazu výchovy k láske a vzájomnému sebadarovaniu,“ vyjadril sa v tom čase monsignor Carlos Simon Vazquez, podsekretár spomínaného vatikánskeho úradu.

La Repubblica uvádza, že príručka odkazuje aj na filmy vrátane Batmana a Supermana, na ktorých je názorne vysvetlený význam morálnych volieb a poctivosti.

Príručka bola vypracovaná v spolupráci s Konferenciou biskupov Španielska a Vatikán ju propagoval cez multimédiá, vrátane YouTube, v piatich jazykoch – v angličitne, španielčine, taliančine, francúzštine a portugalčine.