Poľskí aktivisti, ktorí vedú kampaň za zákaz potratov, čelia dosiaľ nevídaným útokom

1,700
Kultúra smrti


 

Ľudia, ktorí zbierali podpisy za zákaz potratov v Poľsku sa stali obeťami slovného aj fyzického násilia. Pro-life aktivistov to však neodradilo. Vyzbierali už 100 000 podpisov.

Návrh na zákaz potratov v Poľsku si v poslednom čase získal väčšiu pozornosť médií. S návrhom sa spája aj málo známy legislatívny postup, ktorý v Spojených štátoch neexistuje. Podľa poľského práva môže skupina občanov predložiť tzv. občiansky návrh zákona parlamentu po zozbieraní minimálne 100 000 podpisov vyjadrujúcich podporu po dobu troch mesiacov. Podpisy musia pozostávať z celého mena podpísanej osoby, adresy a poľského variantu čísla sociálneho poistenia. Návrh vzišiel z iniciatívy obyčajných ľudí, nie na podnet katolíckej cirkvi či vlády, ako mnohí tvrdili.

Za týmto návrhom stojí aj pár organizácií, ale spísali ho právnici z Inštitútu Ordo Iuris pre právnu kultúru. Právny zástupca Ordo Iuris Jerzy Kwaśniewski pre LifeSiteNews objasnil, že celý proces trval asi štyri mesiace s pomocou štyroch právnikov a odborníka na bioetiku. Spomenul tiež, že o detailoch návrhu zákona sa diskutovalo s mnohopočetnou skupinou organizácií, ktoré sú za rodinu či za život, a návrh získal ich väčšinovú podporu. „Do procesu sa zapojili mnohí skúsení sociálni aktivisti, lekári, etici a právnici,“ uviedol.

Za posledné roky predstavili pro-life aktivisti občianske návrhy zákona niekoľkokrát. Každý raz vyzbierali viac než 400 000 podpisov, no predošlá zostava parlamentu na čele s vtedajšou vládnucou stranou Občianska platforma nepodporovala takéto iniciatívy a všetky návrhy odmietla. Iróniou je, že strana, ktorá má v názve „občianska“ zmietla zo stola každý občiansky návrh zákona. Skupina ľudí s opačným názorom, teda tých, ktorí sú za potraty, sa tiež raz pokúsila pretlačiť občiansky návrh zákona. Vyzbierala však len 30 000 podpisov, čím sa len málom priblížila k požadovanej hranici. Tento rok to skúšajú opäť.

V parlamente sa v súčasnosti nachádza vládnuca pro-life strana Právo a spravodlivosť (PiS) a taktiež zástancovia života z iných strán, konkrétne z Hnutia Kukiz‘15 a Poľskej ľudovej strany. Svoju podporu na právnu ochranu nenarodených možno prejaví aj pár nezávislých členov parlamentu či dokonca niektorí z Občianskej platformy. Všeobecne prevláda väčšia nádej, že pro-life aktivistom sa tentokrát podarí zmeniť zákon.

Práve preto sa momentálne v uliciach pohybuje veľké množstvo dobrovoľníkov, ktorí sa snažia vyzbierať čo najviac podpisov za presadenie zákazu. Celá iniciatíva začala v apríli a mala by skončiť 6. júla. Katolícka organizácia Right to Life Foundation, ktorá má celý projekt na starosti, už zaregistrovala okolo 3500 ľudí. Nikto však nevie povedať presný počet zainteresovaných. Počas nedávnej púte mužov do Piekary, podpísalo návrh 3000 ľudí. Informoval o tom katolícky týždenník gosc.pl. Púte sa zúčastnil aj francúzsky biskup Jean-Louis Balsa a vyjadril tak svoju podporu, hoci nie je poľským občanom a jeho hlas sa nepočíta.

V niektorých mestách sa podpisy zbierajú skoro každý deň. Mariusz Dzierżawski z Right to Life Foundation uviedol, že zbieranie podpisov sa koná v niekoľkých desiatkach miest. Odporcovia však na rozdiel od predošlých pro-life iniciatív reagovali násilnými útokmi.

Násilnosti začali ešte v apríli. Niektoré prípady neboli vážne, ako napríklad zničenie alebo krádež veľkých plagátov potratených bábätiek z Legnice. V Rybniku jedna krásne oblečená mladá dáma držiaca za ruku dieťa pristúpila ku aktivistom a povedala im, že dúfa, že ich znásilnia. Iní zástancovia potratov kričali na pro-life aktivistov: „Dúfam, že vaše deti budú postihnuté“.

Ďalšie pokusy zástancov potratov o sabotáž tejto iniciatívy zaváňali zúfalstvom. V Krakove sa niektoré feministky neúspešne pokúsili zničiť strany s podpismi tým, že na ne úmyselne vyliali džús. V Poznani skupinka feministiek skandovala slogany proti životu a klamstvá o potratovom návrhu zákona a snažila sa prerušiť zbieranie podpisov. Našťastie, v oboch prípadoch zasiahla polícia.

Danuta Kęsiková z Right to Life Foundation prezradila, že jej organizácia často žiada políciu o ochranu. Niekedy im ju poskytnú, inokedy nie. Je to rôzne, niekde sú takmer nonstop, niekde vôbec. „Prítomnosť polície odrádza potenciálnych útočníkov, aby sa prejavili,“ dodala Kęsiková.

Nanešťastie je jasné, že potreba policajnej ochrany stúpa. Prvý veľký útok na pro-life aktivistov sa odohral v Krakove. Traja aktivisti z organizácie Right to Life Foundation, medzi nimi aj jedna tehotná žena, si pripravovali výstavný materiál, keď sa k nim priblížil mohutný muž a začal im hlasno nadávať. Vyhrážal sa, že im ho podpáli, ak ho nedajú dole. Pro-life aktivisti mu vysvetlili, že plagát môžu legálne vystavovať, no on sa ho pokúsil strhnúť a následne napadol jedného z aktivistov, Adama Kulpińskieho. Zhodil ho na zem a snažil sa ho uškrtiť. Našťastie, Kulpiński sa bránil proti svojmu oveľa väčšiemu útočníkovi a na pomoc mu pribehol aj ďalší aktivista. Podarilo sa im utiecť a v bezpečí počkať na príchod polície.

Iný prípad útoku sa stal tiež v Krakove. Istý muž fyzicky napadol pro-life aktivistu, keď zbieral podpisy za zákaz potratov. Útočník ho udrel do tváre a zlomil mu okuliare. Pro-life aktivistom napľul na papiere s podpismi a urážal ich.

V Gdyni jeden okoloidúci urážal siedmich aktivistov a zničil im ozvučenie. Našťastie, polícia prišla a chytila ho. Zbieranie podpisov bez reproduktora bolo však oveľa ťažšie. Maciej Wiewiórka, ktorý organizuje aktivistov v Gdyni, povedal, že zbieranie podpisov na predošlých akciách bolo oveľa ťažšie než sa predpokladalo. „Policajt nás prinútil vypnúť reproduktor, pretože vraj niektorým ľuďom naša prítomnosť prekáža.“

Vo Varšave jeden muž tiež schytil reproduktor a tresol ho na zem. Samozrejme, úplne ho zničil. Dawida Wachowiaka, pro-life aktivistu, ktorý sa ho snažil zadržať, aby neušiel, niekoľkokrát udrel. Aktivista bol nútený brániť sa slzotvorným plynom. Vďakabohu, jeden človek, ktorý sa tesne predtým podpísal za podporu zákazu mu ho pomohol chytiť. Nakoniec ho odviedla polícia. Wachowiak však musel stráviť hodinu na polícii, aby vysvetlil, čo sa stalo.

Nasledujúci deň, Wachowiaka znovu napadli. Iný muž chcel najprv diskutovať o celej záležitosti s potratmi s ním a jeho spoločníkmi, no veľmi rýchlo prejavil svoje vulgárne a agresívne správanie. Chcel prevrátiť stôl s papiermi a podpismi. Znovu prišiel na pomoc človek, ktorý sa podpísal medzi poslednými. Nasledovalo sácanie a strkanie, ale potom prišla polícia. Páchateľ pokračoval slovnými urážkami, až kým ho polícia neodviedla.

„Keď bojujeme za život, mali by sme očakávať, že sa ukáže nepriateľ, aby zaútočil,“ tvrdí dvojnásobná obeť. „Môžeme sa však spoľahnúť na pomoc ľudí. S touto pomocou znesiem všetko... A som za ňu veľmi vďačný.“

Právnici z Ordo Iuris sa vyjadrili, že zasiahnu vždy, keď bude porušený zákon. Zdôraznili, že zákon nechráni len slobodné zhromaždenie, ale aj samotnú iniciatívu občanov. Ľudia, ktorí narušia zbieranie podpisov vyhrážaním alebo násilím si môžu odsedieť 3 mesiace až 5 rokov za mrežami.

Dzierżawski komentoval, že takéto agresívne správanie, klamstvá a hysterické záchvaty sú prejavom strachu a bezmocnosti nepriateľov života. „Oni vedia, že väčšina Poliakov bude vždy proti potratom, bez ohľadu na okolnosti,“ povedal. „Všetko nasvedčuje tomu, že víťazstvo máme na dosah.“