ultrasound4d87.png

33 krajín vyhlasuje, že neexistuje právo na potrat

702
Milko Kostovič
Kultúra života

USA a 32 ďalších národov nedávno podpísali Ženevskú konsenzuálnu deklaráciu o podpore zdravia žien a posilnení rodiny, ktorá vyhlasuje, že "neexistuje medzinárodné právo na potrat" a že rodina je "základom" spoločnosti. 

Na predložení spomínaného vyhlásenia sa podieľali Spojené štáty, Brazília, Egypt, Maďarsko, Indonézia a Uganda a podpísalo ho dovedna 33 krajín, ktoré predstavujú viac než 1,6 miliardy ľudí.

Americký minister zahraničia Michael R. Pompeo a minister zdravotníctva Alex Azar sa zúčastnili na virtuálnom podpise deklarácie, ktorá ďalej posilňuje koalíciu pri dosahovaní štyroch pilierov: (1) lepšie zdravie pre ženy, (2) ochrana ľudského života, (3) posilnenie rodiny ako základnej jednotky spoločnosti a (4) ochrana národnej zvrchovanosti každého národa v globálnej politike. 

Ženevská konsenzuálna deklarácia prichádza rok po tom, čo Trumpova administratíva kritizovala OSN za "podkopávanie významu rodiny" skrz podporu potratov a vyzvala OSN, aby z niektorých svojich dokumentov odstránila pro-potratový jazyk. Začiatkom tohto roku Trumpova administratíva znovu napomenula OSN za podporu potratov v rámci globálnej reakcie na koronavírus. 

Minister Pompeo uviedol: "Spojené štáty pod vedením prezidenta Trumpa hájili dôstojnosť ľudského života vždy a všade. Žiadny iný prezident to pred ním nedokázal. Spustil sme tiež bezprecedentnú obranu nenarodených v zahraničí. ... Dnes podnikáme ďalší krok, keď podpisujeme Ženevskú konsenzuálnu deklaráciu. Deklarácia vo svojej podstate chráni zdravie žien, bráni nenarodených a zdôrazňuje zásadný význam rodiny ako základu spoločnosti."

Signatári deklarácie súhlasia s "opätovným potvrdením vrodenej dôstojnosti a hodnoty ľudskej osoby", že "každá ľudská bytosť má prirodzené právo na život" a "potrat v žiadnom prípade nesmie byť podporovaný ako metóda plánovania rodiny"

Ďalšie dôležité body deklarácie:

  • "Neexistuje medzinárodné právo na potrat, ani žiadny medzinárodný záväzok zo strany štátov financovať alebo uľahčovať potraty;"
  • "Rodina je prirodzenou a základnou skupinovou jednotkou spoločnosti a má nárok na ochranu zo strany spoločnosti a štátu;"
  • "Materstvo a detstvo majú nárok na osobitnú starostlivosť a pomoc;"
  • "Zdravie je stav úplnej fyzickej, duševnej a sociálnej pohody a nielen absencia choroby alebo slabosti."

Mat Stave, zakladateľ a predseda organizácie Liberty Counsel, uviedol: "Sme vďační za úsilie Trumpovej administratívy neustále potvrdzovať, že každá ľudská bytosť, narodená i nenarodená, má prirodzené právo na život a že rodina je základom našej spoločnosti."