Čo majú spoločné Hviezdne vojny a slepí z Evanjelia?

918
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Film nás upozorňuje na nebezpečenstvo duchovnej slepoty a na to, že potrebujeme mať vieru ako majú deti; takú, ktorá odoláva nášmu vlastnému skepticizmu.

„Uveril si, pretože si ma videl. Blahoslavení tí, čo nevideli, a uverili“ (Jn 20, 29).

Rogue One: Príbeh Star Wars pokračuje v odkrývaní temnoty a tragédie vojny a vzbury, no zároveň prezentuje ich temnejšiu víziu, než predchádzajúce diely Star Wars. A predsa, uprostred všetkej tejto temnoty hrá vo filme aj postava, ktorá hľadí skrze tiene tohto sveta očami viery. Jej očividné postihnutie zvýrazňuje hlavnú myšlienku, ktorá čerpá z evanjelia.

Touto postavou, známou ako Chirrut Imwe, je mních-bojovník, ktorý žije na pustatine mesiaca Jedha, na mieste, ktoré je historicky späté s rádom tytierov Jedi. Aj napriek tomu, že Chirrut nie je plnohodnotným Jedim, schopným lietať, pevne verí v Silu, a to v čase, kedy väčšina ľudí stráca nádej v náboženstvo, ktoré má byť zjavne vymazané z galaxie Impériom.

Na tejto postave je unikátna jej prirodzená slepota, niečo, čo nehatí jej schopnosť bojovať. Tento atribút si herec Donnie Yen vyžiadal pre svoju rozvíjajúcu sa postavu od režiséra Garetha Edwardsa. Chirrutova slepota ovplyvnila Yenov výkon ešte viac, pretože bol nútený nosiť kontaktné šošovky, ktoré mu prakticky znemožňovali vidieť. Niektoré scény boli kvôli tomu síce náročnejšie, no Yen sa mohol aspoň autentickejšie vžiť do svojej postavy.

Symbolika Chirrutovej fyzickej slepoty, či už zámernej alebo nie, zvýrazňuje hlavnú myšlienku, ktorá čerpá z evanjelia. Pripomína totiž všetkých slepcov, ktorých Ježiš uzdravil; mužov, ktorí nevideli telesným zrakom, ale očami viery spoznali, že Ježiš je Mesiáš.

V Matúšovom evanjeliu čítame, že keď Ježiš prechádzal cez mesto, „išli za ním dvaja slepci a kričali: „Syn Dávidov, zmiluj sa nad nami!“ Keď potom vošiel do domu, slepci prišli k nemu. Ježiš sa ich opýtal: „Veríte, že to môžem urobiť?“ Oni mu odpovedali: „Áno, Pane.“ Tu sa dotkol ich očí a povedal: „Nech sa vám stane, ako ste uverili.“ A oči sa im otvorili“ (Mt 9, 27-30).

Títo slepci neboli nikdy svedkami množstva Ježišových zázrakov a osvojili si to, čo o ňom počuli s vierou, akú majú deti. Ich slepota im nezabránila uveriť v Božieho Syna, práve naopak, pomohla im uveriť, že Ježiš dokáže uzdraviť ich postihnutie. To, čo im chýbalo po telesnej stránke, vykompenzovali po duchovnej stránke.

Neochvejná viera slepcov často v evanjeliách kontrastuje s mnohými skeptikmi, ktorí síce na vlastné oči videli čo Ježiš robí, no aj tak mu odmietli uveriť. Ježiš v skutočnosti farizejov a zákonníkov často nazýval „slepými“, pretože im chýbala viera. Je paradoxné, že v evanjeliu tí, čo sú slepí, „vidia“ nádheru Ježišových dobrých skutkov, no tí, čo telesný zrak majú, nevidia za nimi žiadnu duchovnú moc.

Myšlienka duchovnej slepoty sa v Rogue One objavuje niekoľkokrát. Zatiaľ čo mnohí hľadia na „poverčivé“ správanie Chirruta zvrchu, jeho pravdivé slová často prenikajú cez fasádu ostatných postáv a zasahujú ich. Vo filme napríklad Chirrut správne vníma konanie vojaka Rebelov Cassiana Andora a rozpoznáva, keď sa kapitán snaží skryť svoje pohnútky pred zbytkom posádky. Chirrut pozoruje Cassianov vnútorný zápas a vyzýva ho, aby unikol z „väzenia“, ktoré si vytvoril vo svojom vnútri.

Neskôr, v jednom z najkritickejších okamihov vo filme, keď sa Rebeli usilujú ukradnúť plány Death Star, je to práve Chirrutova viera a jeho skutky, čo zachraňujú situáciu. Je schopný niečoho čo iní, so zdravým zrakom nedokážu a jeho silné presvedčenie je napokon inšpiráciou aj pre ostatných.

Koniec Rogue One nás nabáda uvedomiť si, že v živote bývame často slepí voči veciam, na ktorých v tomto svete naozaj záleží. Na duchovnú slepotu, ako následok skepticizmu, existuje jediný protiliek – prijať vieru, akú majú deti.

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. Co si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.