Zachovajme sviatky, naplňme medzinárodné ľudskoprávne záväzky so Svätou stolicou

1,648
Neutral


Možnosť zrušenia niektorého z cirkevných sviatkov vyplýva podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) z požiadaviek zamestnávateľov, ktorým by sa tak čiastočne kompenzovali straty v dôsledku konsolidácie verejných financií. Zoznam cirkevných sviatkov je však spojený s medzinárodnou zmluvou a je preto potrebné zistiť, za akých okolností ho možno meniť. 
 
"Overujeme si, v akom stave je vzťah vnútroštátneho práva a tejto medzištátnej zmluvy medzi Svätou stolicou a vládou SR. Ak je pevnou súčasťou Vatikánskej zmluvy aj zoznam štátnych cirkevných sviatkov, opakujem, pevnou súčasťou, o to je komplikovanejšie siahať na tieto sviatky, aj keď si to zamestnávatelia želajú," povedal po dnešnom stretnutí s predstaviteľmi katolíckej cirkvi predseda vlády.
 
"Je to návrh, ktorý vzišiel z kuchyne zamestnávateľov. Bavíme sa zatiaľ o otvorenej otázke. Dnes na Rade solidarity a rozvoja budem informovať o obsahu nášho rozhovoru," dodal Fico. Vláda podľa neho pracuje s návrhmi, ktoré vzídu z rokovaní so sociálnymi partnermi a toto je jeden z nich.
 
"Katolícku cirkev vnímame ako veľmi vplyvnú inštitúciu. Považovali sme za podstatné informovať predstaviteľov cirkvi o troch pilieroch konsolidácie verejných financií. O tom, že ideme cestou solidarity silných k slabším, že ideme cestou šetrenia na úkor štátu a že hľadáme všetky spôsoby, ako zabrániť veľkým daňovým únikom," komentoval priebeh rokovaní Fico.
 
S predstaviteľmi katolíckej cirkvi preberal aj priebeh a výsledky ich rokovaní s bývalým ministrom kultúry Danielom Krajcerom (SaS) o modeloch financovania cirkví. "Zdá sa, že jeho (Krajcerove, pozn. TASR) mediálne vystúpenia zďaleka nezodpovedali realite. Požiadali sme katolícku cirkev, aby nám v písomnej podobe predložila správu o tom, v akom štádiu skončili tieto rozhovory," povedal premiér. "Budeme na tieto rozhovory nadväzovať. Ale chcem povedať, že urobíme len to, na čom sa dohodne štát a katolícka cirkev," uzavrel Fico. Iné formy, akými by sa katolícka cirkev podieľala na konsolidácii verejných financií, podľa neho predmetom rokovaní neboli.
 
"Na záver svojej služby ministra predložil návrh, ktorý sme, žiaľ, museli vyhodnotiť ako neprijateľný," komentoval rozhovory s Danielom Krajcerom predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS), arcibiskup Stanislav Zvolenský. Dodal, že na túto tému dnes rokovali s premiérom. "Dohodli sme sa na tom, že podáme sumárnu informáciu v mene KBS," povedal s tým, že termín, dokedy má KBS vypracovať správu, stanovený nebol, vypracujú ju však v "reálnom čase". Ako dodal, financovanie katolíckej cirkvi by malo byť predmetom ďalšej zo zmlúv s Vatikánom. "V základnej zmluve medzi SR a Svätou stolicou existuje požiadavka uzavrieť samostatnú parciálnu zmluvu na túto tému," pripomenul Zvolenský.
 
Katolícka cirkev podľa neho nie je naklonená myšlienke rušenia niektorého z cirkevných sviatkov. "Pán premiér spomínal viaceré možnosti riešenia situácie. My sme dávali stanovisko za katolícku cirkev a to sa dá vyjadriť sumárne tak, že pokladáme všetky sviatky za veľmi dôležité pre duchovnú vyrovnanosť našej spoločnosti," uzavrel predseda KBS.