Z väzenia k viere: Ako sa Mark Wahlberg obrátil

3,093
Kultúra života

Priznávam, že písať o hollywoodských hercoch, ktorí sa obrátili, ma desí. Katolíci zvyknú reagovať s veľkým nadšením, keď nejaký herec začne rozprávať o viere. Dokonca si niekedy si z nich veľmi rýchlo vytvoríme naše idoly, podľa ktorých sa ako kresťania riadime. Po istom čase sa však môže stať, že začnú tárať bludy a nás to prirodzene sklame. Aby ste ma lepšie pochopili, napísal som tento článok: Wahlberg sa môže javiť ako silne veriaci katolík a už určitý čas ním aj je.

Chcem povedať, že naše vzory pre nás sú a vždy budú svätí. Znamená to, že ak Wahlberg jedného dňa povie alebo urobí niečo hlúpe, zahrnieme ho do našich modlitieb a budeme ho podporovať naďalej?

Ďalšia zaujímavosť o Wahlbergovi je, že by najradšej po jednej vrazil spevákom zo skupiny One Direction, pretože jeho dcéry majú pomaly radšej ich pesničky ako jeho filmy. Ak by ste o tom pochybovali, možno uveríte, ak vám poviem, že Wahlberg má celkom triezvy pohľad na svet a ľahko by zapadol medzi dnešnú mladú populáciu.

„Najdôležitejšia skutočnosť v mojom živote je, že som katolíkom,“ povedal Wahlberg v rozhovore s Heraldom z Veľkej Británie, ktorý je tiež katolíkom.

A pokračoval. „Odkedy som sa zameral na svoju vieru, začali sa mi diať úžasné veci. Nemyslím po profesionálnej stránke – o tom to nie je. V tieto dni sa mi stáva, že keď som v kostole, chodia za mnou ľudia a pýtajú sa: Vadilo by vám, keby som si vedľa vás sadol a modlil sa s vami? Tak sa teda začnú modliť a po istej chvíli vysvitne, že sa modlia za úspech ich nového natočeného filmu alebo za niečo podobné. Ja im na to odpovedám, že to nie je dôvod prečo sa sem chodím modliť. Je smiešne prosiť o materiálne veci. Modlím sa  za niečo hlbšie. Chcem slúžiť Bohu, byť dobrým človekom a pykať za omyly a bolesť, ktoré nejakým spôsobom zranili druhých ľudí. To je to, za čo sa modlím a odporúčam to každému.“

 

Wahlbergov celý život sa zmenil potom ako sa sústredil modlitbu a vieru. Zameral sa na to, čo je v živote najdôležitejšie a na tom staval aj svoju kariéru. Svoje priority vyjadril prostredníctvom tohto výroku,

„Byť dobrým hercom alebo dobrým režisérom: mi neprinesie lepší spánok, ani sa ľahšie nedostanem do neba. Najdôležitejšia vec tu a teraz je byť dobrým otcom, dobrým manželom a dobrou ľudskou bytosťou - človekom, ktorý pomáha svojím blízkym, ktorý zo svojich detí vychováva dobrých ľudí. Chcem, aby bola moja rodina radostná.“

Pamätaj, že toto vyšlo z úst skutočne úspešného herca!

Wahlberg zažiaril v obrovskom množstve filmov, ako: The Italian JobThe Departed a môj najobľúbenejší The Fighter. Aj napriek tomu ostal verný svojej viere a rodine.

Pýtam sa však, ako sa mu to mohlo podariť v Hollywoode, kde sú všetci naokolo rozvedení a majú rozvrátené rodiny? Myslím, že môže za to jeho viera.

Markov duchovný režisér sa volá otec Flavin. Otec Flavin je farár a Wahlberg ho pozná už niekoľko rokov. Stál pri ňom od strednej škole, na ktorej prepadal až po jeho úspešný život, ktorý dnes vedie – v jeho kariére a rodinnom živote. „V mojom živote bol prítomný od mojich trinástich rokov,“ povedal Wahlberg o Flawinovi. „Zosobášil ma s mojou ženou a pokrstil mi deti.“ Taktiež sa povrávalo, že otec Flavin pomáhal Wahlbergovi pri výbere jeho hereckých rolí, aby nimi vyjadril úctu svojím náboženským koreňom práve v úlohách, ktoré odohral.

(Poznámka: Skutočnosť, že si Wahlberg vyberal postavy, ktoré možno podľa niektorých súvisia s jeho vierou, ukazujú, že má v sebe ľudskosť. Všetci sme raz urobili rozhodnutie, ktoré sme neskôr oľutovali, no aj napriek tomu musíme vstať a ísť ďalej po ceste k svätosti a povzniesť sa nad naše chyby.)

Na Wahlbergovi je výnimočné ako prežíva svoju každodennú vieru. Každý deň začína modlitbou v miestnom katolíckom kostole kdekoľvek sa práve nachádza. Dokonca, aj keď nestihne každý deň svätú omšu, na niekoľko minút sa doobeda zastaví v kostole, aby prežil kvalitný čas s Ježišom.

„Hneď ako vstanem kľaknem si a poďakujem Bohu,“ priznal Wahlberg„Ak začínam deň s modlitbou, pri ktorej som sústredený, viem, že konám správnu vec. Týchto desať minút mi počas dňa pomáha všetko zvládnúť.“