Weigl: Celá európska integrácia prebieha pod zástavou oslabenia národných štátov a ich odumretia

554
Kultúra smrti

V roku 2016 došlo k výrazným politickým zmenám. Jiří Weigl z Inštitútu Václava Klausa vo svojom článku na Lidovkach.cz upozorňuje najmä na brexit, víťazstvo Donalda Trumpa v prezidentských voľbách Spojených štátov a odklon veľkej časti voličov mnohých európskych krajín od doterajšieho politického a mediálneho maistreamu. V dôsledku týchto udalostí dnes podľa niektorých žijeme v „postfaktickej“ či „postpravdivej“ epoche. 

„Hysterické tradičné médiá a experti unavujú verejnosť analýzami “lží” ako fenoménu doby. Pod paľbou sa ocitajú sociálne siete a internet, ako jej šíritelia, na programe dňa je ich kontrola a cenzúra. Vlády zriaďujú v rámci štátnej byrokracie “úrady pravdy”, ktorých úlohou je údajnú “lož” vo verejnom priestore potláčať a šíriť “pravdu”. Fenoménom doby sú oficiálne hlásané konšpiračné teórie, čo bol až doteraz žáner neprípustný a vylúčený zo serióznej diskusie. Dnes je však politický debakel pokrokárskeho establishmentu vysvetľovaný prevažne konšpiračne ako dielo diabolskej Putinovej propagandy, všemocnej a všadeprítomnej,“ vysvetľuje Weigl.

Vo svojich úvahách pokračuje upozorňujúc na ďalšiu dôležitú vec. Vládnuce elity sa odmietajú zaoberať svojim neúspechom. Zodpovednosť zvaľujú na Rusko a „klamstvá“ publikované na sociálnych sieťach, ktorým veria nevzdelaní, hlúpi a informáciami pohltení občania Západu. Pokrokári podľa neho odmietajú diskutovať o svojej politike, ideových koncepciách a doterajšom smerovaní Západu. „Oni, ich politika a ideológia, z ktorej vychádzajú, sú “pravda”, iný názor alebo kritika sú “lož”. Tento zúrivo a hystericky presadzovaný postoj pred nami odhaľuje alarmujúcu skutočnosť, že sme až doteraz boli ovládaní fanatickým a netolerantným politicko-ideovým prúdom, ktorý nehodlá pripustiť diskusiu o smerovaní spoločnosti a je pripravený svoje predstavy realizovať za akúkoľvek cenu,“ upozorňuje.

Radikálne ľavicovo pokrokárska ideológia

Weigl si tiež všíma, že ideológia, ktorá v posledných desiatich rokoch ovláda maistreamové politické myslenie Západu, je radikálne ľavicovo pokrokárska. Jej úlohou je vytvoriť nového človeka a novú spoločnosť. Tento cieľ je možné dosiahnuť len odstránením prekážok, za ktoré sú považované tradičné spoločenské štruktúry – národný štát a národ, rodina, náboženstvo a dokonca aj základný stavebný kameň ľudskej spoločnosti, ktorým je pohlavná identita. Útok na uvedené štruktúry prebieha podľa Weigla už dlhé roky. Samotný útok je maskovaný za vznešene znejúci boj – za ľudské práva, európsku integráciu, globálnu vládu, za boj proti klimatickým zmenám či za všeobecné šírenie „dobra“.

 

Člen Inštitútu Václava Klausa zároveň upozorňuje, že ideový prúd, ktorý deformuje dnešnú spoločnosť, sa sám nazýva liberálno-demokratický. Avšak každodenný život ukazuje, že v skutočnosti nie je ani liberálny, ani demokratický. „Správnejšie je nazývať ho ľavicovo-pokrokársky mainstream. Navyše sa tvári, že je predstaviteľom a obrancom tradičného Západu, tradičnej Európy, tradičného kapitalizmu, jednoducho toho všetkého, čo si bežný občan spája so západnou slobodou a prosperitou. To je ale jedna veľká lož.“