V skutku nečakané: Slovenský parlament chráni kríže.

1,465
Kultúra života

Rozsudok európskeho súdu o krížoch v Taliansku k nám zatiaľ nesiaha. Poslanci aj tak bránia krajinu.


BRATISLAVA. Slovenský parlament bude viesť „svätú“ verbálnu vojnu s Európskym súdom pre ľudské práva v Štrasburgu. Nesúhlasí s tým, že umiestňovanie krížov v školách v Taliansku je porušením práva rodičov vychovávať deti podľa vlastného presvedčenia.

Parlament včera veľkou väčšinou hlasov prijal vyhlásenie, že toto rozhodnutie európskeho súdu „je v rozpore s kultúrnym dedičstvom a kresťanskou históriou Európy“. Vyhlásenie, ktoré sformulovali poslanci z KDH, však nemá praktický účinok.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský potvrdil, že vyhlásenie má len deklaratívny charakter. Považuje ho však za „silný prejav postoja“.

Prijali aj opozičný návrh

Vládnej koalícii tentoraz neprekážalo, že návrh predložil opozičný poslanec Martin Fronc z KDH. Hlasovali zaň všetky parlamentné subjekty, iba 20 poslancov zo Smeru sa zdržalo. Opozícii pritom žiadne návrhy parlamentom neprechádzajú.

Katarína Tóthová z HZDS tvrdí, že vyhlásenie má „morálno-politický“ význam. „Pokiaľ aj iné štáty prijmú takéto stanovisko, tak bude jednoznačné, čo si únia o takomto rozhodovaní súdu myslí.“

Minulý týždeň verdikt vyhlásením odmietol aj poľský parlament.

Sedemčlenný senát súdu v novembri vyhovel sťažnosti matky dvoch detí zo severu Talianska na kríže v školách. Argumentovala tým, že náboženské symboly v triedach porušujú svetské princípy, na ktorých by verejné školy mali byť založené. Súd jej síce priznal odškodnenie päťtisíc eur, no výslovne nenapísal, že talianske úrady musia kríže odstrániť.

Slovensko rozhodnutie asi neovplyvní

Slovenskí politici sa obávajú, že toto rozhodnutie sa môže premietnuť do legislatívy Európskej únie. Niektorí z tých, čo v apríli 2008 hlasovali za Lisabonskú zmluvu, dnes priznávajú, že únia nemôže obhajovať individuálne ani kolektívne práva krajín pred súdom v Štrasburgu.

„Politicky je neúnosné a škodlivé, aby práva európskeho súdu boli nadradené nad práva Európskej únie,“ povedala podpredsedníčka SNS Anna Belousovová.

Ústavný právnik Radoslav Procházka však hovorí, že z rozsudku sa vyvodzujú širšie dôsledky, než je nevyhnutné. „Súd sa vyslovil proti krížom vo verejných školách práve a len v prípade, že rodičia nemajú reálnu možnosť dať dieťa do inej školy. Nepredpokladám, že by sa našiel na Slovensku rodič, ktorý by bol schopný preukázať rovnaké okolnosti, aké viedli Štrasburg k jeho rozhodnutiu.“ Rozsudok ešte nie je právoplatný, Taliansko proti nemu podalo námietku.

Správa je prebratá zo SME.sk