V Írsku sa uskutoční referendum o ukotvení homosexuálnych manželstiev v ústave

1,721
Kultúra smrti

Registrovaným partnerstvom to nekončí…

Írsko legalizovalo občianske (registrované) partnerstvá homosexuálnych dvojíc v roku 2011. Nátlak LGBTI skupín sa stupňuje a aktuálne požadujú legalizáciu manželstva párov rovnakého pohlavia.

Už o 10 dní, dňa 22. mája, sa teda v Írsku uskutoční referendum týkajúce sa legalizácie manželstiev homosexuálnych párov. Návrh na zmenu ústavy predložila v prevažne katolíckom národe práve írska vláda.

Ľudové hlasovanie je potrebné, aby sa mohla novelizovať tá časť 77 rokov starej írskej ústavy, ktorá sa týka rodiny.

Írski občania, ktorí sa rozhodnú zachovať súčasný stav manželstva, čiže manželstvo len medzi mužov a ženou, budú hlasovať “nie”. Ide o opačný spôsob, ako sme mali na Slovensku pred niekoľkými mesiacmi vo februárovom referende. Slováci hlasovali za zachovanie súčasného stavu manželstva odpoveďou “áno”. „Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?“ znela prvá otázka referenda.

Rovnaký scenár

Podľa hovorcu Aliancie za rodinu, ktorá bola iniciátorom Referenda o rodine sa Slovensku, odhady verejnej mienky nedávajú veľké šance ochrancom manželstva. Íri podľa jeho slov čelia obrovskému tlaku zo strany médií, ale aj vlády a politických strán.

„Napriek prísnym zákonom financovania kampaní je kampaň za zmenu definície manželstva v prospech homosexuálnych párov zafinancovaná už niekoľkými miliónmi eur, dokonca aj z charitatívnych fondov zriadených bohatými írskymi Američanmi. Navyše všetky veľké politické strany utrácajú milióny eur z prostriedkov daňových poplatníkov v prospech tejto kampane,“ uviedol Chromík.

„Aj v Írsku prebieha rovnaký scenár ako na Slovensku. Médiá obvinili ochrancov manželstva muža a ženy, že ich kampaň útočí na osamelých rodičov a vraj „šíri poplašné správy“ o právach detí na otca a mamu! Médiá už vytvorili takú mocnú klímu neznášanlivosti, že mnohí ľudia radšej ani nepriznajú, že majú v pláne prísť hlasovať proti zmene obsahu manželstva,“ dodal.

Na podporu ochrancov manželstva v Írsku bola na portáli Citizengo.org zriadená petícia. V nej sa uvádza, že referendum nie je len bitkou o zachovanie manželstva. Je tiež bitkou o zachovanie prirodzenej rodiny a o zachovanie slobody svedomia.

Viac o petícii sa dozviete na www.citizengo.org, kde zároveň môžete vyjadriť Írom svoju podporu.