Václav Klaus ostro skritizoval Fica za jeho výroky na adresu Británie

460
Neutral

Premiér SR Robert Fico sa po rozhodnutí britských občanov odísť z Európskej únie už od začiatku vyjadroval v negatívnom zmysle a zavŕšil to vyhláseniami o tom, ako čo najviac znepríjemniť Britom odchod. Britov sa však zastal bývalý český prezident Václav Klaus, ktorý odsúdil Ficove slová a označil ich za krátkozraké, nepremyslené a detinské.

“Nesmieme dovoliť Spojenému kráľovstvu, aby vytváralo skupinu ľudí druhej kategórie”, vyhlásil Róbert Fico pre Financial Times v narážke na možné opatrenia Británie voči prisťahovalcom. Británia totiž plánuje obmedziť pracovné povolenia pre imigrantov vrátane tých z Európskej únie. Fico taktiež predpovedal, že Európska únia sa postará o to, aby sa Británii po vystúpení z EÚ darilo horšie.

S Ficovými radikálnymi vyjadreniami ale nesúhlasí bývalý český prezident Václav Klaus, ktorý v relácii českého portálu idnes.cz označil Ficove správanie za “detinské a nedôstojné”. Klaus svoj názor zdôvodnil takto:

“Mám pocit, že primárne ľudia majú pracovať doma a že migrovať niekam za prácou je výnimka, omyl, dočasnosť, dôkaz slabosti domácej ekonomiky atď. Žeby na to bol nárok, že by zbytok sveta mal zaistiť každému, aby zamestnal Poliaka, Slováka, Bulhara, Rumuna… ja myslím, že nič také neexistuje a to chcieť od Veľkej Británie to je podľa môjho názoru naozaj trochu krátkozraké a nepremyslené”.

Václav Klaus ale viackrát podotkol, že Robert Fico je múdry, šikovný politik a že ho má rád. Ficove vyjadrenia berie ako odkaz svojim voličom žijúcim v Británii.

Bývalý český prezident sa taktiež vyjadril k nedávnemu summitu v Bratislave. Na summite sa vraj nič dôležité nestalo. Podľa Klausa sa lídri V4 zľakli. Svetlou výnimkou bol maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý zo svojej kritiky voči EÚ neustúpil.