Trumpov triumf voviedol katolíkov do neznámeho teritória

1,060
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Po ohromujúcom Trumpovom víťazstve sa katolíci ocitli na novom neprebádanom teritóriu. Novozvolený prezident síce môže prerozdeliť príjmy v oblasti existenčných problémov, no chudobní a inak ohrozené skupiny ľudí sa majú čoho obávať: Trump totiž veľmi neobľubuje stroskotancov.

Pred pár týždňami som tweetoval: „Kňazi nemôžu podporovať politického kandidáta, ale nikto nehovorí, že nemôžem byť z nich z oboch znechutený.“

Ako katolícky kňaz, blogger a pisateľ som sa na to zameral. Poukázal som na gigantické osobné nedostatky Donalda Trumpa; a vzápätí som bez mihnutia oka písal o desivých a do neba volajúcich faktoch zo života Hillary Clintonovej.

So svojimi farníkmi som celé mesiace diskutoval o politike a dospel som k záveru, že uvažujú ako typickí Američania. Pár z nich bolo nadšených Trumpom, Clintonovú nepodporoval nikto a väčšina mala pocit, že ak chcú voliť, musia si vybrať medzi podvodníkom a bláznom.

Na svätej omši sme rozdávali materiál z biskupskej konferencie - usmernenia pre katolíckeho voliča. Radili sme ľuďom, aby zvážili postoje každého kandidáta k jednotlivým sporným otázkam a aby pozorne skúmali platformu každej strany.

Tí moji farníci, ktorí sú zanietenými pro-life bojovníkmi, sa rozhodovali ľahko. Hillary Clintonová spolu s Demokratickou stranou nadšene podporuje právo na potrat, zatiaľ čo Donald Trump si osvojil tradičnú republikánsku pro-life platformu. Boli teda za Trumpa.

Po zverejnení v médiách sa dozvedeli o jeho nečestnom osobnom živote, o jeho egománii a nekalých praktikách v obchodovaní, no boli ochotní privrieť oči a voliť ho, pokiaľ zotrvá na svojom pro-life stanovisku.

Tí farníci, ktorí sa viac zaujímali o sociálnu spravodlivosť, si už neboli až takí istí. Samozrejme, že sa im nepáčil Clintonovej postoj k potratom, no antiimigračná rétorika Donalda Trumpa vyznela priam rasisticky. Jeho tiráda proti moslimom bola rozčuľujúca a jeho sexistické poznámky a oplzlé správanie nechutné.

Podľa nich je Trump skazený, rasistický a sexistický chvastúň; starnúci zvodca so sklonmi k demagógii. Clintonová je síce pro-choice, uvažujú, ale jej politika pomoci chudobným by zredukovala nutnosť potratu zo sociálnych dôvodov. Tiež sa rozhodli prižmúriť oči a voliť Clintonovú.

Sú teraz po víťazstve Donalda Trumpa víťazmi aj katolíci?

Zostáva nám dúfať, že Donald Trump dodrží svoje pro-life sľuby. S väčšinou v oboch snemovniach kongresu snáď organizácia Planned Parenthood príde o federálne financovanie. A dúfame, že kreatívna a pozitívne naladená legislatíva uzákoní pomoc ženám s rizikovým tehotenstvom a podporí tie, ktoré sa rozhodnú pre adopciu.

Dúfajme, že dôjde aj k zmenám v oblasti výchovy a vzdelávania, že sa uznajú hodnoty a zásady cirkevných škôl a že sa zavedie učebný program, ktorý bude všeobecne platný aj pre študentov cirkevných škôl a univerzít. Dúfame vo férový, vyvážený a účinný všeobecný systém zdravotného poistenia, fungujúci na miestnej úrovni.

Aj napriek svojmu konfrontačnému štýlu sa môže Trump stať v zahraničnej politike ´holubicou´. Tento podnikateľ sa môže rozhodnúť, že bude radšej rokovať, vyjednávať a obchodovať, než rinčať zbraňami a poťahovať kohútiky.

Ak Trump dodrží svoj prísľub ohľadne Najvyššieho súdu, možno sa v budúcnosti dočkáme rozhodnutí, ktoré posilnia náboženskú slobodu, podporia ústavu a na základe ktorých sa zriadi fond na zrušenie protiústavného rozhodnutia v prípade Roe vs. Wade.

Všetky tieto zmeny by katolíci privítali.

Aj uprostred eufórie nad Trumpovým víťazstvom by však katolíci mali zostať bdelí a mať oči poriadne otvorené. Zatiaľ svoje stanoviská nemení, pretože už čítal prezidentské prehlásenie z čítacieho zariadenia.

Prezident Trump bude musieť pomocou dobrých poradcov a na základe zdravého rozumu a pochopenia zmierniť prejavy svojho šovinizmu. V prípade, že sa veci zhoršia, má tendenciu obviňovať z toho všetkých, okrem seba. Zoči-voči národnej alebo medzinárodnej kríze bude musieť Veľký šéf nájsť aj inú odpoveď, než len jednoduché „Máš padáka!“

Obnoví v prípade sociálnych nepokojov prezident Trump zákon a poriadok tak, ako sľúbil? Znamenalo by to odobrať kompetencie autoritárskej vláde, a kontrolovať ju vojenskou políciou?

Čo sa týka zahraničných vecí, bude namiesto politiky cukru a biča používať iba ten bič? Mnohých to veľmi vážne znepokojuje.

Je teda Trumpovo víťazstvo výhrou aj pre katolíkov? V súvislosti s pro-life otázkami môžme povedať obozretné „áno“. V prípade nariadení a predpisov Najvyššieho súdu: „optimizmus“; v prípade zahraničia: prekrížené prsty pre šťastie, v prípade zákona a poriadku: obhrýzanie nechtov; v starostlivosti o chudobných, bezdomovcov, väzňov, imigrantov: nič dobré. Nový prezident má rád víťazov, nie stroskotancov.

Povedal by som to tak, že katolíci sa Trumpovým víťazstvom dostali na doposiaľ neprebádané územie. Oveľa múdrejšie urobíme, keď sa budeme sústrediť na to, čo môžeme urobiť s tým čo máme, a tam kde sme.

Mali by sme sa usilovať budovať Božie kráľovstvo s láskou tam, kde žijeme. Mali by sme usilovne pracovať a veľa sa modliť. Mali by sme sa snažiť zo všetkých síl milovať Boha a svojho blížneho.

Navzdory svojim pochybnostiam a obavám by sme mali pamätať na radu sv. Pavla: „O nič nebuďte ustarostení. Ale vo všetkom modlitbou, prosbou a so vzdávaním vďaky prednášajte svoje žiadosti Bohu. A Boží pokoj, ktorý prevyšuje každú chápavosť, uchráni vaše srdcia a vaše mysle v Kristovi Ježišovi.“

Svätý Pavol mal do činenia s Kaligulom a Nerom, myslím si, že to isté čaká aj nás s Donaldom Trumpom.