Tohtoročný Dúhový Pride chce na Slovensku bojovať proti transfóbii

2,134
Kultúra smrti

Homofóbiu v trestnom zákone už máme. Nasleduje transfóbia?

Organizátori Dúhového Gay Pride v Bratislave tento rok na svojej stránke uvádzajú, že už nejde len o práva gejov a lesieb, a preto nosnou témou ich pochodu budú tzv. ľudské práva “trans-ľudí”. Aktivisti chcú poukázať na “najzávažnejšie porušenia práv tých, ktorí sa označujú za transrodových” – teda ľudí, ktorí tvrdia, že ich rod je iný než ich vonkajšie pohlavie.

V auguste tohto roku kalifornský guvernér Jerry Brown podpísal nový “transgender” zákon, ktorý umožňuje transrodovým osobám na školách používať toalety, sprchy, kabínky a šatne, ktoré sú určené pre osoby opačného biologického pohlavia. Taktiež, dievčatá budú mať možnosť súťažiť v športových tímoch, ktoré boli predtým výlučne mužské, a naopak.Ako vyzerá presadenie nových ľudských práv pre sexuálne menšiny “trans” v praxi?

Každý študent, ktorý sa cíti ako transrodový, sa môže konečne zobúdzať s pocitom, že môže ísť do školy s autentickým pocitom seba samého, a že bude mať férové príležitosti ako ostatní spolužiaci”, povedal na túto zmenu Mason Davis, výkonný riaditeľ Transgender Law Centre. Nový zákon bude mať dopad až na 6,2 milióna študentov v krajine. Obamova vláda tento krok schvaľuje slovami, že tento zákon je úspešným bojom “proti diskriminácii študentov, ktorí nezapadajú do skupiny sexuálnych stereotypov”. Rodičia sa však boja hrozivých scenárov, ktoré z tohto zákona vyplynú a čoraz viac preferujú možnosť “domácej školy” – vyučovať deti doma. “Tento zákon otvára dvere zneužitiu vo veľkej miere, veď chlapci môžu odteraz deklarovať s platnosťou aj na jeden deň, že sa cítia ako ženy a využívať toalety či sprchy určené pre dievčatá.”

V Británii zasa je na základe rozsudku Európskeho súdu pre ľudské práva chránená anonymita transsexuálov a nie je dovolené pýtať sa na pohlavie ani v úradných dokumentoch. Šokujúci je aj príbeh tzv. pani Francis z americkej štátnej univerzity v štáte Washington. Colleen Francis (pani Francis), 45-ročný študent deklaruje, že sa cíti ako žena. Keď začal chodievať nahý do dievčenskej šatne na univerzitnej plavárni, sťažovali sa na to študentky ako aj rodičia. Tréner zavolal políciu, no keďže Colleen je tzv. transrodovou osobou, tréner sa musel ospravedlniť za to, že tohto muža z plavárne vyhodil. Univerzita následne vyhlásila, že nahý muž nespáchal žiaden zločin. “Pani Francis bola len nahá na mieste, kde je nahota dovolená. Problémom je, že má penis. No mať penis ešte neznamená, že ide o muža. Pohlavie a rod nie sú to isté. Drámu spôsobili ľudia, ktorí nerozumejú komplexnosti rodovej identity a boja sa jej. Inými slovami, je to len transfóbia!”

Ľudské práva vybraných ľudí na úkor ostatných ľudí

Aktivisti od nás žiadajú, aby sme sa tvárili, že je morálne prijateľné a normálne, aby psychicky a sexuálne dezorientovaný muž mal napríklad právo ukazovať sa nahý medzi dievčatami, či využívať toalety určené pre dievčatá. Aj takýto je svet LGBT (QIIAA) ľudí.