Svätý Otec nalieha na maltského biskupa, aby nepodporoval „práva“ homosexuálov

3,524
Kultúra života

VALLETTA - Maltský pomocný biskup hovorí, že Sv. Otec František bol „šokovaný,“ keď ho začiatkom mesiaca informoval o kroku, ktorým sa chce v stredozemskom ostrovnom štáte presadiť legalizácia registrovaných partnerstiev osôb rovnakého pohlavia a ich právo na adopciu.

Biskup Charles Scicluna je v médiách kritizovaný za to, že vo svojej vianočnej homílii obhajoval tradičné manželstvo. Povedal, že na stretnutí 12. decembra ho pápež František vyzval k tomu, aby hlasno oponoval návrhu o registrovaných partnerstvách. Návrh, ktorý sa práve v maltskej legislatíve posudzuje, by udelil párom rovnakého pohlavia také isté práva, aké majú zosobášené páry. To by zahŕňalo aj právo na adopciu.

„Problém registrovaných partnerstiev a adopcií pre homosexuálov na Malte ho úplne šokoval,“ povedal biskup pre The Sunday Times of Malta.

„Diskutovali sme o mnohých veciach... a keď som vytiahol problém, ktorý ma ako biskupa trápi [právo homosexuálnych párov na adopciu], povzbudil ma, aby som proti tomu vystúpil, dodal.

Mainstreamové médiá zoširoka hlásali, že pápež zmierňuje stanovisko Cirkvi týkajúce sa homosexuality tak, že zakladá svoje výpovede na poznámke, ktorú pápež vyslovil v lietadle pri návrate zo Svetových dní mládeže v júli.

„Keď sa stretnem s homosexuálmi, musím rozlíšiť medzi ich homosexualitou a tým, či sú títo ľudia súčasťou lobby,“ povedal pápež. „Ak prijímajú Pána a sú dobrej vôle, kto som, aby som ich súdil? Nemali by byť odsúvaní na okraj. Tendencia [k homosexualite] nie je problémom... sú našimi bratmi.“

Aj keď niektorí poznámku interpretovali ako opustenie učenia Cirkvi alebo prinajmenšom zmenu v jeho zdôrazňovaní, pápež trval na tom, že je „synom Cirkvi“.

Biskup Scicluna hovorí, že pápež zopakoval svoju opozíciu voči adopciám homosexuálmi, keď ho biskup informoval o tom, že kritici citovali jeho poznámky.

„Povedal som Sv. Otcovi, že ho práve citujú, a to nie ako kardinála Bergoglia z roku 2010, povedal biskup. „No on zopakoval, že adopcie homosexuálmi sú ‘un rigresso antropologico’ [antropologickou regresiou]... Musím povedať, že samotný pápež bol úplne šokovaný.

Ako kardinál v Buenos Aires pápež František zavrhol „manželstvo“ rovnakého pohlavia ako „machináciu otca lži“ a povedal, že homosexuálne adopcie sú diskriminačné voči deťom. V liste z roku 2010 adresovanom komunite kontemplatívnych sestier budúci pápež vyzýval sestry, aby sa „vrúcne“ modlili za to, aby bol v Argentíne zamietnutý návrh zákona o „manželstvách“ rovnakého pohlavia, ktorý sa v tom istom roku nakoniec schválil.

„V nasledujúcich týždňoch budú Argentínčania čeliť situácii, ktorej výsledok môže vážne uškodiť rodine, napísal. „V stávke je identita a prežitie rodiny: otca, matky a detí. V stávke sú životy mnohých detí, ktoré budú diskriminované a ukrátené o svoj ľudský vývoj, ktorý poskytuje otec a matka, a ktorý je vôľou Boha. V stávke je úplné odmietnutie Božieho zákona, ktorý je vrytý do našich sŕdc.

Napriek tomu pápežov životopisec, Sergio Rubin, vyhlásil, že vtedajší kardinál navrhol argentínskym biskupom, aby podporili legalizáciu registrovaných partnerstiev ako kompromis, ktorým by sa vyhlo schváleniu „manželstiev“ rovnakého pohlavia. John Allen ml. z  National Catholic Reporter hovorí, že mu vyhlásenie potvrdili tri nemenované argentínske zdroje. Dvaja z nich sú vysokými predstaviteľmi Konferencie biskupov Argentíny. Allen informuje o tom, že Konferencia odmietla kardinálov návrh a on už túto otázku nikdy viac verejne neadresoval.

Pápežov dôverník, Miguel Woites, však proti správe namietal - pre ACI Prensa povedal, že išlo o „totálny omyl. „Určite by o zväzkoch hovoril, ale nie v zmysle, že by sa mali legalizovať,“ povedal Woites.

Vatikán dôrazne zavrhol uznanie zväzkov rovnakého pohlavia štátom v dokumente z roku 2003, ktorý vydala Kongregácia pre doktrínu viery, a ktorý podpísal vtedajší kardinál prefekt Joseph Ratzinger a schválil bl. Ján Pavol II..

„Neexistujú absolútne žiadne dôvody, aby sa uvažovalo o tom, že by boli homosexuálne zväzky nejakým spôsobom podobné alebo aspoň vzdialene podobné Božiemu plánu týkajúceho sa manželstva a rodiny. Manželstvo je sväté, zatiaľ čo homosexuálne aktivity sú proti prirodzenému morálnemu zákonu,“ stanovuje dokument.

„V situáciách, kedy boli homosexuálne zväzky legálne uznané alebo im bol udelený právny status a práva, ktoré náležia manželstvu, je povinnosťou postaviť sa do jasnej a dôraznej opozície,“ dokument ďalej pokračuje. „Človek sa musí vyhnúť akejkoľvek formálnej spolupráci pri schvaľovaní alebo aplikovaní takýchto vážne nespravodlivých zákonov a taktiež sa musí do takej miery, ako je to možné, vyhnúť materiálnej spolupráci pri ich aplikovaní. V tejto oblasti môže každý uplatniť svoje právo na výhradu svedomia.“