Stovky ľudí sa zhromaždili, aby podporili kongregáciu Malých sestier v boji proti nariadeniu Zdravotných a sociálnych služieb

1,292
Kultúra smrti

Skupiny, ktoré podporujú potraty, síce presadzujú "práva žien", avšak dnes ich členky tvrdili, že reprezentujú mníšky a ďalšie ženy, na ktoré sa zamerala federálna vláda. Protestovali totiž proti Obamovej administratíve ohľadom potratov, sterilizácie a antikoncepcie.

Zhromaždenie, ktoré sa dnes uskutočnilo pred budovou Hlavného súdu, pritiahlo pozornosť stoviek priaznivcov kongregácie Malých sestier chudobných (Little Sisters of the Poor) a ďalších organizácií. Toto zhromaždenie zorganizovala skupina Ženy hovoria samé za seba (Women Speak for Themselves).

Ashley McGuire z Katolíckej asociácie povedala davu, že "všetko, o čo žiadame, je len rovnaké zaobchádzanie, ktoré je v súlade so zákonom, tak ako to bolo v prípadoch Pepsi a Chevron".

McGuire citovala výnimky zo zákona, ktoré boli udelené približne jednej tretine Američanov, vrátane korporácií ako je Pepsi a Exxon Mobil. Táto výnimka však obišla katolícke skupiny ako sú Kňazi za život (Priests for Life), EWTN a Malé sestry chudobných. Výnimka sa rovnako nevzťahuje na ďalšie náboženské a pro-life skupiny, ktorými sú napr. Pochod za život a Univerzita Wesleyan v Oklahome.

Rečníci, ktorí boli hosťami zhromaždenia, pracovali na rôznych pozíciách od advokátov až po žalobcov. Tí bojovali proti nariadeniu krátko potom, čo Najvyšší súd ukončil svoje rokovanie, teda o 11:30 dopoludnia.

Chvíľu po tom, ako skončilo vypočúvanie, sestra Loraine Marie Clare povedala stovkám priaznivcov, že "sa nachádzame v situácii, keď od nás vláda vyžaduje, aby sme v rámci nášho náboženského zdravotníckeho plánu poskytovali isté služby. Tie sú však v rozpore s naším najhlbším náboženským presvedčením, ktoré ako Malé sestry chudobných máme ".

"Nechápeme, prečo to vláda robí, keď existuje ľahké riešenie, ktoré nás obchádza. Tieto služby môžu byť poskytnuté pomocou výmeny. Je tiež ťažké pochopiť, prečo takto vláda koná, keď 1/3 Američanov nepodlieha tomuto nariadeniu. Napríklad veľké korporácie ako sú Exxon, Visa, a Pepsi, sú od neho úplne oslobodené. Nám však vláda hrozí pokutou vo výške 70 miliónov dolárov ročne, a to v prípade ak nebudeme toto nariadenie dodržiavať."

"Pre nás je privilégiom, že môžeme poskytovať starostlivosť najzraniteľnejším členom našej spoločnosti. Slúžime im, upokojujeme ich, v ich životoch im sprítomňujeme lásku a uzdravenie. Teší nás už len to, že sme pre nich 'Malou sestrou'. Všetko, o čo žiadame je, aby sme mohli pokračovať v tejto práci. Po vypočutí dnešnej diskusie dúfame v pozitívny výsledok. Aj naďalej budeme dôverovať Bohu, pretože ako hovorievala naša zakladateľka sv. Jeanne Jugan: 'Boh nám pomôže, je to na Ňom'."

Skupina Ženy hovoria samé za seba aktualizovala na svojej facebookovej stránke informácie o zhromaždení. Pridala tam aj citácie a fotografie.

Matka Assumpta, predstavená Dominikánskych sestier Panny Márie, Matky Eucharistie z Michiganskej Ann Arbor, povedala návštevníkom zhromaždenia nasledovné: "Vyplniť kus papiera nie je problém. To, čo trápi Malé sestry je, že ten kus papiera, ktorý požaduje vláda spúšťa poskytovanie antikoncepcie a potratu ženám zahrnutým do zdravotníckych plánov Malých sestier. Tým sa Malé sestry stávajú dôležitou súčasťou potratového reťazca, a boli by teda fyzicky zodpovedné za poskytovanie týchto služieb. Tie sú však pre nich morálne neprijateľné. Spoluvina na hriechu je sama o sebe hriechom. A vláda to nijak nemôže zmeniť."

Gloria Purvis z EWTN povedala, že "nariadenie Malým sestrám ponúklo možnosť odstúpiť, avšak v skutočnosti to je pripojenie sa!"

Elise Italiano z Americkej katolíckej univerzity sa vyjadrila, že "Dnes sme tu, na Najvyššom súde, pretože toto nariadenie nám neumožňuje plniť svoje poslanie a ohrozuje našu dôveryhodnosť u študentov, ktorí sú zverení do našej starostlivosti. Ako môžeme našich študentov učiť o ľudskej dôstojnosti a ľudskej sexualite tak, ako to chápe naša viera, a následne konať v rozpore s týmto učením?"

Spolu-žalobca Alveda King, z organizácie Kňazi za život, krátko pred pomodlením sa na zhromaždení povedal, "tým, že stojím pred Najvyšším súdom si uplatňujem svoju náboženskú slobodu a rovnako aj vy!"

Dr. Duane Marguerite, ktorá o tomto nariadení svedčila pred výborom Inštitútu Medicíny, oznámila účastníkom: "keď som prvýkrát začala hovoriť, výbor ma počúval so záujmom. Prízvukovala som totižto svoju odbornosť v oblasti preventívnych zdravotníckych služieb, kde som pôsobila ako lekárska riaditeľka. Zároveň som mimoriadnou docentkou na Univerzite v Georgetowne a autorkou kapitoly o prevencii zdravia."

"Akonáhle začalo byť jasné, že hovorím proti tomuto nariadeniu," dodala Duane, "ako sa zdá, výbor ignoroval všetko ostatné, čo by bolo vyslovené z mojich úst. Bolo teda jasné, že mali svoj vlastný názor."

Vo vyhlásení, ktoré bolo vydané bezprostredne po rokovaní, Gregory Baylor, hlavný právny zástupca organizácie Aliancia na ochranu slobody (Alliance Defending Freedom - ADF) povedal, že "vláda má mnoho iných spôsobov, ako sa ubezpečiť, aby ženy mohli získať tieto lieky. Zvolila si však nezákonnú a zbytočnú cestu, ktorou je nútiť veriacich ľudí, aby sa podieľali na činoch, ktoré sú proti ich najhlbším presvedčeniam."

"Tisíce firiem a organizácií, ako je aj Pepsi a Exxon, už sú oslobodené od administratívneho nariadenia ohľadom potratovej tabletky. No ich dôvody nemajú nič spoločné s náboženstvom. Vláda je však zameraná na veriacich ľudí a núti ich, aby dodržiavali túto nespravodlivú vyhlášku, ktorá priamo zasahuje do toho, čomu v hĺbke svojho srdca veria. Dúfame, že sudcovia budú súhlasiť, že táto nespravodlivosť by sa nemala tolerovať."

ADF zastupuje na stránkach amerického Najvyššieho súdu množstvo klientov. Jedným z nich je Univerzita Wesleyan v Oklahome. Tá bola zastúpená Dr. Everettom Piperom, predsedom ADF, ktorý davu priaznivcov povedal, že "náš záväzok ovplyvniť kultúru a aktívne si stáť za tým, čomu veríme a vieme, že je správne, nás v tomto prípade doviedol až na Najvyšší súd. Sme tu, pretože chceme mať našu základnú ústavnú slobodu, ktorou je byť tými, kým sme vždy boli."

"Ak by vláda chcela, mohla by vytvoriť plány pre štátne a federálne zdravotnícke výmeny, ktoré by umožnili ženám prístup k týmto konkrétnym liekom a metódam.  Namiesto toho Obamova administratíva oslobodila od nariadenia miliardové korporácie, a to z dôvodov, ktoré nemajú nič spoločné s náboženstvom. Zamerala sa však na kresťanské inštitúcie ako sme my, a to pod hrozbou pokút vo výške niekoľkých miliónov dolárov. Tie budú musieť naše inštitúcie zaplatiť ak v plánoch poistiek zamestnaných ľudí nebudú obsiahnuté tabletky typu týždeň-po. To však protirečí našej viere a poslaniu našej školy. Je to aj proti viere žien z Wesleyan v Oklahome, pre ktoré sú tieto plány určené."

Millie Johnson, členka fakulty Ženevskej vysokej školy a zároveň ďalšia klientka ADF, povedala: "Keďže vzdávam môjmu Pánovi a Spasiteľovi Ježišovi Kristovi všetku slávu a česť, som veľmi požehnaná a mám tu česť stáť dnes tu pred vami, aby som v tomto boji za neporušiteľnosť života mohla reprezentovať Ženevskú vysokú školu."

"Ženevská vysoká škola jednoducho chce pokračovať v tom, aby fungovala podľa viery, v ktorej bola založená. Tá stále inšpiruje vysokú školu, aby slúžila svojej komunite a dnešnému svetu. Ženevská vysoká škola sa zaväzuje zachovávať slobodu. Zároveň žijeme podľa Božích ustanovení a ústavného práva, ktorým je neprispievať k masovej genocíde. Tou potrat je."

Elsa Spear, študentka Ženevskej vysokej školy sa vyjadrila podobne: "Pevne verím, že človekom začíname byť pri počatí. Vláda sa mňa a moju vysokú školu snaží prinútiť, aby sme konali proti tomuto presvedčeniu. Vláda sa snaží prinútiť Ženevskú vysokú školu, aby dehumanizovala extrémne zraniteľnú skupinu ľudí. Zároveň ju chce prinútiť, aby sa zúčastnila na niečom, o čom si myslíme, že je úmyselné zabíjanie ľudí. Ak s tým moja škola nebude súhlasiť, budeme čeliť pokutám vo výške niekoľkých miliónov dolárov. Voľba, ktorej Ženevská vysoká škola čelí, je buď opustiť svoje náboženské princípy, alebo podstúpiť ťažký trest. Toto je však jasným útokom na slobodu náboženského vyznania."

"Vláda má mnoho spôsobov, ako sprostredkovať svoje služby bez toho, aby použila Malé sestry chudobných. Tieto alternatívy sú rovnako jednoduché ako nakupovanie cez internet. Ba čo viac, tieto spôsoby sú už dávno rozšírené a platné pre miliónyAmeričanov," povedal Mark Rienzi, právny zástupca Becketovho fondu náboženskej slobody a hlavný obhajca Malých sestier chudobných. "Vláda dnes pripustila, že Sestry núti konať proti ich úprimnej viere. Je to nesprávne a zbytočné.  Ako dnes v závere svojej reči povedal Paul Clement, Malé sestry sú rady, že sú svedomitými odporcami, ale nemôžu súhlasiť s tým, aby boli svedomitými napomáhačmi."