Slovo Boh by sa malo používať v ženskom rode, dožadujú sa veriace Anglikánskej cirkvi

1,434
Kultúra smrti

Po biskupkách prichádza zmena vo využívaní jazyka

Skupina žien Anglikánskej cirkvi žiada zmenu pri používaní jazyka vo vzťahu k Bohu. Ženy chcú, aby bolo slovo Boh uvádzané v ženskom rode. Informáciu zverejnila Russia Today.

Výzva prichádza po tom, čo Anglikánska cirkev začiatkom tohto roka vymenovala prvú biskupku Libby Laneovú. Požiadavku predložila ženská skupina Watch (Ženy a cirkev), ktorá stála na čele kampane týkajúcej sa biskupiek.

Členka skupiny Watch reverendka Jody Stowelová uviedla, že skupina chce zmenu takmer výhradne mužského tvaru slova Boh.

Stowelová oponuje argumentom, že ľudia boli stvorení na Boží obraz. Keďže Boh nemá pohlavie, zahŕňa v sebe tak mužov ako aj ženy. Preto podľa nej v prípade, že sa bude využívať slovo Boh len v mužskom tvare, spôsobí to nedostatočné pochopenie toho, kto vlastne Boh je.

Zmena vnímania

Reverendka Emma Percyová, kaplánka Trinity College v Oxforde a zároveň členka skupiny Watch, uviedla, že zmena vo využívaní jazyka vo vzťahu k slovu Boh by zmenila vnímanie obrazu Boha v podobe „muža v nebi“.

Podľa nej tým, že ženám bolo umožnené stať sa biskupkami, cirkev v istom zmysle uznala, že ženy sú v Božích očiach rovnako cenené. Preto je ich aktuálnym cieľom dosiahnuť, aby liturgická komisia pochopila, že ľudia sú otvorení voči využívaniu pestrejších podôb jazyka.

Dodala tiež, že v posledných dvoch, troch rokoch je možné vidieť skutočné oživenie a záujem o feminizmus. Podľa jej slov sa mladší ľudia oveľa viac zaujímajú, ako by sa dalo vyhnúť stereotypom v oblasti kategórie rodu. Žiada preto, aby existovali pojmy týkajúce sa Boha, ktorými je možné Ho vyjadriť v mnohých rôznych podmienkach.

Z vyhlásenia úradu arcibiskupa z Canterbury vyplýva, že akákoľvek formálna zmena v liturgii Anglikánskej cirkvi si vyžaduje konečné schválenie formou synody. Avšak pred samotným schválením sú dôležité najmä diskusie s liturgickou komisiou.