Slováci by podporili referendum

3,589
Kultúra života

V prieskume agentúry Focus odpovedala viac než polovica respondentov na všetky štyri referendové otázky o ochrane rodiny kladne. Na otázku, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, odpovedalo áno 89,3 percenta opýtaných. Záporne odpovedalo 10,7 percenta respondentov.

S tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova, súhlasilo 79,4 percenta opýtaných, odmietlo to 20,6 percenta respondentov.

Viac ako tri štvrtiny respondentov (76,4 percenta) tiež privítalo, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb, okrem manželstva, nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom (najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia si dieťaťa druhým manželom rodiča). Zvyšných 23,6 percenta účastníkov prieskumu odpovedalo záporne.

Respondenti dostali aj štvrtú referendovú otázku, teda či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samé nesúhlasia s obsahom vyučovania. Kladne odpovedalo 68,2 percenta, záporne 31,8 percenta opýtaných.

Agentúra Focus zisťovala aj záujem o účasť na referende. Vyššiu pravdepodobnosť účasti (70 až 100-percentá pravdepodobnosť účasti) deklarovalo 45,5 percenta oslovených respondentov. Skôr váhavo (40 až 60-percentá pravdepodobnosť účasti) sa k svojej účasti postavilo 28,5 percenta respondentov. Zostávajúca štvrtina (26 percent) oslovených sa vyjadrila negatívne (0 až 30 percentná pravdepodobnosť účasti), pokiaľ ide o ich účasť na takomto referende.

Prieskum uskutočnili od 3. do 10. septembra na vzorke 1 043 respondentov. "Respondentov sme sa opýtali, ako by odpovedali na štyri referendové otázky o ochrane rodiny nezávisle na tom, či by sa na takomto referende zúčastnili alebo nezúčastnili. Na otázku teda odpovedali všetci respondenti a jeho výsledky možno s prípustnou štatistickou chybou zovšeobecniť na celú populáciu Slovenska vo veku nad 18 rokov," informoval Martin Slosiarik z Focusu.