Súd EÚ: Zákon vyhradzujúci „občiansky zväzok“ pre heterosexuálov je „nelegálny“

2,531
Kultúra smrti

Zákon, ktorý povoľuje občianské zväzky pre heterosexuálne páry, ale nezahŕňa partnerov toho istého pohlavia bol Európskym súdom pre ľudské práva (ECHR) vyhlásený za nelegálny.

Keď štát právne uznáva zväzky nezosobášených heterosexuálov vo forme občianských zväzkov, uviedol súd v rozhodnutí vydanom vo štvrtok, partneri toho istého pohlavia musia mať rovnakú možnosť využiť to vo svoj prospech.

V rozsudku ohľadom spojených prípadov Vallianatos a Mylonas proti Grécku a C.S. a ostatní proti Grécku, veľká komisia ECHR rozhodla, že grécky zákon porušuje Európsku konvenciu o ľudských právach. Využijúc to, čo sa stáva vysoko úspešnou praxou lobistov, aktivisti podali dva prípady na ECHR žiadajúce, aby grécka vláda uznala partnerstvá rovnakého pohlavia.

Šesť zo siedmich žiadateľov, ako poznamenal súd, „spolunažíva“ ako páry v Aténach alebo sú „vo vzťahu“, ale z profesionálnych alebo sociálnych dôvodov spolu nežijú.

„Siedmy žiadateľ je nezisková organizácia, ktorej ciele zahŕňajú zabezpečenie psychologickej a morálnej podpory pre gayov a lesby.“ povedal súd.

Zákon nazvaný „Reformy ohľadom rodiny, detí a spoločnosti“ vstúpil do platnosti v roku 2008. Sťažovatelia povedali pri prerokovaní v januári 2013, že bol „nastavený iba pre páry zložené z dospelých rozličných pohlaví a tým narušil ich právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života a dospel k neoprávnenej diskriminácii medzi pármi rozličného a toho istého pohlavia na škodu tých druhých.“

Zákon bol prijatý, aby ochránil ženy a deti narodené zo spolunažívajúcich zväzkov a bol v parlamente podporený argumentom, že obmedzené právne uznanie pre občianske zväzky rozličného pohlavia by „reflektovalo spoločenskú realitu“ široko rozšírenej kohabitácie mimo manželstva. Zámerom bolo umožniť „osobám so záujmom registrovať ich vzťah v rámci flexibilnejšej právnej schémy ako je tá ponúkaná v manželstve.“ Takéto „de facto“ partnerstvá narastali a pred rokom 2008 z nich pochádzalo okolo päť percent všetkých detí narodených v Grécku. 

Vysvetľujúca správa k zákonu, ktorá bola odovzdaná súdu, zdôraznila, že zákon bol mienený ako pomoc pre ženy a ich deti, ktoré boli opustené „bez akejkoľvek podpory po dlhom období kohabitácie a kvôli fenoménu rodín s jedným rodičom všeobecne.“

Správa rovnako zdôraznila, že zákon ponechal status náboženského manželstva, aby ostal „jedinečným“ v gréckom zákone a to „spolu s občianskym manželstvom, [aby] predstavoval najlepšiu možnosť pre páry, ktoré si chcú založiť rodinu, s maximom právnych, finančných a sociálnych zábezpek.“

V tejto správe podľa vlády sa uvádza, že občianske zväzky boli vyhradené pre dospelých rozličného pohlavia a uzatvára, že predstavovali novú formu manželstva a nie druh „flexibilného manželstva.“

„Správa predpokladala, že inštitút manželstva nebude oslabený touto novou legislatívou, pretože sa riadi iným systémom pravidiel,“ uvádzalo sa v súdnych dokumentoch.

Počas debaty v parlamente povedal grécky minister spravodlivosti: „Nesmieme zahrnúť páry rovnakého pohlavia. Sme naozaj presvedčení, že potreby a nároky helénskej spoločnosti neprekračujú túto čiaru, ako zákonodarca, politická strana, ktorá je pri moci, sa zodpovedá gréckym ľuďom, máme naše vlastné názory a jednania sú na konci, verím, že toto je cesta, ktorou ísť.“

Súd povolil intervencie „tretej strany“ z kádru homosexuálnych aktivistických skupín vrátane Fédération internationale des Ligues des Droits de l’Homme (Medzinárodná federácia pre ľudské práva, FIDH) a European Region of the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (Medzinárodná asociácia lesieb, gayov, bisexuálov, trans a intersexuálov v Európe, ILGA-Europe).

Livio Zilli, vyšší právny poradca pri Medzinárodnej komisii právnikov, jednej z aktivistických skupín, ktorá predložila prípad, povedal, že rozhodnutie demonštrovalo, že Konvencia o ľudských právach je „živým nástrojom,“ ktorý  má byť využitý v súčasnych podmienkach.

Štát je „zaviazaný podľa Konvencie brať do úvahy vývoj v spoločnosti rovnako ako fakt, že nie je iba jedna cesta alebo voľba, čo sa týka ľudského vykonávania a vychutnávania ich práva na rodinu a súkromný život,“ pokračoval.

Podľa podobných správ chorvátska vláda oznámila, že voliči budú 1. decembra čeliť referendu, ktoré rozhodne, či sa má zmeniť právna definícia manželstva. Hlasovací lístok bude obsahovať otázku „Súhlasíte, že manželstvo je manželský zväzok medzi mužom a ženou?“ Ak počet hlasov podporí prirodzené manželstvo, k ústave bude pridaný dodatok, ktorý špecificky definuje manželstvo ako medzi mužom a ženou a zakáže „manželstvo“ toho istého pohlavia.

Liberálny chorvátsky prezident Ivo Josipovic povedal, že bude hlasovať Nie na otázku, poznamenajúc, „Potrebujeme tento druh referenda?“

„Myslím si, že ustanoviť manželstvo medzi mužom a ženou nepatrí do ústavy. Národ je posudzovaný podľa svojho postoju k menšinám,“ povedal Josipovic.

Pro-rodinná skupina vyzbierala viac ako 730,000 podpisov, aby predložila referendovú otázku verejnosti, ale bola zablokovaná Josipovicovou naľavo sa orientujúcou vládou. Aj keď bol počet podpisov okolo 20 percent celkového elektorátu krajiny - v národe s okolo 4.3 miliónmi obyvateľov - sa vláda pokúsila vymanévrovať,  tvrdiac, že nevyzbierali dostatok podpisov.

Zákon o referende vyžaduje, aby peticionéri  zabezpečili podpisy iba 10 percent elektorátu.

Bez ohľadu na to sa ministerka zahraničných vecí Vesna Pusićova pokúsila zabrániť hlasovaniu tvrdením, že namiesto 3, 760,000 občanov spôsobilých voliť, ich bolo 4,560,000. V tlačovom vyhlásení nazvala občianska iniciatíva, ktorá petíciu za referendum organizovala, toto  „číslom, ktoré skoro iste zahŕňa aj zosnulých, duchov a dvojité hlasy.“

Pusićova sa takisto pokúsila tvrdiť, napriek formulácii zákona, že výsledok referenda by nebol záväzný pre vládu.  

Skupina, koalícia vybudovaná od základu, nazvaná „V mene rodiny,“ povedala, že jej úlohou je podporiť „univerzálne ľudské hodnoty, rovnako ako náboženské asociácie, komunity a hnutia - všetci títo zastávajú pohľad, že manželstvo je zväzok iba medzi ženou a mužom.“