Rakúske kresťanské cirkvi žiadajú zásah proti teroru ISIS

1,941
Kultúra života

Viedeň 28. júla (TK KBS) Kresťanské cirkvi v Rakúsku žiadajú medzinárodný koordinovaný zásah proti teroru ozbrojených skupín ISIS (tzv. Islamský štát v Iraku a Sýrii) v Iraku. Vyzvali rakúsku vládu, aby sa spolu s ďalšími európskymi krajinami zasadila v OSN za “účinné opatrenia” na skončenie teroru a umožnenie vybudovania nového štátu v Iraku, “ktorý bude založený na rovnakých právach pre všetkých občanov, bez ohľadu na ich náboženskú alebo etnickú príslušnosť,” píše sa v spoločnom vyhlásení vrchných predstaviteľov kresťanskej ekumény. Vyhlásenie tiež žiada také sankcie zo strany USA a EU, ktoré by ISIS finančne zasiahli.

Vyhlásenie podpísali kardinál Christoph Schönborn, grécky pravoslávny metropolita Arsenios (Kardamakis), evanjelický biskup Michael Bünker, predseda Ekumenickej rady cirkví Rakúska (ÖRKÖ) Lothar Pöll, ako aj prezident ekumenickej nadácie “Pro Oriente” Johann Marte.

Konanie ISIS-u v Iraku, predovšetkým v Mosule, proti kresťanom a iným náboženským menšinám podľa vyhlásenia predstavuje “útok na základy civilizácie, ľudskej dôstojnosti a ľudských práv” a je zároveň opovrhnutiahodným rúhaním sa proti Bohu Abraháma, Izáka a Jakuba”. Neustále “mlčanie verejnosti” ohľadom “krížovej cesty kresťanov v Mosule” je podľa signatárov “škandál”.

“S hlbokou úctou sa treba skloniť pred svedectvom viery kresťanov v Mosule,” píše sa ďalej vo vyhlásení. Sú to “ctihodní dedičia veľkej mezopotámskej tradície, ktorá darovala svetu nespočetné množstvo mučeníkov, teológov, vzdelancov a jednoduchých svedkov viery…”

Na 8. augusta pozývajú signatári vyhlásenia všetkých rakúskych kresťanov, aby sa zapojili do “Dňa pôstu a modlitby za irackých kresťanov a za ich moslimských priateľov”. Zároveň všetky cirkvi pozývajú svojich veriacich, aby na znak spojenia prispeli “Iniciatíve Kresťanský Východ” (ICO) a “Cirkev v núdzi” (Kirche in Not), a tak “materiálne pomohli kresťanom bez prostriedkov, ktorí našli veľkodušné prijatie v kurdskej autonómnej oblasti”.